Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁPOSZTASALÁTÁK 5.

2019.07.17

SALÁTA LEXIKON

Hagymás káposztasaláta
Hozzávalók:
30 dkg piros káposzta, 30 dkg fehér káposzta, 2 nagy fej lila hagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, csipetnyi porcukor, ízlés szerint só.

Elkészítése:
Mindkét fajta káposztát leveleire szedjük, és erős vízsugár alatt megmossuk.
Jó éles késsel nagyon vékony csíkokra vágjuk, majd nagy tésztaszűrőbe rakjuk.
A lila hagymát meghámozzuk, és ugyancsak nagyon vékony karikákra vágjuk.
Fazékban vizet forralunk.
Ha már lobogva, zubogva forr, a szűrőkanálban lévő káposztát belemerítjük.
A víz újraforrásától kezdve két percig hagyjuk benne.
Ezután kiemeljük, és a káposztát lecsöpögtetjük.
Akinek nem egészséges a gyomra, a hagymát ugyanígy forrázza le, akkor az étel nem okoz emésztési panaszokat.
Amíg a káposzta hűl, salátástálba öntjük az ecetet, az olajat, a mustárt és az őrölt köménymagot.
Hozzáöntünk 5 evőkanál vizet, majd addig keverjük, amíg a mártás egészen egyneművé válik.
Ezután sóval, cukorral ízesítjük, és a forrázott káposztát valamint a hagymát belekeverjük.
Jól átforgatjuk, majd légmentesen befedjük, és legalább fél napig érleljük a hűtőszekrényben.
Tálalás előtt ismét átkeverjük.
Húsféle mellé tálaljuk.
Vacsorára is megfelelő, ha belekeverünk 1 pohár kefirt vagy joghurtot, vagy kevés összemorzsolt tehéntúróval szórjuk meg.

 

 

Joghurtos káposztasaláta 1.
Hozzávalók:
50 dkg fejes káposzta, 3 dl joghurt, 3 evőkanál olaj, 4 kemény paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, ecet, só, cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított fejes káposztát lereszelem vagy legyalulom.
Jól megsózom, és 30 percig hagyom a sóban.
Közben a paradicsomot megmosom, letörülgetem, és kis kockákra vágom.
A joghurtba belekeverem a nagyon finomra vágott kaprot, ízesítem ecettel, cukorral és a megtisztított, zúzott fokhagymával.
A nagyon gyengén kicsavart káposztát és a paradicsomkockákat beleforgatom a kapros mártásba, és lefedve érlelem néhány órán át a hűtőszekrényben.
Dupla adagban készítve remek körete lehet a töltött csirkének vagy a töltött kacsának, de bőrös malacsülthöz is kiváló.

Joghurtos káposztasaláta 2.
Hozzávalók:
50-60 dkg vörös káposzta, 3 dl joghurt, 1 citrom leve, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál porcukor, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A káposztát külső, fonnyadt leveleitől megtisztítjuk, majd az esetlegesen fás torzsáját kivágjuk, és eltávolítjuk.
A káposztát negyedekbe vágjuk, és almareszelőn lereszeljük, vagy nagyon vékony csíkokra aprítjuk.
Megsózzuk, jól összekeverjük, és 10 percig hagyjuk állni.
Közben elkészítjük a mártást: a joghurtot összekeverjük az olajjal és a citromlével, majd annyi cukrot adunk hozzá, hogy kellemesen pikáns, de ne túl savanyú legyen.
Ezután belekeverjük a megtisztított és összezúzott fokhagymát.
A mártást rálocsoljuk a káposztára, és alaposan összeforgatjuk.
Befedve tesszük be a hűtőszekrénybe, és legalább 1 napig érleljük.
Bármilyen húsféle mellé kitűnő saláta vagy hideg köret.
(Fehér káposztából is jó.)

Júliusi csalamádé
Hozzávalók:
25 dkg fejes káposzta, 25 dkg vöröshagyma, 25 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg kőkemény, de érett paradicsom, 2-4 kovászos uborka, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, ízlés szerint só, 0,5 liternyi kovászos  uborkalé

Elkészítése:
A káposztát tisztítás után nagyon vékony csíkokra metélem vagy lereszelem, a megtisztított vöröshagymát pedig hajszálvékony karikákra vágom.
Összekeverem a káposztával, és jól megsózom.
Fél napig állni hagyom.
Ezután hozzákeverem a közben megmosott, kicsumázott és nagyon vékony csíkokra vagdalt zöldpaprikát és a negyedekbe - nyolcadokba vágott paradicsomot.
Legvégül hozzáadom a meghámozott és ugyancsak vékony csíkokra vágott kovászos uborkát.
A kovászos uborkalébe belekeverem az őrölt fekete borsot és a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd ráöntöm a csalamádéra.
Jól összekeverem, és üvegbe töltve meleg helyen érlelem 3 napig.
Ezután már fogyasztható, de ha tovább akarom tárolni, akkor hűtőszekrénybe kell betennem.
Érdemes belőle nagy adagot készíteni, akár egész nyáron át, fogyasztható, vitamindús saláta.
Kevés párizsival és tehéntúróval elkeverve, levétől leszűrve, fogyókúrás vacsorasalátának is kiváló.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A KÁPOSZTASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.