Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON -SALÁTÁK KÁPOSZTÁBÓL 2.

2016.12.17

SALÁTA LEXIKON

ALMÁS PÁROLT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
80 dkg édes fejes káposzta, 50 dkg savanyú alma, 4 evőkanál olaj, só, őrölt fehér bors, ecet, cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A káposztát külső leveleitől megtisztítom és vagy legyalulom, vagy nagyon vékony csíkokra metélem. Megsózom és a felforrósított olajon fedő alatt, saját levében megpárolom. Ezután hozzáadom a megmosott, kicsumázott, héjas almagerezdeket és együtt párolom néhány percig, majd megfűszerezem ecettel, cukorral, borssal. Zsírjára pirítva tálalom.

AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA 01. (COLE SLAW)
Hozzávalók:
1 kg fehér káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zellerszár, 1 alma, a mártáshoz 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl (vagy joghurt), 1 doboz ecetes torma, (1 zöldpaprika, esetleg párizsi)

Elkészítése:
A fehér káposzta tömör fejét félbevágjuk, kitorzsázzuk, legyaluljuk, és kissé besózzuk. Egy óráig állni hagyjuk, majd a meghámozott, kicsumázott, almát belereszeljük, és a vékonyan fölszeletelt zellerszárat hozzáadjuk. (Ha nyáron készítjük, akkor egy kicsumázott, vékony laskára vágott zöldpaprikát is adunk hozzá.). A majonézhez öntjük a tejfölt vagy joghurtot meg az ecetes tormát, és ezzel keverjük össze a salátát. Jól behűtve kínáljuk.

AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA 02.
Hozzávalók:
50 dkg édes fejes káposzta, 2 fej vöröshagyma, 2 dl sűrű majonéz, 1 dl tejföl, 1 db savanykás, aromás alma, ízlés szerint cukor és só, fél citrom leve

Elkészítése:
A megtisztított fejes káposztát és a vöröshagymát a szeletelő gépen nagyon vékony csíkokra szeletelem. Megsózom és legalább két óráig hagyom állni. Közben a majonézt összekeverem a tejföllel és belereszelem a megmosott, kicsumázott, de héjas almát. Citromlével és cukorral ízesítem, és belekeverem a káposztát, hagymát. További fél-egy napig érlelem.

AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA 03.
Hozzávalók:
1-1,5 dl majonéz, 1 csipet só, bors, pirospaprika, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál tej, 1 evőkanál citromlé, 1 kis fej vékonyra vágott káposzta, 1 kis fej hagyma reszelve, 2-3 vékonyra szeletelt zeller szár, 1-2 vékonyra szeletelt zöldpaprika, 2 dl reszelt sárgarépa, 3-6 vékonyra szeletelt retek

Elkészítése:
Egy salátástálban összekeverjük a majonézt, sót, borsot, paprikát, cukrot, citromlevet, tejet. Lassan belekeverjük a káposztát, hagymát, zeller szárat, zöldpaprikát, sárgarépát, és a retket nagyon jól összekeverjük. Ha tálalás előtt 1-2 napig hűtőben áll még finomabb.

AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA 04.
Hozzávalók:
1 kis fej káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 zellergumó, 1 alma
A mártáshoz:
1 adag francia majonéz, 2 dl joghurt (kefir, esetleg tejföl), 1/2 doboz ecetes torma

Elkészítése:
A káposztát legyaluljuk, besózzuk, állni hagyjuk (kb. 1 órát), belereszeljük a zellert, és a meghámozott kicsumázott almát (vékonyra vágott zöldpaprikát is adhatsz hozzá). A majonézhez öntjük a joghurtot és az ecetes tormát, reszelt hagymát Összekeverjük a káposztával. Jól lehűtve tálaljuk.

ANANÁSZOS KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 1 kis doboz ananászbefőtt, 2 db savanyú alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka (esetleg párizsi), 2 dl majonéz, 0,5 dl ananászlé, 0,5 dl savanyú káposzta-lé, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, cukor

Elkészítése:
Először elkészítem a saláta mártását. A majonézbe belekeverem az ananászlevet, a tejfölt és a savanyú káposzta-levet, majd hozzákeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, csipetnyi sót, az őrölt fehér borsot és csipetnyi cukrot. A savanyú káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, de héjastul gyufaszálnyi csíkokra vágott almát, a levétől lecsöpögtetett és ugyancsak vékony csíkokra vágott ananászbefőttet, a megtisztított, hajszálvékony karikákra vagdalt, megsózott vöröshagymát, valamint a felmetélt sonkát. A majonézes mártást rálocsolom, jól összekeverem, és lefedve teszem a hűtőszekrénybe legalább fél napra, hogy az ízei jól összeérjenek. Salátalevelekkel bélelt tálba öntöm és hidegen tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A KÁPOSZTASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.