Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁPOSZTASALÁTÁK 6.

2020.01.16

SALÁTÁK LEXIKONJA

Káposztasaláta 1.
Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta, 2 fej vöröshagyma, olaj, só, ecet, cukor, 1 mokkáskanál mustármag

Elkészítés:
A káposztát finom metéltre vágjuk vagy legyaluljuk.
Besózva legalább fél napig - de lehet tovább is - állni hagyjuk, majd összekeverjük a vékony laskára vágott hagymával, a mustármaggal, és szorosan üvegbe tömve leöntjük ecetes-cukros vízzel.
Néhány napig lefedve állni hagyjuk.
Mindig csak annyit keverünk össze 1-2 ek. olajjal, amennyit az asztalra adunk.
Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert 1-2 hétig is eláll, és közben csak tovább javul az íze.

 

 

Káposztasaláta 2.
Hozzávalók:
1 kisebb fej édes fejes káposzta, 4 evőkanál salátaolaj, 1 evőkanál só, ízlés szerint almaecet vagy borecet, kevés porcukor, 1 mokkáskanál tört köménymag.

Elkészítés:
A káposztát megtisztítom a külső, fonnyadt leveleitől, majd az almareszelő durva fokán lereszelem, vagy nagyon vékony csíkokra felvágom.
Mély tálba teszem, rászórom a sót, és alaposan összeforgatom.
Legalább 1 órán keresztül hagyom állni, addigra a só jól átjárja, a káposzta megpuhul, és kis levet enged.
Közben a sós léből annyi salátaöntetet készítek, hogy az ellepje a káposztát. Kellemesen savanykásnak, pikánsnak és egyben édeskésnek is kell lennie.
Beleszórom az összetört köménymagot és felforralom.
A káposztára öntöm a forró salátalevet, majd 10 percnyi várakozás után összekeverem.
Ha kihűlt, jól zárható üvegbe öntöm, és legalább 1 napig érlelem a hűtőszekrényben.
Tálalás előtt levéből leszűröm, a salátaolajat rácsorgatom, és az egészet jól összeforgatom.
Érdemes belőle nagyobb adagot is készíteni, mert akár 2 hétig is eláll a hűtőszekrényben, a salátalében.
(Aki szereti a hagymás ízeket, tegyen a salátába 1-2 fej, nagyon apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, esetleg néhány gerezd zúzott fokhagymát.)

Káposztasaláta 3.
Elkészítés:
A meggyalult káposztát besózva 1 óráig állni hagyjuk, kinyomjuk.
A tálba ecetet, olajat, kevés porcukorral elkeverünk, a káposztát beletéve jól elvegyítjük, törött borssal behintjük, zöld, sárga és piros, karikára vágott, paprikával díszítjük.

Káposztasaláta 4.
Összeállítás: 15 perc
Hozzávalók 6 személyre:
1 kicsi káposztafej negyede, legyalulva, 2 reszelt sárgarépa, 1/2 meghámozott, reszelt zellergumó, 1 nagy összevagdalt vöröshagyma, 1 kicsi kicsumázott, összevagdalt paradicsompaprika

A mártáshoz:
10 dkg majonéz, 2 evőkanál fehér borecet, 1 kiskanál francia mustár

Elkészítése:
A zöldfélét nagy salátástálban összekeverjük.
Egy másik tálban a mártáshoz valót elkeverjük, a salátára öntjük, és néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Káposztasaláta 5.
Hozzávalók:
25 dkg fehér káposzta, egy 1 kg-os ananászkonzerv, 1 kis szál póréhagyma, 9 ek. olaj, só, őrölt fehérbors, késhegynyi cukor, 2 citrom

Elkészítése:
A meggyalult káposztát besózva 1 óráig állni hagyjuk, kinyomjuk.
A tálba ecetet, olajat, kevés porcukorral elkeverünk, a káposztát beletéve jól elvegyítjük; törött borssal behintjük, zöld, sárga és piros, karikára vágott, paprikával díszítjük.

Káposztasaláta 6.
Elkészítése:
Veres vagy fehér nyers káposztát, ha szép fejes, vagdaljuk szép laskára össze, sózzuk jól meg, egy lábasba tegyünk egy kanál zsírt, mely, ha forró lesz, a káposztát lehetőleg jól csavarjuk ki a sósléből és tegyük a forró zsírba erős tűzre, hogy újra levet ne ereszthessen.
Egy pár kanál jó erős eczetet öntsünk közé, és egy kanál czukor port is tegyünk belé; gyorsan keverjük jól össze ezeket a káposztával, és ha a káposzta jó forró lesz, ne hagyjuk megpuhulni, hanem vegyük el a tűztől tálalásig, mert igy jobb, mint ha puha.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A KÁPOSZTASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.