Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - - GYÜMÖLCSSALÁTÁK - PAPAYA, REBARBARA, RIBIZLI ÉS SZILVA

2016.09.03

SALÁTA LEXIKON

PAPAYA
PAPAYÁBÓL ÉS AVOKADÓBÓL KÉSZÜLT SALÁTA

Hozzávalók:
1 újhagyma, 2-3 szál menta, 1 limonella / citron (édes citrom), 1/2 teáskanál mustár só, fehér bors, 4 evőkanál salátaolaj (szójaolaj), 3 evőkanál francia almabor vagy víz, 1 érett papaya, 1 érett avokadó, 80 g ricotta sajt (éretlen friss olasz sajt)

Elkészítése:
Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. Utána a mentát mossuk meg, letörölgetjük és összeaprítjuk. Szintén megmossuk a limonellát (citromot), majd megszárítjuk, a héja felét lereszeljük, levét kifacsarjuk. A mentát, limonella levet, héjat, mustárt, sót és borsot összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk az. olajat. Az egészet gyümölcslével vagy vízzel dúsítjuk, végül hozzáadjuk a hagymakarikákat. A papayát meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. A magokat kikanalazzuk, a gyümölcs húsát gerezdekre vágjuk. Az avokádót szintén meghámozzuk és megfelezzük. Magját kivesszük, a gyümölcshúst falatnyi szeletekre vágjuk.
A papayát és avokádót óvatosan összekeverjük, vagy egy üveg- tálban váltakozva egymás mellé fektetjük, majd a szósszal leöntjük.
Felkockázzuk a ricotta sajtot, rászórjuk, és a saláta már tálalható is.

REBARBARA
FOKHAGYMÁS REBARBARASALÁTA

Hozzávalók:
50 dkg rebarbaraszár, 2 fej új, zsenge fokhagyma, kis darabka szárral együtt, 2 evőkanál olaj, citromlé, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
Először elkészítem a saláta levét. 1 dl vízbe beleöntök ízlés szerint citromlevet, cukrot, sót, olajat, a fehér borsot és a megtisztított, hajszálvékony karikákra vágott zöld fokhagymát, szárával együtt. Közben a rebarbarát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd 2 cm-es darabkákra vágom. Forrásban levő, enyhén sós vízbe dobom apránként, és az újraforrástól számított 1 perc múlva már le is szűröm. Ha kissé kihűlt, beleforgatom a salátalébe. Műanyag vagy üvegedénybe teszem a salátát, jól lefedem, és 60 percig hűtőszekrényben érlelem.
Kacsa- vagy libasülthöz kiváló.

RIZSES REBARBARASALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg rebarbaraszár, 15 dkg rizs, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 15 dkg trappista sajt, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál currypor és őrölt fehér bors, ízlés szerint só és cukor, 1 dkg vaj

Elkészítése:
A rizst többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, és a vajon üvegesre futtatom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel leöntöm, megsózom, beleszórom a curryport, és fedő alatt, kis lángon addig főzöm, amíg a levét mind el nem szívja. Ezután hagyom kihűlni. Közben a megmosott, megtisztított rebarbaraszárat 2-3 cm-es darabkákra vágom, és annyi sós, cukros vízbe teszem, amennyi szűken ellepi. Forrástól számított 2 percig főzöm. Ezután leszűröm. A majonézt összekeverem a kefirrel, 1-2 evőkanál rebarbara főzőlével, csipetnyi sóval, majd belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát is. Beleteszem a közben vékonyka csíkokra vágott sajtot, a már kihűlt rizst, végül óvatosan beleforgatom a rebarbarát.
Átkeverem, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.

RIBIZLI
MAJONÉZES RIBISZKESALÁTA

Hozzávalók:
40 dkg piros, fekete, fehér ribiszke (vegyesen, tisztán, leszemezve mérve), 15 dkg juhtúró, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 1 púpozott teáskanál mustár, fél citrom leve, só, cukor és őrölt fehér bors, ízlés szerint, salátalevelek

Elkészítése: Először elkészítem a mártást. A majonézt simára keverem a tejföllel, a juhtúróval, a mustárral, a tormával, a sóval, a citromlével, a cukorral és az őrölt fehér borssal. Ebbe forgatom bele nagyon óvatosan - hogy a szemek el ne pattanjanak - a leszemezett, megmosott és szárazra csurgatott ribiszkét. (A favilla kevésbé töri össze, mint a fém.) Jól lehűtve, megmosott, leszárított salátalevelekkel bélelt talpas poharakban tálalom.
Rendkívül finom ízhatást érhetek el, ha néhány szelet sós lazacot, vagy olajától lecsöpögtetett apró szardíniát, esetleg pár kanálka kaviárt kínálok hozzá pirított péksüteménnyel.

