Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A KARFIOL SALÁTÁK 2.

2016.09.04

SALÁTA LEXIKON 

KARFIOLSALÁTA 01.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 2 adag provancei mártás, só, őrölt bors

Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt, majd leszűrjük, és leöntjük az erősen megborsozott mártással.

KARFIOLSALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 karfiol, 2 lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, 1 kk őrölt koriandermag, 1 kk durvára őrölt bors, 1/2 kk kakukkfű, 6-8 szál snidling, 5 dkg dió, 2 dl félszáraz fehérbor, 1 db babérlevél
Az öntethez:
2 ek fehér borecet, 4 ek főzőlé, 1 kk porcukor, 1 kk mustár, 8 ek olívaolaj

Elkészítése:
A lila hagymát gerezdekre vágjuk, és meglocsoljuk citromlé felével. Egy fazékban 1 l vizet teszünk és beletesszük a megmaradt citromlevét, fehérbort, 1 kk sót, karfiolt, babérlevelet. A koriandert, borsot, fokhagymát, kakukkfüvet egy teatojásba rakva tesszük hozzá, és majdnem puhára főzzük. (kb.: 10 perc) Ha megfőtt, szűrőtálba szedjük, és a levéből 4 ek-nyit félreteszünk az öntethez.
Öntet: A lila hagymát leszűrjük, levéhez hozzáadjuk a borecetet, a 4 ek főzőlevet, a mustárt, őrölt bors, és az olívaolajat jól kikeverjük, ha szükséges sózzuk.
Ez után lazán összekeverjük a karfiolt a lila hagymával, nagyobb lapost, tálra halmozzuk és leöntjük az öntettel, majd az apróra vágott snidlinggel és durvára vágott dióval megszórjuk.
Langyosan és hidegen is jó.

KARFIOLSALÁTA 03.
Elkészítése:
A megmosott, megtisztított karfiolt egyben megfőzzük vegetás vízben. Amikor kész, egyenletes darabokra bontjuk. Virslit karikázunk rá és ál-majonézzel leöntjük. Hidegen tálaljuk.
(Ál-majonéz: tejföl, mustár, só, bors, cukor, kevés pirospaprika).

KARFIOLSALÁTA 04.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, só, cukor, almaecet, 1/2 dl olaj, 1 csomag petrezselyemzöld, törött fehérbors, 1 paradicsom

Elkészítése:
A karfiolokat megtisztítom, rózsáira szedem, megmosom, és sós vízben megfőzöm. (Vigyázok, hogy ne főjön szét.) Saját főzőlevében kihűlöm, majd leszűröm. Salátaöntetet készítek (vízzel, cukorral, ecettel, sóval, olajjal), amit finomra vágott petrezselyemzölddel és törött borssal ízesítek. A leszűrt karfiolt összekeverem a salátaöntettel, és 2-3 óráig hűlőben tárolom.
Előhűtött tányéron tálalom, és paradicsomszeletekkel díszítem.

KARFIOLSALÁTA 05. (ENSALADA DE COLIFOR)
Hozzávalók:
3-4 szem burgonya, 1 kis fej karfiol, 10 szem ecetes gyöngyhagyma, 1 kemény tojás, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, egy csipetnyi cayenne-i bors, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük a burgonyát, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A karfiolt rózsáira szedjük, és egy kevés ecettel, sóval ízesített fövő vízbe téve 10 percig főzzük úgy, hogy egy kicsit ropogós maradjon. Leszűrjük, és lecsepegtetjük. Salátástálba tesszük a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, a karfiolt, a gyöngyhagymát. A tojássárgáját villával összetörjük, borssal és cayenne-i borssal ízesítjük, majd simára dolgozzuk az olajjal, végül az ecettel. Ráöntjük a salátára, és gondosan összeforgatjuk. Tetejét beszórjuk a kis darabokra vágott tojásfehérjével, zöldpetrezselyemmel.
Gazdagíthatjuk a salátát vékonyra szeletelt zöldpaprikával, negyedekre vágott kemény tojással.

