Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RETEKSALÁTÁK 3.

2020.02.08

SALÁTA LEXIKON

HÚSOS RETEKSALÁTA
Elkészítése:
60 dkg feketeretket meghámozunk, vékonyan felszeleteljük és besózva 1órát állni hagyjuk. Levét kinyomkodjuk, karikára vágott póréhagymát, 20 dkg meghámozott, felszeletelt almát és 20 dkg laskára vágott párizsit adunk hozzá.
2 dl joghurttal leöntjük. Ha kell, utána sózzuk, ketchuppal, cukorral és citromlével ízesítjük.
Végül jól összekeverjük, tetejét finomra vágott snidlinggel hintjük meg.

 

 

ÍZES RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg fekete retek, 1 nagy fej vöröshagyma, fél citrom leve, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál olaj, 2 dl kefir, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

Elkészítése:
A retket meghámozom, megmosom és letörülgetem, majd nagyon vékony karikákra vágva, a karikákat felcsíkozom.
A vöröshagymát tisztítás után ugyanígy feldarabolom, ezután összeöntöm és megsózom.
Lefedve fél órán keresztül hagyom állni.
Közben a mártáshoz a kefirt összekeverem a citromlével, az olajjal, a mézzel, a sóval és a borssal, amit rálocsolok a retekre.
Jól összeforgatva lefedem, és a hűtőszekrényben néhány óráig érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc

IZRAELI RETEKSALÁTA
Elkészítése:
A retket felaprítjuk, kicsit megsózzuk, meglocsoljuk frissen facsart citromlével, megszórjuk apróra vágott friss mentával, jól összekeverjük, és máris fogyasztható.

JOGHURTOS RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
2-2 csokor retek, zöldhagyma, 1 kisebb fej római saláta, 4 dl natúr joghurt, fél dl olaj, 2 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, fél dl olívaolaj, őrölt bors, só

Elkészítése:
A retket vágjuk vékonyabb cikkekre, a hagymát karikázzuk ujjnyi vastagra, a salátát tépkedjük laskára, és az egészet lazán forgassuk össze.
Az öntethez keverjük simára a joghurtot az olajjal, a mustárral, sóval, borssal és az aprított petrezselyemmel.
Tálaláskor a kevert salátát halmozzuk tányérokra, locsoljuk meg az olívaolajjal, és az öntetet külön tálkákban kínáljuk mellé.

JOGHURTOS VEGYES SALÁTA
Hozzávalók:
3-4 csomó hónapos retek, 1 közepes fejes saláta (v. kígyóuborka), 4 kisebb paradicsom, 4 friss zellerszár, 3 dl aludttej, fél mokkáskanál édes pirospaprika, 1/2 citrom leve, 1 púpozott ek vágott petrezselyem és metélőhagyma vegyesen, só, őrölt bors

Elkészítése:
A megtisztított retket felekbe vagy karikára vágjuk. A szintén megtisztított zellert tetszés szerint földaraboljuk.
Az uborkát héjastul fölkarikázzuk.
A paradicsomokat negyedekbe vágjuk.
Minden zöldséget beleszórunk egy mély salátástálba.
Az aludttejet jól elkeverjük olajjal, citromlével, sóval, paprikával és sok borssal, majd ráöntjük a salátára, és rázogatva összevegyítjük.
Megszórjuk vágott fűszerzöldséggel, és behűtve fogyasztjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - RETEK SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.