Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A PADLIZSÁN SALÁTÁK

2016.05.24

SALÁTA LEXIKON

AMERIKAI PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
2 szép padlizsán, só, 3 szem bors, 1 babérlevél, 1 csokor kapor, a mártáshoz 1 gerezd fokhagyma, 1-1 csapott kiskanál só és bazsalikom, késhegynyi őrölt bors, kiskanál oregánó (vagy vadmajoránna), 1 csésze borecet

Elkészítése:
Műanyag késsel meghámozzuk, kockákra vágjuk a padlizsánt, és a borssal, babérlevéllel, kaporral meg sóval ízesített forró vízbe rakjuk. Fedő alatt 10 percig forraljuk, majd leszűrve üvegbe töltjük. Közben összekeverjük a mártáshoz valókat egy kevés főzővízzel, a padlizsánra öntjük, majd az üveget lekötjük. Másnapig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek Lé nélkül tálaljuk, mert önmagában is elég savanyú.

BOLGÁR PADLIZSÁN
Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, só, 1 adag bolgár mártás, a sütéshez olaj

Elkészítése:
Műanyag késsel meghámozzuk, fél centi vastag szeletekre vágjuk a padlizsánt, és besózva 20 percig állni hagyjuk. Ezután a levet leitatjuk róla, és a szeleteket olajban megsütjük. Papírtörülközőre terítve a felesleges olajat lecsepegtetjük róluk, egy tálon elrendezzük őket, a jéghideg bolgár mártást külön edényben kínáljuk.

DIÓS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
2-3 padlizsán, sütéshez olívaolaj
Töltelékhez:
20 dkg darált dió, 4 gerezd fokhagyma, curry, bors, őrölt erős paprika, ecet, só.
Díszítéshez:
gránátalma és felaprított petrezselyemzöld

Elkészítése:
A padlizsánokból hosszúkás szeleteket vágunk, besózzuk, s miután levét kidobta, azt leitatjuk róla, olívaolajban kisütjük őket. Félretesszük. Pástétomot készítünk: a kb. 20 dkg darált diót összekeverjük az átpréselt fokhagymával, az ízlés szerint adagolt fűszerekkel, és kevéske ecettel.

Addig "gyúrjuk" (kb. 20 perc), míg a pép krémszerű, selymes állagúvá nem alakul, és a dió olaja kiválik. Ha nagyon sűrű, vízzel hígítható. (Bevallom, én nem maceráltam vele ennyit, de azért krémszerűség lett belőle.)

A dió olaját félretesszük, a krémmel megkenjük-töltjük a padlizsánszeleteket, félbehajtjuk, és mutatósan tálra rendezzük.
A maradék krémet kevés vízzel hígítva ráöntjük a salátára, kis dióolajat is lehet rá csepegtetni, megszórjuk gránátalma piros húsú magjaival és a felaprított petrezselyemzölddel.

EGYIPTOMI PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, 5 ek olaj, 2 gerezd tört fokhagyma, 2 dl joghurt, 1 zöldpaprika, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom leve

Elkészítése:
A padlizsánt műanyag késsel meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Három ek olajban, egy kevés sóval addig pároljuk, amíg meg nem puhult (szétesnie nem szabad!), majd kihűtjük. Simára keverjük a citromlevet a maradék olajjal, a joghurttal, a fokhagymával, sóval, borssal meg a finomra vágott petrezselyemmel, és a kicsumázott, nagyon apróra vágott zöldpaprikával ízesítjük. Ezzel a mártással keverjük össze a párolt padlizsánt, és legalább fél napra jégbe hűtjük.

