Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A RIZSSALÁTÁK 2.

2016.11.12

SALÁTA LEXIKON

BROKKOLIS RIZSSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg párolt rizs, 30 dkg brokkoli, 1/4 kínai kel, petrezselyemzöld, metélőhagyma, 30 dkg sült csirkemell, 1 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál fehérborecet, só, csipetnyi cukor, törött bors, 1 teáskanál mustár

Elkészítése: A rózsáira szedett brokkolit sós vízben megfőzzük, a kínai kelt vékony csíkokra vágjuk, a kihűlt csirkemelleket vékonyan felszeleteljük. Összekeverjük a párolt rizzsel, meghintjük az apróra vágott metélőhagymával és petrezselyemmel.
A maradék hozzávalókból öntetet készítünk, és a salátára locsoljuk.

CSIRKÉS RIZSSALÁTA 01.
Hozzávalók:
20 dkg párolt rizs, 5 evőkanál olívaolaj, csipet reszelt szerecsendió, 1 evőkanál citromlé, 22,5 dkg főtt csirkehús, 10 dkg szeletelt gomba, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
A hideg rizst hintse meg a fűszerekkel, majd locsolja meg az olajjal. Adja hozzá a kissé megpárolt gombát, és a citromlébe előzőleg beáztatott apróra vagdalt húst. Két kanállal óvatosan forgassa össze. Fogyasztás előtt tegye legalább egy órára hűtőszekrénybe.
Forró, zsemleszínűre pirított kenyérrel kínálja.

CSIRKÉS RIZSSALÁTA 02.
Hozzávalók:
csirkemell filé 50 dkg, mandula 5 dkg, rizsvadrizs 50 dkg, víz 62,5 dkg, zöldbab 25 dkg, zöldsaláta 10 dkg

Elkészítése:
A rizst és a vadrizst megmossuk, lecsepegtetjük; a húst megmossuk, vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk. Puhára főzzük a zöldbabot, lecsepegtetés után kettévágjuk. A csirkemell darabokat olívaolajon erőteljesen megpirítjuk, hozzáadjuk a mandulát, és tovább pirítjuk együtt. A tűzről levéve sóval, borssal ízesítjük. A salátát levelekre bontjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és egy salátástálat kibélelünk vele. Hozzákeverjük a zöldbabot, a mandulás húst és a rizst. A snidlinget és az erős paprikát nagyon apróra vágjuk.
Összekeverjük a szójaszószt a citromlével, a snidlinggel és a paprikával, curryvel fűszerezzük, majd a salátára öntjük és összeforgatjuk vele.

CSIRKÉS RIZSSALÁTA 03. - KANADA
Hozzávalók:
10 dkg barna rizs vagy fényezetlen „A" rizs, só, 2 evőkanál almaecet, 5 evőkanál kukoricacsíra vagy olívaolaj, 1 nagyobb csirkemell, 3 közepes szem ecetes uborka, 1 csomó hónapos retek, 3 főtt tojás, 20 dkg gomba, — a tálaláshoz fél fej saláta, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A rizst a hagyományos módon, enyhén sós vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Amikor már csak éppen meleg, az ecetet meg az olajat is belekeverjük.
Közben a csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük és a húst enyhén megsózzuk. Roston megsütjük, majd amikor kihűlt, csíkokra metéljük. Az uborkát meg a retket karikákra, a tojásokat cikkekre vágjuk. A megtisztított gombát fölszeleteljük, és annyi forrásban lévő vízben, amennyi ellepi, 3 percig főzzük, majd leszűrjük.
Párolólevét leves készítéshez elhasználhatjuk. Az így előkészített hozzávalókat a rizsbe keverjük és letakarva fél órát érleljük, de ne tegyük hűtőszekrénybe, mert akkor a rizs megkeményedhet.
Tálaláskor salátalevelekkel díszítjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Idényben cikkekre vágott paradicsommal is gazdagíthatjuk.

CSIRKÉS RIZSSALÁTA GOMBÁVAL
Hozzávalók:
2 szál újhagyma, 2 ek olaj, 1 csésze rizs, só, bors, 200 gr gomba (akármilyen), 1 csokor bazsalikom, 1/2 sült csirke (pecsenyemaradék)
Salátaöntet:
3 ek almaecet, 2 kanál méz, kevés őrölt gyömbér, só

Elkészítése:
A hagyma zöldjét szeleteljük. A hagyma fehér részét olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a rizst, sót, borsot, és 2 csésze vízzel felöntjük.20 percig főzzük. A gombát megtisztítjuk, szeleteljük és a még meleg rizshez adjuk, hűlni hagyjuk. A bazsalikomot megmossuk, lecsepegtetjük, és apróra vagdossuk, a csirkehúst apró kockákra vágjuk.
Összekeverjük a rizzsel.
A hozzávalókból öntetet készítünk azzal, hogy a bazsalikomot is belekeverjük, majd a salátához adjuk, 30 percig érleljük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - RIZSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.