Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSSALÁTÁK 5

2020.03.03

SALÁTA LEXIKON

INDIAI RIZSSALÁTA
Hozzávalók 8 adaghoz:
1 csomag szarvasi előfőzött rizs, 1 sült jércemell, 20 dkg paradicsom, 1 paradicsompaprika, 15 dkg mélyhűtött zöldborsó, kb. másfél dl olaj, 15 szem olajbogyó, 2 kávéskanál curry, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. 2-3 evőkanál zellerecet és só ízlés szerint

Elkészítése:
Mély tálban az olajat a curryvel, sóval, a zellerecettel és a finomra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük.
A rizst az előírások szerint megfőzzük, jól lecsöpögtetjük, és az öntetbe helyezzük.
A sült, lebőrözött jércemellet a hámozott paradicsommal és a paradicsompaprikával együtt apró kockákra vágjuk és a puhára főtt zöldborsóval, valamint karikákra szeletelt olajbogyókkal (néhány szemet hagyjunk a díszítésre) együtt a rizs közé keverjük.
Az egészet kb. 2 órán át hagyjuk a hűtőszekrényben összeérni.
Tálaláskor tetejét a maradék olajbogyókkal díszítjük.

INDIAI RIZSSALÁTA CSIRKÉVEL
Hozzávalók:
12,5 dkg előfőzött barna rizs, 20 dkg kicsontozott főtt csirkehús, 15 dkg friss, hámozott ananász, 2 banán, 2 evőkanál fehérborecet, 1,5 dl joghurt, 1,2 dl lezsírozott csirkeleves, 1 hús- vagy zöldségleveskocka. 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál szezámolaj, 1 vöröshagyma, 1 kis cső piros színű paprika, 1-2 teáskanál frissen reszelt gyömbérgyökér, 1 teáskanál currypor, 1 ágacska citromfű

Elkészítése:
A rizst 2,5 dl vízben, a húsleveskockával fedő alatt, gyenge tűzön 35 percig pároljuk.
Közben a csirkehúst csíkokra aprítjuk, a banánt meghámozzuk, majd az egyiket karikára vágjuk, és citromlével meglocsoljuk. A másikat összetörjük, és a joghurttal, a tejföllel, az olajjal, az ecettel és a csirkelevessel hidegen krémmé keverjük.
A hagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra összevágjuk.
A paprikát megfelezzük, magházát és magjait eltávolítjuk, húsát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük.
Az ananászt kis kockákra vágjuk.
A megpuhult rizst összekeverjük a hússal, az ananásszal, a banánkarikákkal, a hagymadarabkákkal, és paprikacsíkokkal, majd elvegyítjük a joghurtos mártással.
Gyömbérrel, curryvel és kevés sóval tovább fűszerezzük.
A citromfüvet megmossuk, lecsöpögtetjük és a felét apróra vágva belekeverjük a salátába.
A megmaradt levélkéket az étel tetejére szórjuk.

JAPÁN RIZSSALÁTA
Elkészítése:
10 deka gombát forrásban lévő, enyhén ecetes (nem sós) vízbe dobunk, és leszűrjük.
Egy zellergumót meghámozunk, négyrét vágjuk, legyaluljuk, és tésztaszűrőbe rakva 3-4 percre a forrásban lévő gombafőző vízbe engedjük, majd lecsepegtetjük.
Közben egy csomag előfőzött rizst az előírás szerint, sós vízben megfőzünk, és leszűrve tálba töltjük.
A gombával, a zellerrel és Remoulád mártással összekeverve, jégbe hűtve tálaljuk.
Vegetáriánusoknak való a japán rizssaláta.

KALIFORNIAI RIZSSALÁTA
Hozzávalók 4-5 személyre:
25 dkg rizs, 20 dkg csirkemellfilé, 40 dkg húsos paprika, 10 dkg póréhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, ecet, bazsalikom, őrölt bors, só

Elkészítése:
A rizst főzd meg. A csirkét vágd csíkokra, sózd és az olaj felén pirítsd fehérre, majd szórd meg bazsalikommal és félujjnyi vizet aláöntve párold meg.
A paprikát vágd csíkokra, a hagymát pedig szeleteld vékonyra.
Keverd össze a paprikát, hagymát, a kihűlt rizst és csirkét, majd locsold le az olajból ecettel, borssal és tört fokhagymával készített páclével.
Jól keverd össze, majd 1-2 órát érleld hűtőszekrényben.

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - RIZSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.