FOKHAGYMÁS SÜLT PADLIZSÁNSALÁTA (GÖRÖG RECEPT)
Hozzávalók:
6-800 g zsenge padlizsán
Az öntethez:
5-6 gerezd fokhagyma, 50 g darált dió, 4 ek salátaolaj, 2 ek salátaecet, só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Nagyon fontos, hogy apróbb, feszes bőrű, zsenge padlizsánt vásároljunk! Megmossuk, szárazra töröljük, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) puhára sütjük (a padlizsánok nagyságától függően 25-30 perc). Miután kivettük a sütőből, 4-5 percre letakarjuk alufóliával, így könnyebben eltávolíthatjuk a héját, még melegen meghámozzuk (ha késhez kellene folyamodnunk, az csakis fa vagy műanyag legyen!), ha langyosra hűlt, vékonyan felkarikázzuk.
A zúzott fokhagymát a darált dióval, a petrezselyemmel, az olajjal, az ecettel és ízlés szerint sóval, borssal (eredetileg erősen borsozzák) kikeverjük.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 01.
Hozzávalók:
2 szép padlizsán, 2 ek borecet, 1 dl olaj, 1 gerezd tört fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál só, késhegynyi őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Összekeverjük a borecetet az olajjal, majd a sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Annyi vízzel hígítjuk, hogy az íze kellemesen savanykás legyen, és a petrezselymet apróra belevágjuk. Öt percig forraljuk, végül beletesszük a műanyag késsel meghámozott, kockákra vágott padlizsánt. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd leszűrjük, tálba öntjük. Megöntözzük egy kevés borecettel, bővebben olajjal, és jégbe hűtjük.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 02.
Hozzávalók:
kb. 60 dkg (2 hosszú, karcsú) padlizsán, 2 - 3 nagy fej vöröshagyma, só, borecet; a sütéshez olaj

Elkészítése:
A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, majd héjastól kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Sóval bedörzsöljük, fél órán át, állni hagyjuk. Utána a nedvességet egy papírtörülközővel leitatjuk róla, és - lehetőleg teflonserpenyőben, mindig csak kevés olajon - a szeletek mindkét felét megsütjük. Mély tálba vagy üvegbe, a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymával rétegezve lerakjuk, és az egészet borecettel meglocsoljuk. A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk, közben néha fel - felrázzuk, hogy az ecetes lé alaposan átjárja.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 03.
Hozzávalók:
kb. 1 kilónyi padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 11 paradicsom és paprika, 15-20 szem olajbogyó, 2 ek olaj, késhegynyi őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, fél mk só, két ek 5%-os ecet

Elkészítése:
A padlizsánt sütőben lassú tűzön feketedésig sütöm (majd egy óra). Ez alatt felkarikázom a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. A padlizsánt még melegen meghámozom és felkockázom. Összekeverem a négy zöldségfélét, majd leöntöm az olajból, ecetből, sóból és borsból álló salátaöntettel. A tetején elosztom az olajbogyókat, majd a salátát behűtöm.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 04.
Hozzávalók:
1 kg karcsú, zsenge padlizsán, 3 vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, héjastól kisujjnyi szeletekre vágjuk, és fél órára besózzuk. Utána a nedvességet papírtörölközővel leitatjuk róla, és a szeletek mindkét felét mindig csak egy kevés olajon, lehetőleg teflon serpenyőben megsütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a kisült padlizsánnal rétegezve üvegbe vagy tálba rakjuk. A végén az egészet borecettel meglocsoljuk, és az edényt lezárva a hűtőszekrénybe tesszük. Ott legalább egy napig állni hagyjuk, közben fel-felrázzuk, hogy az alatta keletkező ecetes-olajos lé a padlizsánt átjárja.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 05. - MELITZANOSALATA
Elkészítése:
Fél kiló körüli padlizsánt tepsibe teszek, és középmeleg sütőben 40-50 percig sütöm. Mikor megpuhul, megnyúzom, és durvára összevágom. Össze- dolgozom két marék fehér kenyérbéllel, hozzáadok néhány gerezd zúzott fokhagymát, egy kisebb fej reszelt vöröshagymát, 2 ek vágott petrezselymet, sót, borsot, 3-4 ek citromlevet, és annyi olívaolajat, amennyit könnyen felvesz. Keverhetünk bele aprózott olajbogyót, vagy-és hámozott paradicsomot is.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - SÁRGARÉPASALÁTÁK
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.