Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PADLIZSÁNSALÁTÁK 4.

2019.07.14

SALÁTALEXIKON

GRILLEZETT ZÖLDSÉGEK CAMEMBERT SAJTOKKAL
Hozzávalók:
2 db padlizsán, 3 db cukkini, 4 db csemegepaprika, 2 db paradicsom, 2 db camembert sajt, só

Elkészítése:
A zöldségeket alaposan megmossuk, szeleteljük, a paprikát kettévágjuk, és a belsejét eltávolítjuk. A paradicsomot is kettévágjuk. Fölszeletelés után sózzuk. Grillen vagy serpenyőben megsütjük. Sütés közben az ízesített olajokkal kedvünk szerint ízesíthetjük. Szép ropogósra sütjük, s a fölszeletelt camembert-rel tálaljuk. Az ízesített olajakat helyezzük az asztalra, hogy mindenki ízlése szerint használja.

 

 

GYORS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, 1 doboz paradicsompüré, cukor, só, ízlés szerint, olaj a sütéshez, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek ketchup, őrölt bors, ízlés szerint, liszt a panírozáshoz

Elkészítése:
A meghámozott padlizsánt karikára vágjuk, kissé megsózzuk, fél óráig pihentetjük, utána a nedvességet leitatva róla, lisztben megforgatjuk. Mindkét oldalát olajban kisütjük, és papírtörölközőre szedjük. Salátatálba lerakjuk, soronként ketchuppel megkenjük, őrölt borssal és tört fokhagymával megszűrjük. Ezt addig ismételjük, amíg a nyersanyag tart. A tetejére mindig ketchup és a fűszerek kerülnek. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.

HAGYMÁS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes padlizsán (cca. 30 dkg), 3 fej vöröshagyma, 2 közepes uborka, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, szárát Ievágjuk, és héjastól kis kockákra vágjuk. Megsózzuk, és jól összekeverjük, hogy a só mindenütt érje. 20 percig hagyjuk állni, ez alatt keserű Ievét kiadja. Közben a lila hagymát meghámozzuk, és ugyancsak kockákra vágjuk. A megmosott uborkát héjastól szintén felkockázzuk. A mártáshoz a kefirt és a majonézt simára keverjük, majd a borssal és a zúzott fokhagymával ízesítjük, végül belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet. A padlizsánkockákat szűrőben hideg vízzel Ieöblítjük, és jól lecsöpögtetjük.
Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a hagymakockákat, és közepes lángon egy percig kevergetjük.
A padlizsánt hozzáadva további 1 percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a nyers uborkakockákat. A mártást ráöntjük, jól átforgatjuk, és a salátástálat befedjük.
Hűtőszekrénybe tesszük fél napra, hogy az ízei összeérjenek.
Akár előételnek, akár vacsorára, akár hideg hús mellé köretnek kínáIjuk, mindenképpen nagyon finom.

INDIAI PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, 4 dl joghurt, só, 1-1 kiskanál köménymag és koriander, késhegynyi chilipor és mentalevél

Elkészítése:
Serpenyőben szárazon megpirítjuk a köményt és a koriandert, és ha kihűlt, megőröljük. A padlizsánt a sütőben 25 percig sütjük, majd műanyag késsel meghámozzuk, összetörjük vagy turmixoljuk. Elkeverjük a joghurttal, a köménnyel, a korianderrel és a chiliporral, és kissé megsózva jégbe hűtjük.
A tálba öntött salátát néhány mentalevéllel kell díszíteni.

JOGHURTOS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
1 nagy padlizsán, 1 zöld chili paprika vékony karikákra vágva, 2 dkg friss gyömbér apróra vágva, 2 ek ghí v. olaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2,5 dl joghurt, fél kk őrölt kurkuma, fél kk őrölt kömény, só

Elkészítése:
A padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, és fél óráig állni hagyjuk. A chili-paprikát a gyömbérrel együtt mozsárban megtörjük. Alaposan leöblítjük a padlizsánszeleteket, jól lecsepegtetjük és rátesszük a chili - gyömbér keveréket. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát 1-2 percen át sütjük. Ügyeljünk arra, hogy nem barnuljanak meg. Konyhai papírtörlőre szedve jól lecsepegtetjük. Összekeverjük a fokhagymát, a joghurtot és a fűszereket, megsózzuk. Egy tálba tesszük, és a tetején elrendezzük a padlizsánszeleteket.
Fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁNSALÁTA
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.