Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RETEKSALÁTÁK 1

2019.04.23

SALÁTA LEXIKON

A retek(Raphanus sativus), népies nevén kerti retek vagy réparetek a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó élelmiszernövényfaj.

A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtája kedvelt.
Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet.
Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is.
Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták.

A fagyok elmúltával (akár február végétől) vessük 20 cm-es sor és 5–6 cm-es tőtávolságra; a vetés mélysége 1-1,5 cm-nél ne legyen mélyebb, mert a gumók torzak, alaktalanok lesznek.
A nagyobb gumójúakat vethetjük 2–3 cm mélyre is.
Hidegtűrő növény.
Optimális hőigénye 13±7 °C. Már 3 °C-on csírázni kezd és képes eltűrni a -6 °C-ot is növekedésben.
Alacsony hőmérsékleten nevelve fejleszt szép gumót.
Magasabb hőmérsékleten lombot fejleszt, és túltrágyázással pudvásodni kezd.
Vízellátása folyamatos legyen.
Hirtelen nagy mennyiségű öntözés esetén a gumók szétrepednek.
A legkorábban termő fajta a hónapos retek, amelyet a nyári nagyobb gumójú, majd az őszi-téli, nagy gumójú és tárolásra is alkalmas fajták követnek
Vetés után 30-70 nappal már szedhetők.

Kártevői:
- a földibolhák és a
- káposztalégy.

 

 

Link to USDA Database entry
A százalékos értékek az amerikai felnőttek számára
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis


Hónapos-retekfajták
A termesztéséről lásd → Hónapos retek

French Breakfast (Francia reggeli):
5–8 cm-es, felül piros, alul fehér héjú, hosszú hengeres gumójú, kis lombú, 35-40 napos hajtatási idejű fajta.
Jégcsap:
hajtatható, de leginkább szabadföldi hosszabb tenyészidejű, 15–20 cm-es hengeres, hegyes végű, fehér húsú és héjú, nagy lombú fajta.
Korai legjobb (Cherry Belle):
pudvásodásra nem hajlamos, középnagy gumójú, skarlátvörös héjú korai szabadföldi fajta.
Korai piros:
hasonló a Korai legjobbhoz, de kisebb lombozatú fajta.
Korund
Novired
Óriás vaj (Riesenbutter):
liláspiros, nagy gömbölyű gumójú fajta.
Patricia
Róza:
Leginkább hajtatni való fajta; tenyészideje hajtatásban 35 nap. Nagy lombozatú, piros héjú, lapított gömbgumójú fajta.
Sora
Szentesi óriás vaj:
dús lombú, nagy gömbölyű gumójú, piros héjú fajta.
Tavasz gyöngye
Tavaszi piros
Nyári retekfajták
Mikepércsi vaj:
nem pudvásodó, 60-65 napos tenyészidejű, nagy gumójú, lapított kerek fehér héjú, erős és nagy lombozatú fajta.
Húsvéti rózsa:
Erős lombú, 60-70 napos tenyészidejű, hosszúkás, hengeres, hegyesedő, nem pudvásodó 20–25 cm hosszú gumójú, élénkpiros héjú fajta.
János-napi:
Nagy lombú 60-70 napos tenyészidejű, nem pudvásodó 15–20 cm-es hosszú gumójú, sárgásbarna héjszínű, fehér húsú fajta.

Őszi retekfajták
Minowase (Summer Cross):
japán eredetű, nyári-őszi, 50-60 napos tenyészidejű, mélyrétegű (laza talajban akár 28–35 cm-re is megnövő), hengeres, fehér húsú és héjú, ropogós, ízletes, több hétig eltartható fajta.
Müncheni sör:
július végi vetésű, 90-100 napos tenyészidejű, széles hengeres fehér gumójú, nem pudvásodó, hosszú ideig eltartható fajta.

Téli retekfajták
Erfurti kerek fekete:
legkorábban július végén vethető 100-120 napos tenyészidejű, gömb alakú, nagy gumójú, a legtovább eltartható fajta. Korai vetésben üreges gumót fejleszt.

Gyógyhatása
Mérsékelten fogyasztva az emésztést elősegítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású.
Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.

 

 

Hónapos retek
Fekete retek gumók
Jégcsapretek földben
Félbevágott hónapos retkek
Daikon jégcsapretek (japán fehér óriás)


Források
- Dr. Nagy József: Konyhakert az erkélyen. Planétás Kiadó. Budapest, 1992. 56 oldal. ISBN 963 7931 05 8.
- http://www.hermesmag.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1279&Itemid=796
- A retek termesztése és felhasználása