SZILVA
BESZTERCEI SALÁTA

Hozzávalók:
20-25 dkg aszalt szilva, 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 3 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 kis fej hajszálvékonyra vágott vöröshagyma), 5 dkg sós mandula vagy mogyoró (vagy mandula és 1 mokkáskanál só), törött bors és só ízlés szerint, salátalevelek

Elkészítése:
Az aszalt szilvát előző este megmossuk, és meleg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vagdaljuk. Ugyancsak vékony csíkokra metéljük a füstölt sonkát, a zöldhagymát pedig szárával együtt felkarikázzuk. A sós mandulát megdaráljuk és belekeverjük a tejfölbe. Sóval, borssal fűszerezzük, majd az egészet összekeverjük. Az előzőleg jól behűtött salátát megmosott és megszárított salátalevelekre tálaljuk.
Tálalás előtt akár 2 nappal is elkészíthetjük, minél jobban összeérnek az ízek, annál jobb lesz.

SAJTOS SZILVASALÁTA
Hozzávalók:
60 dkg szilva, 20 dkg óvári sajt, 6-7 dkg dióbél, 15 dkg majonéz, ketchup, Worchester, pár cent cseresznyepálinka, porcukor

Elkészítése:
A szilvát kimagozzuk, és hosszában negyedeljük. Hozzákeverjük a keskeny hasábokra vágott sajtot, a durvára tört dióbelet, a majonézt, kevés ketchupot és kevés Worcestert. Pálinkával meglocsoljuk, s porcukorral meghintjük. Összekeverjük, hűtőbe tesszük.
Fagyasztott szilvából is jó.

SONKÁS SZILVASALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg aszalt szilva, 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 citrom, 1 evőkanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl majonéz, 2 dl kefir vagy joghurt, só, őrölt fehér bors, ízlés szerint, 1 nagy fej vöröshagyma

Elkészítése:
Előző este hideg, citromos-sós vízbe áztatom a megmosott aszalt szilvát. Másnap a megduzzadt, puha szilvát kimagozom, és apróra vágom. A főtt sonkát ugyancsak apróra vágom. A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra szeletelem, megborsozom és megsózom. A majonézhez hozzákeverem a kefirt, kevés citromlével, sóval és a zúzott fokhagymával ízesítem, majd ráöntöm a szilvás sonkára, végül hozzáadom a gyengén kicsavart hagymát is.
Jól összekeverem, és két órán át, hűtöm a hűtőszekrényben.

SZÁRÍTOTT-GYÜMÖLCS SALÁTA
Hozzávalók:
20 dkg kimagozott aszalt szilva, 20 dkg szárított, kimagozott kajszi, 10 dkg szárított alma, 10 dkg mandula, 10 dkg dióbél, 25 dkg cukor, 1-2 csepp mandulaaroma

Elkészítése:
Öntsünk annyi langyos vizet a gyümölcsökre, hogy ellepje. Lefedve hagyjuk állni 2,5 napig.

SZILVASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg magvaváló szilva, fél citrom leve és reszelt héja, 2-3 evőkanál porcukor (vagy mesterséges édesítőszer), 2 dl kefir, 10 dkg tehéntúró, 3 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi só

Elkészítése:
A szilvát megmossuk, kimagvaljuk, majd vékony csíkokra aprítjuk. Egy teflonozott edénybe öntjük, rácsavarjuk a citromlevet és rászórjuk a cukrot. A citromhéjjal, a szegfűszeggel és csipetnyi sóval ízesítjük, ezután jól összekeverjük. 15 percnyi állás után fedő alatt, nagyon kis lángon csak annyira pároljuk meg, hogy éppen összeessen, de a héja még ne pöndörödjön fel. Ezután hagyjuk kihűlni. Közben a kefirt simára keverjük az előzőleg villával áttört túróval, majd kissé megédesítve (inkább pikáns, mind édes legyen) összekeverjük a már kihűlt szilvával. Jól behűtjük, és kehelypohárban tálaljuk a finom, pikáns ízű gyümölcssalátát.
A gyümölcsöt érdemes nagyobb mennyiségben is előkészíteni, mert akár két hétig eláll a hűtőszekrényben, csak az öntettel kell tálalás előtt meglocsolni.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - GYÜMÖLCS SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.