Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁPOSZTASALÁTÁK 7.

2020.02.25

SALÁTA LEXIKON

Káposztasaláta 7.
Összeállítás: 15 perc
Hozzávalók 6 személyre:
1 kicsi káposztafej negyede, legyalulva, 2 reszelt sárgarépa, 1/2 meghámozott, reszelt zellergumó, 1 nagy összevagdalt vöröshagyma, 1 kicsi kicsumázott, összevagdalt paradicsompaprika
A mártáshoz:
10 dkg majonéz, 2 evőkanál fehér borecet, 1 kiskanál francia mustár

Elkészítése:
A zöld-félét nagy salátástálban összekeverjük.
Egy másik tálban a mártáshoz valót elkeverjük, a salátára öntjük, és néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

 

 

Káposztasaláta 8.
Hozzávalók:
1 nagy fej friss, kemény édes káposzta, almaecet vagy egyéb gyengébb salátaecet, só, cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi tört köménymag, a káposzta minden 50 dkg-hoz mért 3 evőkanál olaj és 2 fej vöröshagyma.

Elkészítése:
A káposztát megtisztítom a külső, szennyezett, töredezett leveleitől, majd akkora hasábokra vágom, mekkora a szeletelőgépbe belefér.
A megfelelő betétet illetve tárcsát beletéve hosszúkás szálakra szeletelem.
Jól megsózom és összekeverem.
Lefedem, és legalább két órán keresztül hagyom állni, hogy a só mindenütt átjárhassa.
Közben egyszer-kétszer átforgatom.
Ezután levéből kicsavarom és átteszem egy megfelelő méretű salátástálba.
Míg a káposzta áll, a megtisztított vöröshagymát ugyancsak vékonyra szeletelem a gép segítségével és kissé megsózom.
Addig hagyom háborítatlanul, amíg a káposzta is áll.
A kicsavart vöröshagymát is hozzáteszem a káposztához.
A visszamaradt sós káposzta- és hagymalevet felöntöm fele rész ecettel és fele rész vízzel.
(50 dkg káposztához való összes salátalé mennyisége ne legyen több, mint 5 dl.)
Cukorral és a köménymaggal ízesítem, majd az olajat is belekeverem és ráöntöm a hagymás káposztára.
Jól átkeverem, szorosan, lehetőleg folpack fóliával lefedem és beteszem a hűtőszekrénybe.
Legalább egy napig érlelem, de az sem baj, ha hosszabb ideig érik.
Közben három-négy alkalommal átkeverem.
Tálalás előtt levéből leszűröm, és egy evőkanál olajjal átforgatva teszem az asztalra.

Káposztasaláta 9.
Hozzávalók két személyre:
40 dkg káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 tk. mustár, 2 tk. borecet, 2 tk. olaj, 4 szem szacharin, 2 ek. víz, só.

Elkészítése:
A jól megtisztított káposztát vékony csíkokra szeleteljük, enyhén megsózzuk, fél órát állni hagyjuk. nem nyomjuk ki a levét.
Megreszeljük a hagymát, salátalevet készítünk a mustárból, ecetből, stb.
Összekeverjük a káposztát, a hagymát, a lét és 1 órát állni hagyjuk.

Káposztasaláta 10.
Hozzávalók:
60 dkg fejes káposzta, só, köménymag, ecet, édesítőszer

Elkészítése:
A káposztát vékony szeletekre vágjuk, forrásban lévő vízzel leforrázzuk, pár percig rajta hagyjuk, majd leszűrjük, és a salátaecetbe rakjuk, amit ízesítettünk köménymaggal, édesítőszerrel, sóval.
(Aki szereti, karikázott vöröshagymát is tehet hozzá.)

Káposztasaláta 11.
Hozzávalók: (4 személyre)
1 kis fej káposzta, csipet só, 1 ek méz, 1 ek almaecet, 1 mokkáskanál kömény, kevés víz.
Elkészítése:
A káposztát nagy lyukú reszelőn durvára reszeljük, összekeverjük a sóval, mézzel, almaecettel, köménymaggal, és csak annyi vizet öntünk rá, hogy éppen legyen némi leve.
Azonnal is fogyaszthatjuk, de ha összeérik, még jobb.
Tehetünk bele, egy kis hagymát is ha szeretjük.

Káposztasaláta almával
(Irán)
Hozzávalók:
1 csésze hámozott, reszelt alma, 2 cs. apróra vágott káposzta, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, 2 ek. borecet, 3 ek. olívaolaj, só, bors.

Elkészítése:
Összekeverve hagyjuk állni 15 percig.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A KÁPOSZTASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.