Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RETEKSALÁTÁK 4.

2020.05.05

SALÁTA LEXIKON

KARALÁBÉS RETEKSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
2 kis fej zsenge karalábé a leveleivel együtt, 2 csomag piros retek, 80 g tisztított tökmag, 2 tk csípős mustár, 2 tk méz, 4 ek balzsamecet, 8 ek tökmagolaj, só

Elkészítése:
A tökmagot teflon serpenyőben megpirítjuk.
A karalábét meghámozzuk, a retket megtisztítjuk, megmossuk és az uborkareszelőn vékonyra reszeljük.
A kisebb zsenge friss karalábé leveleket megmosva, lecsepegtetve apróra vágjuk.
Az anyagokat lazán összekeverjük egy salátás tálban.
Elkészítjük a dresszinget:
a mustárt, ecetet, olajat, sót, mézet összekeverjük, a salátára öntjük, majd összekeverjük.
A pirított tökmaggal megszórva tálaljuk.

KARFIOLOS RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol, 1 csomó piros retek, 1 csokor petrezselyem, 6-7 evőkanál kék-sajtos salátaöntet, 3 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A karfiolt kitorzsázzuk és rózsáira szedjük.
A retket megtisztítjuk.
Utána mindkettőt uborkagyalun leszeleteljük.
A petrezselymet finomra vágjuk.
A sajtöntetet meg a tejfölt összekeverjük, és a zöldségeket beleforgatjuk.
Utána a salátát behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Akkor igazán finom, ha a karfiolt sikerül szépen felszeletelni és nem esik nagyon szét. Elkészítési idő: 20 perc

KÍNAI RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
2 nagy csokor úgynevezett János-retek (vagy jégretek), 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál szójaszósz, ecet és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A retket tisztítás után vagy legyalulom, vagy lereszelem.
A szójaszószt elkeverem 3 evőkanál ecettel, kevés vízzel, olajjal, cukorral, és rálocsolom a retekre.
Lefedve néhány órán át, érlelem.
Tálalás előtt még egyszer átkeverem, és száraz sült mellé kínálom.
Só nem kell bele, mert a szójaszósz nagyon sós!

MÁRVÁNYSAJTOS RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
4 nagy fekete retek, 10 dkg reszelt márványsajt, 2 dl tejföl, 1 csokor snidling, 1 citrom leve, só, cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A fekete retket megtisztítom, majd almareszelőn lereszelem és megsózom. 30 percig hagyom a sóban.
Közben a reszelt márványsajtot, a tejfölt, a citromlevet és a finomra vágott snidlinget összekeverem, kevés cukorral szelídítem, majd belekeverem a leszűrt retket.
Lefedve, két órán át, érlelem a hűtőszekrényben.
Csirkemellhez illik, de ha dupla mennyiségű nyersanyagból és almával készítem, vacsorasalátának is kiválóan alkalmas.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - RECEPTEK RETEKRE

Szerző:

 

Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.