Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A RIZSSALÁTÁK 1.

2016.11.05

SALÁTA LEXEIKON

ANANÁSZOS-SONKÁS RIZSSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg hosszú szemű rizs, só, őrölt fehér bors, 1-1 piros és zöld húsú paprika, 1 kis fej fodros saláta, 2-3 szál újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg sonka, 10 dkg ananászbefőtt, 150 g majonéz, 1,5 dl natúr joghurt, 1 evőkanál citromlé, 1 citrom

Elkészítése:
A rizst enyhén sós vízben-ügyelve arra, hogy szét ne főjön, puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lerázzuk róla a vizet, és hagyjuk teljesen kihűlni. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és vékonyan felszeleteljük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, konyharuhával szárazra lapogatjuk, és falatnyi darabkákra tépkedjük. Az újhagymát megtisztítjuk, majd egy kevés zöldjével együtt, rézsútosan felkarikázzuk. A petrezselymet leöblítjük és néhány levélke kivételével finomra aprózzuk. A sonkát vékony csíkokra szeljük, az ananászt leszűrjük, és apróra vágjuk. A majonézt elkeverjük a joghurttal, ízlés szerint citromlével, sóval, fehér borssal, végül a petrezselyemmel. A salátát lapos tál aljára szórjuk. Az összes felaprózott hozzávalót lazán a rizshez keverjük és a salátaágy tetejére halmozzuk. Bevonjuk a majonézmártással, végül a vékony gerezdekre vágott citrommal és a félretett petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze.
Előételként, könnyű vacsoraként kínálhatjuk.

ANDALÚZIAI SALÁTA (ENSALADA DE ANDALUCÍA)
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 3-4 szem paradicsom, 1 fej saláta, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
Sós, fövő vízbe téve a rizst, 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, újra leszűrjük, és lecsepegtetjük. Hagyjuk kihűlni. A magházától megtisztított paprikát és a paradicsomot vékony karikákra vágjuk. A rizst lapos, nagyméretű tálalótálra tesszük, összeforgatjuk a megmosott, leszárított, csíkokra vágott salátalevelekkel és az olajjal, ecettel, zúzott fokhagymával, törött borssal ízesített öntettel. Körberakjuk a zöldpaprika- és paradicsomszeletekkel. Behintjük zöldpetrezselyemmel és metélőhagymával.
Hűtőszekrénybe tesszük 15-20 percre, majd tálaljuk.

BALKÁNI RIZSSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg hosszú szemű rizs, 4 közepes paradicsom, 25 dkg csiperkegomba, 7 dkg fekete olajbogyó, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál majonéz, 1,5 dl joghurt, 3 evőkanál ketchup, ½ citrom leve, ½ csokor petrezselyemzöld, ½ csokor metélőhagyma, só, fehér bors

Elkészítése:
A rizst forrásban lévő, sós vízben, fedő alatt, kis lángon kb. 20 percig pároljuk. A paradicsomokat gömbölyűbb felükön késsel keresztben bevágjuk. Forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, majd a húsát cikkekre vágjuk. Az olajbogyót lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A megtisztított, megmosott gombát vékonyan felszeleteljük, és citromlével meglocsoljuk. A zöldf-űszereket megmossuk, lerázzuk, majd felaprítjuk. A majonézt kikeverjük a tejföllel, a joghurttal és a ketchuppal. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a zöld-fűszerekkel ízesítjük. A rizst összevegyítjük a gombával, a paradicsommal és az olajbogyóval. Összekeverjük 4 evőkanál majonézmártással, majd legalább 20 percig érleljük. Szükség esetén ismételten ízesítjük.
Reszelt juhsajttal meghintve is tálalhatjuk.
A maradék-mártást külön kínáljuk hozzá.

BAZSALIKOMOS-DIÓS RIZSSALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg főtt rizs, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor friss bazsalikom, fél citrom leve, 3 evőkanál parmezán sajt, 3 evőkanál durvára darált dió, só, őrölt bors, 3 szál újhagyma

Elkészítése:
Tegyük tálba a megfőzött és kihűlt rizst, adjuk hozzá a finomra vágott bazsalikomlevelet, az olívaolajat, a citrom levét, a felkarikázott újhagymát, a reszelt parmezánt és a darált diót. Finomabb a saláta, ha a diót ledarálás előtt száraz serpenyőben megpirítjuk. Sóval és őrölt borssal ízesítsük. Keverjük jól össze, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Önállóan is fogyaszthatjuk, de a kiváló körítés grillezett pecsenyék, zöldségek és sajtok mellé is.
Kivájt paradicsomba töltve előételként kínálhatjuk.

BOHÓ RIZSSALÁTA
Elkészítése:
Hideg, váltott vízben, kezünkkel gyúrva, átmosunk 20 deka rizst, majd másfélszer annyi vízzel öntjük le, mint amennyi a rizs térfogata. Megsózzuk, és fedő alatt, nagyon lassú tűzön puhára pároljuk. Langyosra hűtjük. Majd közé keverünk - levével együtt - egy doboznyi szardíniát, egy nagy csokor petrezselyemzöldet, két-három kicsumázott. vékony laskára vágott zöldpaprikát,
6 darab nagy kockára vágott paradicsomot, és csipet törött borssal meg ízlés szerint citromlével ízesítjük.
Jégbe hűtve, önálló vacsoraételnek tálaljuk.

Forrás:
SALÁTA LEXIKON - RIZSSALÁTÁK
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.