Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PARAJSALÁTÁK 6

2020.04.02

SALÁTA LEXIKON

PARAJSALÁTA ALMÁVAL
Hozzávalók:
4 db alma, 1 db citrom (esetleg lime) leve, 2 evőkanál méz, 40 dkg paraj, 2 maroknyi dió

Elkészítése:
Az almákat mossuk meg, majd szedjük ki a magjait.
Ezek után pedig szeleteljük fel őket egyforma cikkekre. A parajt mossuk le alaposan, majd csepegtessük le.
A diót serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg.
Keverjük össze a két evőkanál mézet a citrom levével.
Öntsük a hozzávalókat egy nagy tálba és locsoljuk meg a tetejét a mézes-citromos sziruppal.

 

 

PARAJSALÁTA FÜRJTOJÁSSAL
Hozzávalók:
30 dkg friss, leveles paraj, 4 szelet kenyér, 12 fürjtojás, só
A mártáshoz:
1 kisebb vöröshagyma, 1 csemegeuborka, fél-fél csokor petrezselyem és metélőhagyma, néhány tárkonylevél, 1 evőkanál kapribogyó, 1 kiskanál porcukor (méz is lehet), 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál tárkonyecet, 4 evőkanál olívaolaj, késhegynyi őrölt bors

Elkészítése:
Először az öntetet készítjük el.
Ehhez a hagymát megtisztítjuk, és az uborkával együtt nagyon apró kockákra vágjuk.
A petrezselymet, a metélőhagymát és a tárkonylevelet finomra aprítjuk, a kapribogyóból a nagyobbakat félbevágjuk.
A cukrot és a sót az ecetben kiskanállal kevergetve föloldjuk.
Apránként belecsorgatjuk az olajat, megborsozzuk, az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk.
Felhasználásig behűtjük.
A fürjtojásokat megmossuk, kis lábasba rakjuk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi bőven ellepi.
Kb. 1 csapott kiskanál sót beleszórunk, fölforraljuk, majd kis lángon 5-6 percig főzzük.
Ha fakanállal óvatosan keverjük, amíg fel nem forr, akkor a sárgája a tojás középre helyezkedik, szebben lehet majd szeletelni.
Ezután hideg vizet folyatunk rá, míg ki nem hűl, majd meghámozzuk.
Ha nem használjuk fel azonnal, akkor héjastól vagy hámozva, de mindenképpen hideg vízzel leöntve, hűtőszekrényben tároljuk.
A parajt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a levelek szárát lecsipkedjük.
Tálba rakjuk, a félbevágott tojásokkal és az öntettel könnyedén összeforgatjuk.
A kenyérszeleteket - miután héjukat levágtuk - kis kockákra vágjuk, tepsiben sütőben, vagy egy kevés olvasztott vajon serpenyőben megpirítjuk.
Még melegen a salátára szórjuk és azonnal tálaljuk, nehogy elázzon.
Ezt a salátát lecsöpögtetett, konzerv articsókaszívvel (esetleg frissel) és csíkokra vágott sajttal is gazdagíthatjuk.

PARAJSALÁTA GYÖMBÉRREL
Hozzávalók:
20 dkg leveles paraj, 1 kisebb sárgarépa, fél db friss gyömbér (1 cm), 1 kiskanál világos szójaszósz, 1 kiskanál szezámolaj, só, csipet cukor

Elkészítése:
A parajt hideg vízben megmossuk.
Felforralunk vizet, majd teszünk bele sót.
Majd a parajt, s egy percig forrázzuk. Hideg vízzel leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük.
Meghámozzuk a répát, megmossuk, majd durva lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a szójaszószt, az ecetet, a sót és a cukrot.
Egy tányérra tesszük a parajt és a répát. Ráöntjük a szószt, majd meglocsoljuk a szezámolajjal.

PARAJSALÁTA PARADICSOMMAL, BEVERT TOJÁSSAL
Hozzávalók:
30 dkg friss paraj, 6 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál fehérborecet, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg koktélparadicsom, 1 rozmaringágacska, 4 db tojás, 3 tojássárgája, 2,5 dkg friss torma, 1 dl olívaolaj, 2,5 dl tejszín, fél citrom leve

Elkészítése:
1 evőkanál ecetet összekeverünk az olívaolajjal, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is.
A paradicsomok szárát eltávolítjuk, bemetsszük, blansírozzuk (forrázzuk), bőrét lehúzzuk.
A rozmaring tűit letépkedjük, finomra vágjuk, a paradicsommal együtt a marinádhoz adjuk.
A parajt megmossuk, leszárítjuk.
Elkészítjük a majonézt: a tojássárgákat egy edénybe tesszük, az olajat folytonos keverés mellett hozzácsepegtetjük.
A tormát meghámozzuk, finomra reszeljük.
A tejszínt, citromlét és tormát a tejszínhez keverjük, sózzuk, borsozzuk.
Egy edényben az ecetet enyhén sós vízzel elkeverve felforraljuk, mérsékeljük a hőt, a tojásokat külön-külön egy merítőkanálba ütjük, és egyenként óvatosan a forró vízbe süllyesztjük 5-6 percre, amíg megszilárdul.
A parajt a majonézzel elkeverjük, a tojásokkal és a paradicsomokkal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
SALÁTA LEXIKON - A PARAJSALÁTÁK
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.