Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTALEXIKON - PARAJSALÁTÁK 4.

2018.10.20

SALÁTALEXIKON

MAZSOLÁS-FENYŐMAGOS SPENÓTSALÁTA -ESPINACAS CON PASAS Y PIÑONES
Hozzávalók:
2 kg spenót (friss), 2 evőkanál olaj, 13.5 dkg mazsola, 13.5 dkg fenyőmag (piniamag), só

Elkészítése:
Mossa meg a spenótot és darabolja fel. Dobja forró sós vízbe és egy pillanat alatt főzze puhára. Csöpögtesse le alaposan, nyomkodja ki. Olvassza meg a vajat egy serpenyőben, 5-7 percig pirítsa rajta a mazsolát és a fenyőmagot. Adja hozzá a spenótot, párolja még 5 percig.
Sózza és borsozza meg.
Tálalja forrón.

NAPRAFORGÓMAGOS PARAJSALÁTA
Hozzávalók:
20 dkg paraj, 30 dkg sárgarépa, 4 evőkanál napraforgómag, 2 citrom leve, 1 evőkanál méz, ízlés szerint gyömbér

Elkészítése:
A parajt felaprítjuk, a sárgarépa zöldjét szintén, magát a répát pedig lereszeljük, majd a citromok levével nyakon öntjük a mixet. A napraforgómagot zsiradék nélkül serpenyőben picit megpirítjuk, kézi sajtreszelőn kicsit megdaráljuk és hozzákeverünk egy kis gyömbért, mézet és egy kis vizet- hogy az állaga is kellemes legyen, ne csak az íze- majd a zöldségekre öntjük.
A legtetejére szórunk még egy evőkanál pirított magot.

NARANCSOS PARAJSALÁTA DIÓVAL
Hozzávalók:
125 g parajlevél, 1 db narancs (vagy 2 db mandarin, klementin), 1 fej lilahagyma, 50 g dió (egy nagy maréknyi)
A dressinghez:
2 ek dióolaj, 2 ek olívaolaj (pl. friss szüretelésű, toszkán olaj), 1,5 ek mangó balzsam, 1 ek Creme de Cassis (francia feketeribizli likőr), só, bors

Elkészítése:
A parajt megmosom és kicentrifugázom. A narancsot lehéjazom, és gerezdekre szedve kifilézem, majd elvágom. A hagymát egész vékony karikára vágom. A diót durvára megtöröm.
Tányérokba fektetem a parajt, ráteszem a narancsot és a hagymakarikákat, majd megszórom a dióval.
Elkészítem a dressinget és kanállal rácsorgatom.

PARAJSALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paraj, 20 dkg sovány sajt (pl. köményes), 4 paradicsom, 1 szál póréhagyma, 2-3 édes paprika
Az öntethez:
2 ek almaecet, 2 ek mustár, 1 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 1 ek méz, 4 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj, só

Elkészítése:
Az alaposan megmosott és lecsepegtetett paraj szárát letépkedjük és összekeverjük a vékony hasábokra vágott sajttal, a cikkekre vágott paradicsommal, a vékony karikákra vágott póréhagymával és a zöldpaprikával. Leöntjük a saláta dresszinggel, lazán átkeverjük, és hűtőbe téve pihentetjük.
Az öntet készítése: az ecetet, a mustárt, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a mézet, az olajat csipet sóval ízesítve összekeverjük.

PARAJSALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg leveles paraj, 3 dkg szezámmag, 1 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 10 dkg zöld magozott olajbogyó, 5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, kevés só és cukor frissen őrölt bors és szerecsendió, 8 dkg finomra vágott nyers sonka

Előkészítés:
A parajt megtisztítjuk, alaposan megmossuk és szitán lecsöpögtetjük; a szezámmagot egy serpenyőben zsír nélkül aranybarmára pirítjuk; a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymaprésen átnyomjuk; a paradicsom bőrét bevágjuk, forrásban lévő vízbe mártjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk; négyfelé vágjuk, kimagozzuk, és nagyobb darabokra aprítjuk.
Elkészítése:
A vinaigrette-hez a jól lecsöpögtetett olajbogyót vékony szeletekre vágjuk; 2 evőkanál olívaolajt a citrom levével, sóval, borssal és egy kevés cukorral összekeverünk; majd beletesszük az olajbogyót. A maradék olívaolajt egy magas falú serpenyőben felforrósítjuk, és magas hőmérsékleten megpirítjuk benne a fokhagymát; hozzáadjuk a parajt és a szezámmagot. A parajleveleket közepes hőmérsékleten, állandó keverés közben csak addig pároljuk, míg össze nem esnek; nem szabad túlságosan megpuhulniuk.
Belekeverjük a paradicsomdarabokat és rövid idő alatt jól felforrósítjuk; bori és szerecsendióval fűszerezzük a parajt és a sonkát előmelegített tányéron szépen elrendezzük és m locsoljuk az olajbogyós Vinaigrette-tel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTALEXIKON
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.