Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A PADLIZSÁN SALÁTÁK 3.

2016.06.06

SALÁTA LEXIKON

PADLIZSÁNSALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis padlizsán (25 dkg), 25 dkg kemény, lehetőleg Lucullus paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál ecet, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint kevés porcukor

Elkészítése:
Az olajat nagyobb serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk. Rátesszük a meghámozott és kis kockákra vágott vöröshagymát.
Megsózzuk, és fedő alatt két percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a megmosott, szárától megfosztott héjas padlizsánt, amelyet ugyancsak kockákra vágtunk. Jól összekeverjük, ismét fedő alatt pároljuk üvegesre. Borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük, végül belekeverjük a megmosott és kis kockákra vágott paradicsomot. Éppen csak összeforraljuk, máris lehúzzuk a lángról. A paradicsomnak nem szabad összeesnie! Az ecettel és a cukorral ízesítjük és kihűljük. Sokféleképpen tálalható: pirított kenyérrel vacsorasalátaként, vékonyan megvajazott kenyérre kenve, reszelt sajttal meghintve melegszendvics gyanánt; vagy tojással összesütve, rántottaszerűen; esetleg sós vízben főtt burgonyával, melegen, kevés tejföllel és reszelt sajttal.

PADLIZSÁNSALÁTA 02.
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú padlizsán, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 kicsi, kemény almaparadicsom, 1 mokkáskanál törött bors, só, ízlés szerint, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd a forró sütőben héjastól 30-35 percig sütjük. Közben a paradicsomot egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, és negyedekbe vágjuk. A vöröshagymát és a hámozott sült padlizsánt megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát az olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a padlizsánkockákat hozzátéve néhány percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát és a paradicsomszeleteket, megborsozzuk, és fedő alatt pár percig együtt sütjük. Amikor már zsírjára sült, megöntözzük a citromlével, jól átkeverjük, és üvegtálba tesszük. Ha kihűlt, lefedjük, és hűtőszekrényben hűtjük néhány órán keresztül.

PADLIZSÁNSALÁTA 03.
Hozzávalók 4 személyre:
2 padlizsán, 1 paradicsom, 1 csésze (1,5 dl) olaj, 1 citrom, 1 kis fej hagyma, só, bors

Elkészítése:
Egészen friss, sötét színű, fényes, hosszúkás, de ne túlságosan vékony padlizsánt válasszunk. Parázson vagy közvetlenül a lángon sütjük, közben forgatjuk, amíg a héja megkérgesedik, és a bele megpuhul. Hideg vízbe mártogatott kézzel meghámozzuk, egyik kezünkkel a száránál tartva. Deszkára tesszük, és fakéssel vagdaljuk, amíg pépszerű nem lesz. Utána tálba rakjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és állandó keverés közben cseppenként hozzáadjuk az olajat. Minél tovább keverjük, annál fehérebb lesz. Citrom levével savanyítjuk. A hagymát apróra vágjuk és hozzákeverjük a salátához, vagy külön is adhatjuk.
Paradicsomszeletekkel díszítjük.

PADLIZSÁNSALÁTA 04.
Hozzávalók:
2 kisebb, hosszúkás padlizsán, 25 dkg kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A megmosott és letörülgetett padlizsánt először egy centi vastag karikákra vágom, majd a karikákat felkockázom. A megtisztított vöröshagymát ugyancsak kockákra aprítom, míg a paradicsomot vékonyka gerezdekre vágom. Az olajat felforrósítom egy magas falú serpenyőben, és a padlizsánkockákat rádobom. Kevergetve üvegesre pirítom, ezután hozzáadom a hagymát, és meg is sózom. Fedő alatt addig párolom, amíg a hagyma is üvegessé válik. Ekkor ráteszem a paradicsomgerezdeket, és csak annyi ideig párolom tovább, amíg a paradicsom kissé megpuhul, de még nem roskad össze. Zúzott fokhagymával, borssal fűszerezem, majd a tűzről lehúzom és hagyom kihűlni. Citromlével savanyítom, végül nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálalom.

PADLIZSÁNSALÁTA 05.
Hozzávalók:
40-50 dkg padlizsán, 4-5 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, borecet, 0.5 dl olaj, só

Elkészítése:
Egy szép padlizsánt sütőben kb. 20 percig, sütünk, majd műanyag-, vagy fakéssel meghámozzuk, kockára vágjuk. Megöntözzük kevés borecettel, megsózzuk és összekeverjük fél deci olajjal. Belereszelünk egy kis fej vöröshagymát, közé keverjük a nyolc felé vágott paradicsomot, a hosszában félbevágott, kicsumázott és vékony csíkokra szelt zöldpaprikát, és néhány óráig hideg helyen állni hagyjuk. Tálalás előtt az egészet meghintjük finomra összevágott petrezselyemzölddel.
Ha hideg vacsoraételnek kínáljuk, beletehetünk főtt füstölt húst, vagy karikára vágott virslit. Ha szeretjük a nyers uborka ízét, kerülhet a salátába kb. 15 dekányi, héjastól vékonyan felszeletelt uborka is, de vigyázzunk, ne legyen magos fajta.

