Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSSALÁTÁK 4

2019.07.27

SALÁTA LEXIKONA

EGZOTIKUS RIZSSALÁTA 01.
Hozzávalók:
40 dkg hosszú szemű rizs, 2 szál póréhagyma, 1 doboz (850 ml) körszeletes ananászkonzerv, 1 doboz (320 ml) mandarinbefőtt, 20 dkg majonéz, só, curry cayenne-i bors

Elkészítése:
A salátához a rizst sós vízben, 20 percig főzzük.
A pórét megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk.
Forrásban lévő, sós vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük.
A mandarint és az ananászt lecsöpögtetjük.
Az ananász levét felfogjuk, a szeleteket feldaraboljuk.
A majonézt kikeverjük 1 dl ananászlével, majd sóval, cayenne-i borssal és curryvel erősen megfűszerezzük.
A rizst összekeverjük a gyümölcsökkel és a póréval, majd beleforgatjuk a majonézes mártásba.
Lefedve legalább 30 percig érleljük.

EGZOTIKUS RIZSSALÁTA 02.
Hozzávalók:
20 dkg hosszú szemű rizs, 50 dkg sárgabarack, 15 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, fél kávéskanál őrölt kömény, fél kávéskanál gyömbér, fél kávéskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi bors, 2 dl joghurt, só

Elkészítése:
A rizst sós vízben főzzük puhára.
A barackokat vágjuk félbe és magozzuk ki, majd kockázzuk fel.
A szalonnát kockázzuk fel, majd serpenyőben olajon pirítsuk aranybarnára.
Forgassuk bele a barackot és szórjuk meg a fűszerekkel.
A fokhagymát zúzzuk össze, majd azt is adjuk hozzá.
Pároljuk pár percig, de ne hagyjuk, hogy a barack szétfolyjon!
Forgassuk bele a rizst is, majd forraljuk össze.
Tálalás után öntsünk rá joghurtot.

GYORS RIZSSALÁTA
Elkészítése:
A gyorsan főlő rizsből egy tasakkal az előírásnak megfelelően megfőzünk, majd tálra öntjük.
Elkeverjük egy doboznyi levétől leszűrt, felszeletelt kínai gombával egy fél kilós, szintén a levétől leszűrt konzerv fehér babbal, meg egy fél kilós, zöld színű, levétől leszűrt, vágott konzerv zöldbabbal.
Levesízesítő porral, csipetnyi kakukkfűvel, bazsalikommal, egy csokor összevagdalt petrezselyemzölddel fűszerezzük. és 1-2 evőkanálnyi borecettel, olajjal ízesítjük.
Jól behűtve kínáljuk.

HALAS RIZSSALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg vadrizs (vagy barnarizs), 25 dkg tőkehalfilé, 15-15 dkg sárgarépa és kelbimbó, 1 fejes saláta, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál olaj, margarin, citromlé, só

Elkészítése:
A rizst nagyon enyhén sózott vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, majd összekeverjük a rizzsel.
A felkockázott sárgarépát és a kettévágott kelbimbót párolókosárba tesszük, és sós vízgőzben megpároljuk.
A halat nagyobb darabokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk, enyhén megsózzuk, végül margarinnal kikent serpenyőben mindkét oldalukat megsütjük.
Miután minden hozzávaló kihűlt, a zöldségeket és a rizst összeforgatjuk.
Adagonként salátalevél alapra halmozzuk a keveréket, tetejükre helyezzük a hideg sült halat.

HIDEG RIZSSALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg rizs, 1 fej saláta, 1 nagy, húsos zöldpaprika, 2 hegyes, csípős paprika, 1 csomó retek, 1-2 kínai kellevél, 3 zellerszár, néhány szál petrezselyemzöld, 1 ek salátaolaj, 1 citrom leve, 1 késhegynyi bors

Elkészítése:
A rizst enyhén sós vízben megfőzöm, lecsepegtetem, hagyom kihűlni.
A zöldségeket alaposan megmosom, lecsepegtetem, ízlésesen feldarabolom: a salátát keskeny csíkokra, a kelleveleket laskára, a kicsumázott paprikákat vékony karikákra, a retket vékony szeletekre, a zellerszárat fél cm-s darabokra, végül a petrezselyem zöldjét apróra.
A rizst összekeverem a zöldségekkel, megöntözöm olajjal, citromlével, megborsozom, és alaposan összekeverem.
Tálalás előtt egy óráig hideg helyen tartom.
Kitűnő előételnek vagy hideg sültek mellé köretnek.

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - RIZSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.