Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - - A KARFIOLSALÁTÁK 4.

2016.09.16

SALÁTA LEXIKON

PIKÁNS KARFIOLSALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes fej karfiol, 2,5 dl tej, 4 evőkanál salátaolaj, 2-3 evőkanál gyümölcsecet, só, késhegynyi fehér bors, 1 teáskanál méz, 2 kávéskanál édes mustár, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál apróra vágott zeller

Elkészítése:
A külső leveleitől megtisztított karfiolt rózsáival lefelé tíz percre hideg vízbe áztatjuk, majd kis rózsáira szedjük. A tejet 2,5 dl vízzel felforraljuk, ízlés szerint megsózzuk, beletesszük a karfiolt és 10-12 percig főzzük.
Ezután leszűrjük, lecsöpögtetjük. Közben a gyümölcsecetet összekeverjük a salátaolajjal, kevés sóval, borssal, a mustárral. Az így kapott salátalét a kihűlt karfiolra csurgatjuk és lefedve hűtőszekrényben legalább fél óráig érleljük.
Tálaláskor petrezselyemmel és zellerlevéllel hintjük meg.

PIKÁNS KARFIOLSALÁTA 03.
Hozzávalók:
1 fej karfiol, 2 kemény tojás, 8—10 apró ecetes uborka, 2 dl tejföl, (vagy kefir), paprikakrém, mustár, citromlé, só, porcukor

Elkészítése:
A két tojás sárgáját villával összetörjük, és tejföllel, 2 kiskanálnyi mustárral, ízlés szerint porcukorral, pár csepp citrommal és kevés sóval ízesítjük. Egy szép tömör fej karfiolt rózsáira szedve sós vízben puhára főzünk, levét alaposan lecsurgatjuk, és tálra téve, közé keverjük az apróra vágott tojásfehérjét, és jó sok apróra vágott ecetes uborkát. Leöntjük a mártással, és a tetejére paprikakrémből rácsot nyomunk. Pár órára jégbe hűtjük, utána adjuk asztalra.
Laktató, de nem hizlaló saláta.

TÉLI KARFIOLSALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg karfiol, 2 dl tej, 3 dl víz, 3 evők. Almaecet, 1 kiskanál méz, 1 kiskanál mustár, 3/4 evők. Olívaolaj, kis csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors

Elkészítése:
A rózsáira szedett karfiolt a sós víz-tej keverékben ropogós-puhára megfőzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Az ecetet a mézzel, a mustárral, az olajjal, sóval és borssal összekeverjük, majd a karfiolra öntjük.
Átforgatjuk, és pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.

TÉLI KARFIOLSALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 üveg karfiolkonzerv (vagy 1 cs. mélyhűtött karfiol), 10 dkg marinált piros paradicsompaprika, 3 ek borecet, 5-6 ek olaj, só, késhegynyi currypor, 1 cs. finomra vágott snidling, késhegynyi majoránna, 2 kemény tojás

Elkészítése:
Leszűrjük a konzervkarfiolt, vagy ha mélyhűtöttből készítjük, akkor sós vízben öt percig főzzük, majd azt is leszűrjük. Összekeverjük a laskára vágott marinált paprikával, és tálba rakjuk. Simára keverjük a borecetet az olajjal meg az ízesítőkkel, s megöntözve vele a karfiolt, néhány óráig érleljük, úgy adjuk asztalra.

TÉLI SALÁTA NARANCSOS-ÁNIZSOS ÖNTETTEL
Hozzávalók:
1 nagyobb karfiol, 4 szál sárgarépa, 5 közepes méretű cékla.
Az öntethez:
1 csésze olívaolaj, 6 evőkanál fehér borecet, 3 evőkanál narancslé-koncentrátum, 2 evőkanál ánizsmag, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 1 evőkanál méz
Tálaláshoz: Pita

Elkészítése:
Az öntet hozzávalóit - a narancshéj és a méz kivételével - turmixgépben jó alaposan elkeverjük (addig keverjük, míg az ánizsmag szét nem megy). Az öntetet szűrjük le szűrőn, hogy nem maradjanak benne magok. Adjuk hozzá a narancshéjat és a mézet. Sózzuk, borsozzuk. A rózsáira szedett karfiolt gőzöljük 6 percig, nem szabad teljesen szétfőzni, maradjon ress. A megtisztított sárgarépát vágjuk átlósan 2 cm-es darabokra. A répát főzzük puhára 8 perc alatt, ekkor még a színét is megőrzi. A céklát hámozzuk meg, mindegyik gumót vágjuk hatfelé, és gőzben főzzük puhára. A zöldségeket hűtsük le. Öntsünk fél csésze öntetet a karfiolra, és egy negyed csészét a céklára is. (A dresszinget és a zöldségeket is elkészíthetjük akár egy nappal előre. Lefedve tároljuk hűtőben külön tálkákban. Tálalás előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből.) A cékla megmosott leveleivel vagy üde salátalevelekkel ágyazzunk meg egy nagyobb lapos tálon a salátának. A bepácolt zöldségekről öntsük le a levet, majd ízlésesen helyezzük el őket a tálon. Középre halmozzuk fel a céklát, köré tegyünk körbe karfiolrózsákat, majd a répaszeletekkel szegélyezzük a tálat. Öntözzük meg egy kis öntettel, és a maradék öntetet külön kis tálkában kínáljuk.
Felmelegített pitát is adjunk mellé.

TOJÁSOS KARFIOLSALÁTA
Elkészítése:
Személyenként 15-20 dkg karfiolt nagyobb rózsákra szedve sós, gyengén cukros vízben megfőzzük, de nem túl puhára. A levében hagyjuk kihűlni, azután leszűrjük, és tálra tesszük. Két kemény tojást karikákra vágva a karfiol köré rakunk, és az egészet leöntjük borecetből, olajjal, kevés sóval, cukorral készült salátalével. A tetejét megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel és törött borssal.

VEGYES SALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg karfiol, 10 dkg majonéz, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál porcukor, 2 kávéskanál mustár, mokkáskanálnyi citromlé, 1 fej saláta, 1 kemény tojás, 2 db paradicsom, 2 dkg eidami sajt

Elkészítése:
A majonézt keverje össze a tejföllel. Tegye hozzá a mustárt, porcukrot és citromlevet. A rózsáira szedett karfiolt sós, ételízesítős vízben főzze roppanósra. Szűrje le, és hideg folyóvízzel alaposan öblítse át. Hagyja lecsepegni és kihűlni. Locsolja meg a hideg karfiolt az öntettel, és letakarva tegye 24 órára hűtőszekrénybe. Tálaláskor forgassa egybe a gerezdekre darabolt paradicsommal és kemény tojással. Szórja meg reszelt sajttal.
Főleg friss grillsültekhez kiváló.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - KARFIOL SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.