Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSSALÁTÁK 6

2020.05.02

SALÁTA LEXIKON

KÍNAI RIZSSALÁTA
Hozzávalók:
4,8 dl főtt rizs, 12 dkg babcsíra, 3 dkg zellergumó, 10 dkg spenótlevél, 1 marék mazsola, 5 dkg gomba, 1 zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem, 3 szál újhagyma

Az öntethez: 2 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A zúzott fokhagymával keverje el az öntetet, és felhasználásig tegye félre.
Az előző nap megfőzött rizst, hideg vízzel öblítse át, majd alaposan csepegtesse le.
Forgassa egybe a reszelt zellerrel, a finomra vagdalt spenóttal és újhagymával, valamint a mazsolával.
Tegye szűrőkanálba a felszeletelt gombát és paprikát, majd lobogó vízben párolja 2 percet.
Ha lehűlt, adja a salátához.
Forgassa egybe a keveréket, végül locsolja rá az öntetet.
Legalább negyed óráig lefedve pihentesse felszolgálás előtt.

KREOL SALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg rizs, 4 banán, 1 alma, 15 dkg fehér szőlő, 10 dkg ananász (konzerv), 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál darált mogyoró, 1 evőkanál kókuszreszelék. Az öntethez: 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál almaecet, 2 evőkanál citromlé, mokkáskanál mustár, Cayenne bors, só, törött bors

Elkészítése:
A megfőtt és kihűlt rizst összekeverjük a karikákra vágott és a citromlével leöntött banánnal, a felszeletelt almával, ananásszal, a szőlőszemekkel, és a megdarált mogyoróval.
Tálban összedolgozzuk a citromlével az ecetet és a mustárt. Ízesítjük cayenne-i borssal, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk az olajat.
Ráöntjük a rizses gyümölcsökre, és eldolgozzuk.
A saláta tetejét kókuszreszelékkel beszórjuk, és rögtön tálaljuk.

KUKORICÁS RIZSSALÁTA 01.
Hozzávalók:
Egy doboz Bonduelle csemegekukorica konzerv, 1 zacskó gyorsrizs, 1 húsleves kocka, 2-2 dl majonéz, tejföl, 5 dkg mazsola, citromlé, só, porcukor, 1 csokor zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 csokor friss kapor, 1 mokkáskanál fehér bors

Elkészítése:
Megfőzzük a rizst a húsleveskockával ízesített vízben.
A majonézt a tejföllel simára keverjük, citromlével, borssal, csipetnyi porcukorral ízesítjük.
Belekeverjük a finomra vágott kaprot, valamint a szétzúzott fokhagymát.
A főtt rizst a mártásba öntjük.
A mazsolát forrásban lévő vízbe szórjuk, egypercnyi forralás után tűzről levéve 10 percig hagyjuk puhulni, majd leszűrjük, és a salátához keverjük.
Ezután belekeverjük a vékonyra karikázott zöldhagymát, valamint a leszűrt kukoricaszemeket.
Az egészet jól összekeverjük és hűtőszekrényben érleljük néhány órán át.
Tálalás előtt a maradék kaporral meghintjük.

KUKORICÁS RIZSSALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 zacskó gyors rizs, 25 dkg morzsolt csemegekukorica konzerv, 5 dkg mazsola, 1 csokor zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma 1 húsleveskocka, 2 csokor friss kapor, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint citromlé (vagy almaecet), só, porcukor

Elkészítése:
A rizst a zacskón lévő előírás szerint megfőzöm, de a főzővízbe előzőleg beleteszem a húsleveskockát is.
(Természetesen kevesebb sóval készítem, mert a húsleveskocka is sós.)
Amíg a rizs fő, elkészítem a mártást: a majonézt és a tejfölt simára keverem, majd citromlével, borssal és csipetnyi porcukorral ízesítem.
Belekeverem az egyik csokor megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott kaprot, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát.
Ezután a főtt rizst beleöntöm.
A mazsolát megmosom, szárát leszedegetem és kevés, forrásban lévő vízbe szórom.
Egy percnyi forralás után a lángról lehúzva befedem, és további 10 percig hagyom puhulni, majd leszűröm és hozzáadom a salátához.
Ugyancsak belekeverem a megtisztított és vékonyra karikázott zöldhagymát, valamint a, leszűrt kukoricaszemeket.
Az egészet jól összekeverem és befedve, a hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül.
Tálalás előtt meghintem a megmaradt kaporral.

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - RIZSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.