PADLIZSÁNSALÁTA 06.
Elkészítése:
Egy kiló hámozott padlizsánt kockákra vágunk, és egy dl olívaolajban megpirítunk. Adjunk hozzá egy karikára vágott erős paprikát, borsot, 4 gerezd finomra vágott fokhagymát, 15-20 dkg karikára vagy félbevágott paprikával töltött olajbogyót, bazsalikomot, sót és végül 1,5 - 2 dl húslevest. Egyszeri forrás után hagyjuk kihűlni, majd legalább egy napig hűtőben állni.

PADLIZSÁNSALÁTA 07. (PATLICAN SALATASI)
Hozzávalók:
4 db padlizsán, 1 mokkás csésze olívaolaj, 2 citrom, 2 paradicsom, 2 paprika, 1 nagy hagyma, 10 szem olajbogyó, só

Elkészítése:
A hozzávalókat apróra vágva összekeverjük.

PADLIZSÁNSALÁTA 08. (TÉLRE)
Elkészítése:
5 kiló padlizsánt egészben, sütőben megsütünk (25 perc alatt sül át), majd megtisztítva kockára vágjuk. Fél liter olajat, kb. 2 deci ecettel felforralunk, belevágunk egy kiló vöröshagymát meg a padlizsánt, és állandóan kevergetve, fél óráig főzzük. Akkora üvegekbe töltjük, amennyi télire egy-egy alkalommal elegendő. Az üveg tetejére 2 evőkanál olajat öntünk, és lekötve a kamrában hűvös helyen tartjuk. Télen nemcsak kitűnő saláta, de ünnepi vacsorák előétele is lehet. (Télen - ha szeretjük - utána ízesíthetjük tálalás előtt, kevés tört fokhagymával, törött borssal. Az őszi padlizsánsalátához ugyanúgy megsütjük a padlizsánt, mint a télihez, majd meghámozva fakanállal összetörjük, és egy kiló padlizsánhoz lassan csurgatunk egy deci olajat, állandóan keverve. Egy csapott evőkanál hagymapürével, 1-2 gerezd tört fokhagymával és ízlés szerint ecettel ízesítjük. Jégbe hűtve, paradicsom cikkekkel tálaljuk.

PADLIZSÁNSALÁTA 09.
Hozzávalók:
2 szép (kb. 80 dkg) padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, 5 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 dl olaj, só, őrölt fehér bors, borecet, 1 csokor petrezselyem (kígyóuborka, főtt füstölt hús)

Elkészítése:
A sütőben 30 percig sütjük a padlizsánt, majd műanyag késsel meghámozzuk, kockákra vágjuk. Azonnal megöntözzük egy kevés borecettel, majd közé keverjük a nyolc felé vágott paradicsomokat, a vékony laskára szelt zöldpaprikákat, és belereszeljük a hagymát. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, megsózzuk, az olajjal megöntözzük, és fél napig érleljük. (Ha szeretjük a nyers uborka ízét, karikákra belevághatunk egy darabka kígyóuborkát is, ha pedig vacsorának szánjuk, akkor keverhetünk közé laskára vágott főtt füstölt húst.)

PADLIZSÁNSALÁTA 10.
Hozzávalók:
40 dkg padlizsán, 20 dkg cukkini, 25 dkg paradicsom, 10 dkg lila hagyma, 1 csomag petrezselyem, 1 dl olaj, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál ecet, só, őrölt bors, fél citrom

Elkészítése:
Az alaposan megmosott padlizsánt és a cukkinit hámozás nélkül félujjnyi vastag hasábokra szeljük, és további felhasználásig kevés citromlével meglocsolva állni hagyjuk.
Olajon üvegesre pirítjuk a szeletelt lila hagymát, erős tűz fölött állandóan kevergetve vele együtt pirítjuk az előkészített padlizsánt és a cukkinit.
Sóval, apróra zúzott fokhagymával, borssal ízesítjük. Két-három perc múltán a tűzről levesszük. Ízlés szerint, ecettel ízesítve alaposan lehűtve tálaljuk, a cikkekre vágott paradicsomot és a vágott petrezselymet közvetlenül a tálalás előtt keverjük hozzá.
Előételként vagy húsételek mellé, körítésként kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - PADLIZSÁN SALÁTÁK
Szerző:


 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.