Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PADLIZSÁNSALÁTÁK 3.

2019.05.22

SALÁTA LEXIKON

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 01.
Hozzávalók:
2 szép padlizsán, 2 ek borecet, 1 dl olaj, 1 gerezd tört fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál só, késhegynyi őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Összekeverjük a borecetet az olajjal, majd a sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Annyi vízzel hígítjuk, hogy az íze kellemesen savanykás legyen, és a petrezselymet apróra belevágjuk. Öt percig forraljuk, végül beletesszük a műanyag késsel meghámozott, kockákra vágott padlizsánt.
Fedő alatt 10 percig főzzük, majd leszűrjük, tálba öntjük.
Megöntözzük egy kevés borecettel, bővebben olajjal, és jégbe hűtjük.

 

 

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 02.
Hozzávalók:
kb. 60 dkg (2 db hosszú, karcsú) padlizsán, 2 - 3 nagy fej vöröshagyma, só, borecet; a sütéshez olaj

Elkészítése:
A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, majd héjastól kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Sóval bedörzsöljük, fél órán át, állni hagyjuk. Utána a nedvességet egy papírtörülközővel leitatjuk róla, és - lehetőleg teflonserpenyőben, mindig csak kevés olajon - a szeletek mindkét felét megsütjük. Mély tálba vagy üvegbe, a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymával rétegezve lerakjuk, és az egészet borecettel meglocsoljuk.
A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk, közben néha fel - felrázzuk, hogy az ecetes lé alaposan átjárja.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 03.
Hozzávalók:
kb. 1 kilónyi padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 11 paradicsom és paprika, 15-20 szem olajbogyó, 2 ek olaj, késhegynyi őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, fél mk só, két ek 5%-os ecet

Elkészítése:
A padlizsánt sütőben lassú tűzön feketedésig sütöm (majd egy óra). Ez alatt felkarikázom a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. A padlizsánt még melegen meghámozom és felkockázom. Összekeverem a négy zöldségfélét, majd leöntöm az olajból, ecetből, sóból és borsból álló salátaöntettel.
A tetején elosztom az olajbogyókat, majd a salátát behűtöm.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 04.
Hozzávalók:
1 kg karcsú, zsenge padlizsán, 3 db közepes vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, héjastól kisujjnyi szeletekre vágjuk, és fél órára besózzuk. Utána a nedvességet papírtörölközővel leitatjuk róla, és a szeletek mindkét felét mindig csak egy kevés olajon, lehetőleg teflon serpenyőben megsütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a kisült padlizsánnal rétegezve üvegbe vagy tálba rakjuk. A végén az egészet borecettel meglocsoljuk, és az edényt lezárva a hűtőszekrénybe tesszük.
Ott legalább egy napig állni hagyjuk, közben fel-felrázzuk, hogy az alatta keletkező ecetes-olajos lé a padlizsánt átjárja.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 05.
- MELITZANOSALATA

Elkészítése:
Fél kiló körüli padlizsánt tepsibe teszek, és közép meleg sütőben 40-50 percig sütöm. Mikor megpuhul, megnyúzom, és durvára összevágom. Összedolgozom két marék fehér kenyérbéllel, hozzáadok néhány gerezd zúzott fokhagymát, egy kisebb fej reszelt vöröshagymát, 2 ek vágott petrezselymet, sót, borsot, 3-4 ek citromlevet, és annyi olívaolajat, amennyit könnyen felvesz.
Keverhetünk bele aprózott olajbogyót, vagy-és hámozott paradicsomot is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁNSALÁTA
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.