KARFIOLSALÁTA 06.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 12 kicsi szem hagyma, 3 szál sárgarépa, 6 közepes paradicsom, 2 dl olaj, 4 dl száraz fehérbor, só, 1 babérlevél, néhány szem őrölt koriander, késhegynyi kakukkfű, 1 szem szegfűszeg, 2 csokor finomra vágott petrezselyem, 1 citrom leve, 2 citromkarika

Elkészítése:
Az olajban átsütjük (de nem pirítjuk meg) a megtisztított kis hagymákat, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a karikákra vágott sárgarépát és a lehéjazott, összetört paradicsomot. Belerakjuk a többi ízesítőt (az egyik csokor petrezselyem és a citrom kivételével), és leöntjük a borral. Fedő alatt 15 percig pároljuk, hogy a karfiol még ropogós maradjon. Ezután szűrőkanállal a zöldfélét tálba szedjük.
Visszamaradt levét a felére beforraljuk, a citromlével ízesítjük, és átszűrve a salátára öntjük.
Meghintjük a frissen összevagdalt másik csokor petrezselyemmel, a citromkarikákkal díszítjük, és jégbe hűtjük.

KARFIOLSALÁTA 07.
Elkészítése:
Kis vízben, só nélkül megfőzünk egy kisebb fej rózsáira bontott karfiolt. 2 tojást forró vízbe teszünk, és 910 perc alatt keményre főzzük, majd apróra vágjuk. Dresszing:
1/2 fej vöröshagyma felszeletelve, apró ecetes uborka felkarikázva, 4-5 apróra vágott szardella, jó sok felaprított petrezselyem. A szardella levét is hozz adjuk. Kis ecettel, néhány ek olíva olajjal, sóval, borssal ízesítjük. Beletesszük a főtt karfiolt, összerázzuk, keverjük, és a tetejére szórjuk az apróra vágott tojást.
Szobahőmérsékleten tálaljuk.
A dresszing sült halhoz is finom.

KARFIOLSALÁTA 08.
Elkészítése:
a sós vízben megfőtt karfiolt rózsáira szétszedjük, a salátástálban a rendes salátalével elkészítjük.

KARFIOLSALÁTA 09.
Elkészítése:
A karfiolt sósvízben megfőzzük, rózsáira szétszedjük, és legalább egy órával a tálalás előtt ízes salátamártásba téve adjuk az asztalra.

KARFIOLSALÁTA 10.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 2 adag Provánszi mártás, só, őrölt bors

Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt, majd leszűrjük, és leöntjük az erősen megborsozott mártással.

KARFIOLSALÁTA 11.
Hozzávalók:
50 dkg karfiol, 5 dkg túró, 3 dkg vöröshagyma, 2 dl joghurt, 1 kk étolaj, só, ecet, petrezselyem

Elkészítése:
A kisebb rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, és kihűtjük. A joghurtot csomómentesre keverjük a túróval, az olajjal, és ízesítjük sóval, petrezselyemmel és a nagyon apróra vágott hagymával. A karfiolra öntjük és óvatosan összekeverjük.

KARFIOLSALÁTA 12.
Hozzávalók:
50 dkg tisztított karfiol, 1 dl rozspehely. 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál szezámmag, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 evőkanál reszelt lila hagyma, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor), 2 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál mustár, törött fekete bors és só ízlés szerint

Elkészítése:
A megmosott, kis rózsáira szedett karfiolt enyhén sós, forrásban lévő vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ez után hagyom, hogy kihűljön. A rozspehelyre ráöntöm a tejet, és 15 percig áztatom. Az olajat felforrósítom, majd a szezámmagot folytonos keverés közben szép világosra pirítom. (Egyetlen percre sem lehet magára hagyni, mert nagyon gyorsan megég!) A tejfölbe belekeverem a pirított szezámmagot, a mustárt, a borsot, a reszelt lila hagymát, a finomra metélt kaprot, a zöldhagyma zöldjét, valamint az áztatott rozspelyhet (levével együtt). Ezután beleforgatom a félig főtt karfiolt és a nagyon vékonyra karikázott zöldhagymát. Átkeverem, és befedve teszem be a hűtőszekrénybe néhány órára.
Tálalás előtt ismételten átkeverem, és pirított kenyérszeletkékkel kínálom.

