Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - PADLIZSÁNSALÁTA 2

2017.05.03

SALÁTA LEXIKON

Egyiptomi padlizsánsaláta
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, 5 ek olaj, 2 gerezd tört fokhagyma, 2 dl joghurt, 1 zöldpaprika, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom leve A padlizsánt műanyag késsel meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Három ek olajban, egy kevés sóval addig pároljuk, amíg meg nem puhult (szétesnie nem szabad!), majd kihűtjük. Simára keverjük a citromlevet a maradék olajjal, a joghurttal, a fokhagymával, sóval, borssal meg a finomra vágott petrezselyemmel, és a kicsumázott, nagyon apróra vágott zöldpaprikával ízesítjük.
Ezzel a mártással keverjük össze a párolt padlizsánt, és legalább fél napra jégbe hűtjük.

Fokhagymás sült padlizsánsaláta(görög recept)
Hozzávalók:
6-800 g zsenge padlizsán
Az öntethez:
5-6 gerezd fokhagyma, 50 g darált dió, 4 ek salátaolaj, 2 ek salátaecet, só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem Nagyon fontos, hogy apróbb, feszes bőrű, zsenge padlizsánt vásároljunk! Megmossuk, szárazra töröljük, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) puhára sütjük (a padlizsánok nagyságától függően 25-30 perc). Miután kivettük a sütőből, 4-5 percre letakarjuk alufóliával, így könnyebben eltávolíthatjuk a héját, még melegen meghámozzuk (ha késhez kellene folyamodnunk, az csakis fa vagy műanyag legyen!), ha langyosra hűlt, vékonyan felkarikázzuk.
A zúzott fokhagymát a darált dióval, a petrezselyemmel, az olajjal, az ecettel és ízlés szerint sóval, borssal (eredetileg erősen borsozzák!) kikeverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - A PADLIZSÁNSALÁTA
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.