Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A SOPSZKA SALÁTÁK 1.

2016.08.15

SALÁTÁK LEXIKONJA

A SOPSZKA - LEGENDA
„Lusta embertől csak lehet jó ötletet kapni”, mondja a bolgár, és ez teljesen igaz az ország nyugati részén lakó shopokra. Ezt a salátát is egy oda valósi szakácsmesternő találta fel, még hozzá teljesen véletlenül. Bolgáros pontossággal pont akkor ért oda a szakácsversenyre, amikor a zsűri már értékelte a versenytársak salátait. Az idő hiányában az asszony gyorsan vagdosta a paradicsomot, az uborkát, paprikát, hagymát és petrezselymet, összekeverte sóval, étolajjal, de díszítésnek csak annyit tudott felmutatni, hogy fehér sajtot reszelt a keverék tetejére, egy levél petrezselyemmel és egy szem olívabogyóval tette olyan látványossá, hogy megnyerte az első díjat.

EREDETI SOPSZKA SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 1 kis szál kígyóuborka, 10 dkg feta sajt, 4 evőkanál olívaolaj, 1 csokor kapor, ízlés szerint só és törött fehérbors

Előkészítése:
A feta sajtot kis kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és felkockázzuk. A zöldhagymát tisztítás után szárával együtt apróra daraboljuk, a megmosott uborkát pedig héjastól ugyancsak kis kockákra aprítjuk.

Elkészítése:
A zöldségeket gyengén megsózzuk, és salátástálba tesszük. Meghintjük törött borssal, majd meglocsoljuk az olajjal és jól átkeverjük. Az összes juhsajtot rászórjuk a tetejére, meghintjük a finomra metélt kaporral, és jól lehűtve tálaljuk.

SOPSZKA SALÁTA 01.
A leghíresebb bolgár saláta, elkészítése gyors és egyszerű.
Elkészítése:
Háromfajta zöldség kerül bele egyenlő mennyiségben: paradicsom nagyobb darabokra vágva, ugyanannyi uborka hasonlóan nagyobb darabokban és édes hagyma, szintén durvább szeletekre vagy kockákra vágva.

Ezeket egy edényben összekeverjük, ízesítésül olívaolaj, borecet vagy citrom jöhet, és persze kevés só. A tetejére frissen reszelt balkáni sajt kerül, nagy mennyiségben - a saláta sózása, ennek a függvénye, ha a sajt nagyon sós, akkor el is lehet felejteni. Egy adagra egy nagyobb szem paradicsomot, ugyanannyi uborkát és hagymát kell számítani. A trükk: mindig frissen készüljön és kerüljön az asztalra. Mivel nem apró darabokra kell szeletelni - sőt, kifejezetten tilos az apróra darabolás - ezért ez könnyen kivitelezhető.
Majd elfelejtettem: egész fekete olívával megszórva tálaljuk - egy adagra 5-6 szem kerüljön.

SOPSZKA SALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg kígyóuborka, 2 húsos zöldpaprika, 4-5 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2 evőkanál borecet, 5-6 evőkanál olaj, 10 dkg juhsajt

Elkészítése:
Az uborkát hosszában négybe vágjuk, majd egycentis darabokra szeljük. A zöldpaprikát hosszában félbevágjuk, kicsumázzuk, kierezzük, és félcentis csíkokra aprítjuk. A paradicsomot nyolc részre vágjuk. A megtisztított, félbevágott hagymát nagyon vékony csíkokra szeleteljük. Az így előkészített zöldséget összekeverjük, megsózzuk, és az ecetes olajban megforgatjuk. 1-2 óráig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, majd tálalás előtt a juhsajtot a tetejére morzsoljuk.
Elkészítési idő: 30 perc (pihentetés nélkül)

SOPSZKA SALÁTA 03.
Hozzávalók 3-4 személyre:
20 dkg kígyóuborka, 20 dkg paradicsom, 2 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sós juhsajt, 4 evőkanálnyi olívaolaj, 2 evőkanálnyi borecet, petrezselyem, bors, só

Elkészítése:
A paradicsomot és az uborkát kockázd fel, a negyedekre vágott hagymát szeleteld, s mindezt keverd össze az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel. Locsold meg az olajból, borecetből, sóból, borsból kikevert öntettel, majd az egészet hűtsd le.
Tálalás előtt morzsold a tetejére a juhsajtot.