Gyógynövények
- Taxonazonosítók
- Wikidata: Q7224565 Wikifajok: Raphanus sativus APDB: 78013 ARKive: raphanus-sativus BioLib: 39254 Calflora: 7064 EoL: 583801 EPPO: RAPSR FloraBase: 3062 FNA: 200009662 Kína Flórája: 200009662 GBIF: 3040963 GRIN: 30857 iNaturalist: 55410 IPNI: 288491-1 IRMNG: 10204418 ITIS: 23290 NCBI: 3726 NZOR: ccdb64a4-4559-4057-8378-b498681e1fb0 PfaF: sativus Raphanus sativus Plant List: kew-2422375 PLANTS: RASA2 Tropicos: 4100238 VASCAN: 4101
- Biológia
- Biológiaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
- Káposztafélék
- Gyógynövények
- Zöldségek
- Növényfajok

 

 

wikipedia

ALMÁS RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
1 jégcsapretek (kb. 20-25 dkg), 2 savanykás alma, 2 dl tartármártás, egy kisebb lila hagyma, esetleg 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A retket meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, besózzuk. A almákat megmossuk, csutkáját kivájjuk és héjastól felkockázzuk. A lila hagymát apró kockákra vágjuk és belekeverjük a tartárba. Az almát ugyancsak. A retket kinyomjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. 20 percnyi pihentetés után tálalhatjuk.
Ha vacsorasalátának szánjuk, a reszelt sajttal is összekeverjük.

ANGOL RETEKSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os kicsontozott hátszín, 1 kiskanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt bors, 4 evőkanál olaj, só, 2 csomó hónapos retek, 1 szép fehér-retek, 1 kis doboz (30-40 dkg) galambbegy-saláta (másfajta zöldsaláta is lehet). 2 csípős, hegyes zöldpaprika, 2 vaskos újhagyma, 4 kiskanál csemege ételecet, 1 mokkáskanál őrölt bors, 10 - 12 kiskanál finomított olaj (például kukoricacsíraolaj, vagy olívaolaj)

Elkészítése:
A hússzeletek szélét bevágjuk, felületüket a mustárral és a borssal bedörzsöljük.
Olajjal vékonyan megkenve alufóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben 2-3 napig érleljük. Amikor kicsomagoljuk, a rajta lévő olajat serpenyőbe csurgatjuk, megforrósítjuk, s ha kell, 1-2 evőkanálnyival pótoljuk. A hússzeleteket enyhén megsózzuk, oldalanként 2-3 percig sütjük benne. Így lesznek angolosak, azaz csak a külsejük sült, a belsejük rózsaszínű, illetve a közepük nyers. Lecsöpögtetve hűlni hagyjuk. A kétféle retket megtisztítjuk, a pirosat cikkekre, a fehéret vékony karikákra vágjuk. Mindkettőt kissé besózzuk, félrerakjuk. A galambbegy-salátát megmossuk, lecsöpögtetjük. A kicsumázott zöldpaprikát és a megtisztított újhagymát karikákra vágjuk. Az ecetet kis pohárba töltjük, a borssal meg ugyanannyi sóval összekeverjük, majd kanalanként beledolgozzuk az olajat is. Négy tányért kikészítünk, és a föl- szeletelt angolos hátszínt valamint a zöldségeket szépen elrendezzük rajta.
Az újhagyma és a paprikakarikákkal megszórjuk, végül az ecetes-olajos öntettel meglocsoljuk.

ARGENTIN RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
3 cs. karikára szelt piros retek, apróra vágva 4 szál újhagyma, 1/2 csésze kimagozott, apróra vágott olajbogyó, 1 ek citromlé, 2 ek olívaolaj, bors, só

Elkészítése:
Összekeverjük a citromlevet, borsot, sót, olajat. Hozzákeverjük a többi hozzávalót.

BAZSALIKOMOS RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
2 közepes fekete retek, 1 kisebb kígyóuborka, 2 paradicsom, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem
Az öntethez:
2-2 evőkanál borecet és olívaolaj, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, 0,5 csokor metélőhagyma, 1 mokkáskanál bazsalikom

Elkészítése:
A megtisztított retket gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A megmosott uborkát hosszában félbevágjuk, majd felszeleteljük. A paradicsomokat cikkekre daraboljuk, majd az uborkával és a retekkel összeforgatjuk. A citrom levével és a finomra vágott metélőhagymával fűszerezzük. Az ecetet az olajjal simára keverjük, majd apránként a tejfölbe dolgozzuk. Megsózzuk, borsozzuk, az apróra vágott petrezselyemmel és a bazsalikommal fűszerezzük. A mártást a zöldségre öntjük, majd 1-2 órára a hűtőszekrénybe állítjuk.
Elkészítési idő: 30 perc

BOLGÁR FEKETE RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
1 db fekete retek, 1 fej vöröshagyma, ecet, olaj, bors, só

Elkészítése:
Egy közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, kis kockára vágjuk, és egy evőkanálnyi olajon, fedő alatt üvegesre pároljuk, de nem pirítjuk. A tűzről levéve, ha már langyosra hűlt, belereszelünk egy közepes nagyságú, megtisztított fekete retket, megsózzuk, kevés ecettel és borssal ízesítjük.
Hidegen fogyasztjuk ezt a vitamindús téli salátát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - RECEPTEK RETEKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.