KARFIOLSALÁTA 13.
Hozzávalók:
60 dkg karfiol tisztítva, 30 dkg friss paradicsom, 1 pohár joghurt vagy kefir, 1 citrom, 1 csomó újhagyma, 1 csomó metélőhagyma, zeller, só, őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük, és nem túl puhára, inkább enyhén ropogósra hagyva megfőzzük. A meghámozott paradicsomot a joghurttal és a fűszerekkel, ízesítőkkel turmixgépben elegyítjük, ezzel keverjük össze a főtt karfiolt és a karikára vágott újhagymát. Tetejét finomra vágott metélőhagymával megszórjuk.

KARFIOLSALÁTA 14.
Elkészítése:
Vedd hozzá a legkisebb karfiolfejeket, tisztítsd és mosd meg tisztára és főzd meg puhára sós vízben, de úgy, hogy a fejek egészben maradjanak. Ha ez megtörtént, a forró vizet öntsd le róla és önts fölibe hideget, vedd ki óvatosan a karfiolfejeket. Tedd szitára és hagyd a vizet róla lecsurogni, tedd salátástálra és készítsd a következő mártást hozzá: 3 keményre főtt tojás sárgáját finomra kell összetörni vagy szitán keresztülnyomni, ekkor ezt néhány kanál finom étolajjal habosra keli vetni, kevés tört borsot, sót és néhány kanál ecetet hozzáadni, mindezt jól összekeverni s e mártást a tálban levő karfiolra önteni.

KARFIOLSALÁTA 15.
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes nagyságú karfiol, salátaolaj, ecet, cukor, petrezselyem

Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Rövid időre hideg, ecetes, sós vízbe tesszük. Utána forrásban lévő, sós vízbe helyezzük fejjel lefelé, és kb. 20 percig főzzük. Ezután szitára téve lecsurgatjuk és elkeverjük a már elkészített (olaj, cukor, ecet keveréke) salátalével. Ezt a legjobb fél órával a tálalás előtt elkészíteni.
A végén apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Elkészítési idő: 1 óra

KARFIOLSALÁTA 16.
Elkészítése:
Nettó fél kilós karfiolt sós és kevéssé cukrozott vízben megfőzünk, de nem túl puhára. A rózsáit leszedjük, salátás tálban csinosan elrendezzük, a torzsáját pedig szitán áttörjük. Két deci tejfölt 2 nyers tojássárgával elhabarunk és fedett lángon, folytonos keverés közt 5 percig főzzük. Ezután levéve a tűzről, hozzákeverjük az áttört karfioltorzsát, sót, pici cukrot és hűlni hagyjuk, mikor már egészen hideg, kb. Fél deci olajat keverünk hozzá, szinte cseppenként, azután egy késhegynyi mustárt, végül 2 evőkanálnyi finom borecetet.
Az egészet ráöntjük a tálban levő karfiolra és hideg helyre tesszük, legalább 2 órával tálalás előtt.

KARFIOLSALÁTA 17.
Hozzávalók:
60 dkg karfiol, 40 dkg retek, 2 dl kefir, 1 ek étolaj, só, bors, mustár

Elkészítése:
A karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A retket csíkokra vagy karikára vágjuk, besózzuk, majd kinyomkodjuk. A kefirből öntetet készítünk, amit ízesítünk citromlével, sóval, borssal, pici mustárral, olajjal. A lazán összekevert salátára öntjük.
Lehűtve tálaljuk.

KARFIOLSALÁTA 18.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 2 adag Provánszi mártás, só, őrölt bors

Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt, majd leszűrjük, és leöntjük az erősen megborsozott mártással.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - KARFIOL SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.