Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A RIZSSALÁTÁK 3.

2017.04.20

SALÁTA LEXIKON

CSIRKÉS RIZSSALÁTA SZILVESZTERRE
Hozzávalók 6 személyre:
2 csirkemellfilé, 25 dkg hosszú szemű rizs, 15 dkg mirelit zöldborsó, 1/2 doboz ananászbefőtt, 12 dkg majonéz, 1,5 dl joghurt, 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, citromlé, csipetnyi cukor, só, 1 teáskanál curry, fehér bors

Elkészítése:
A rizst forrásban lévő, sós vízben, fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Közben a borsót kevés sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A csirkemellet darabokra vágjuk, és a megforrósított margarinon 5-6 perc alatt köröskörül megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük a serpenyőből. Az ananászt lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A majonézt kikeverjük a joghurttal, kevés ananászlével, citromlével, sóval, curryvel és csipetnyi cukorral.
A saláta hozzávalóit összekeverjük és leöntjük a mártással. Legalább 1 óráig érleljük.
Tálalás előtt, ha szükséges, utána ízesítjük.

CURRYS RIZSSALÁTA 01.
Hozzávalók 10 személyre:
50 dkg főtt rizs, 15-15 dkg főtt sonka és póréhagyma, 30 dkg banán, 20-20 dkg uborka és paprika, petrezselyem, 35 dkg majonéz, só, fehérbors, 3 dl almaecet, currypor

Elkészítése:
A pórét zöldjével együtt vékony karikákra vágjuk, a sonkát metéltre vágjuk, a banánt, az uborkát és a zöldpaprikát vastagabb karikákra vagdaljuk. Egy tálba tesszük az összevágott delikvenseket, finomra vágott petrezselymet szórunk rájuk. Fűszerezzük sóval, borssal, curryvel, megöntözzük az almaecettel, és pár óráig állni hagyjuk. Ezután lazán összekeverjük a főtt rizzsel és a majonézzel.
Ha túl sok (és savanyú) lé van alatta, akkor azt öntsük le róla, és a majonézhez apránként adagolva hígítsuk a kellő sűrűség eléréséig.

CURRYS RIZSSALÁTA 02.
Hozzávalók 2 személyre:
2 dkg főtt rizs, 2 dkg főtt borsó (vagy felengedett fagyasztott borsó), 1 zeller szeletekre vágva, 2 evőkanál apróra vágott zöldhagyma, 1 zöldpaprika apróra vágva, 1 kisebb sárgarépa szeletekre vágva, 1,5 dl házi készítésű majonéz, 1 teáskanál currypor vagy ízlés szerint
A házi készítésű majonézhez:
1 tojás, 2 evőkanál citromlé, 2,5 dl olívaolaj, 1 teáskanál mustár (ízlés szerint), csipetnyi porított tengeri moszat (ízlés szerint), csipetnyi tengeri só, ízlés szerint

Elkészítése:
Először a majonézt készítse el: A tojást a robotgép alacsony fokozatán verje fel, ezután adja hozzá a citromlevet és a fűszereket ízlés szerint. Folyamatos keverés mellett lassan csepegtesse bele az olajat, majd keverje simára. Kb. 4 dl lesz belőle, hűtőszekrényben 2-3 napig eláll.
A hozzávalókat jól keverje össze, majd hagyja állni néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.
A húslevesben főtt rizs különleges ízt ad a salátának.
A zöldségeket kissé meg is főzheti, csicsókát, sulyomot (vízi gesztenyét), paradicsomot vagy cukkinit is adhat hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - RIZSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.