SOPSZKA SALÁTA 04.
Elkészítése:
A kígyóuborkát jól megmossuk és kockákra vágjuk. A paradicsom héját eltávolítjuk és az uborkához hasonlóan felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és azt is egyforma nagyságú kockákra vágjuk.
Az előkészített hozzávalókat keverőtálba tesszük, megszórjuk finomra vágott vöröshagymával és lazán összekeverjük. A hűtőszekrénybe téve legalább egy órán át állni hagyjuk.
Közvetlenül tálalás előtt megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és reszelt Pannónia sajttal megszórjuk.

SOPSZKA SALÁTA 05.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 1520 dkg érett tehén- vagy juhtúró (ömlesztett), 1/2 dl étolaj, 1 csípős hegyes paprika, 1 uborka, só

Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, héját lehúzzuk, karikákra vagy cikkekre vágjuk, összekeverjük a hagymával, olajat öntünk rá, megsózzuk, s hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott uborkát. Lassan elkeverjük, meghintjük reszelt vagy elaprított túróval, s rászórjuk a karikákra vágott paprikát.
Ez a kiváló salátaféleség gyakran kerül az asztalra kukoricalisztből készült ételek, héjában főtt vagy sült burgonya, pirított húsok, kebab stb. mellé.

SOPSZKA SALÁTA 06.
Hozzávalók:
3 uborka, 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 1 lehetőleg lila hagyma, borecet, 1 evőkanál olaj, só, olajbogyó, juhsajt, vagy juhtúró

Elkészítése:
A hagymát félbe, majd hajszál vékony karikára vágjuk. Az uborkát héjástól felszeleteljük. A paprikát karikára, a paradicsomot félbe vágjuk, úgy szeleteljük. A zöldségeket kicsit sózzuk. Az ecetet összekeverjük az olajjal, és a salátára öntjük.
A sajtot rámorzsoljuk.

SOPSZKA SALÁTA 07.
Hozzávalók:
1 kígyóuborka, 1 fej lila hagyma, 4 szem paradicsom, 10-15 szem magozott fekete olajbogyó, 15 dkg Feta sajt, olívaolaj, citromlé, só, oregánó

Elkészítése:
Az uborkát és a lilahagymát vékonyra szeleteljük. Egy tálba rakjuk, megsózzuk, összekeverjük, állni hagyjuk. Közben a paradicsomot cikkekre vágjuk, az olajbogyót feldaraboljuk, a Feta sajtot kis kockákra vágjuk. Kevés olívaolajhoz sót, oregánót és ízlés szerinti citromlevet keverünk.
Mindent összekeverve kevés ideig hűtőbe állítjuk a salátát.

SOPSZKA SALÁTA 08.
Hozzávalók:
kígyóuborka, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, juhtúró, olívaolaj, borecet, petrezselyem, bors, só

Elkészítése:
Paradicsomot, uborkát, hagymát felkockázzuk, hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát és petrezselymet.
Meglocsoljuk olajjal, borcettel, sózzuk, borsozzuk, lehűtjük. Tálalás előtt a juhtúrót rámorzsoljuk.

SOPSZKA SALÁTA 09.
Hozzávalók négy személyre:
vöröshagyma, paradicsom, uborka, zöldpaprika, feta sajt, étolaj, só

Elkészítése:
A megtisztított zöldségeket kocára vágjuk, kevés étolajjal összekeverjük, majd a tetejére kockázzuk vagy reszeljük a fetasajtot.
Ez a kiváló saláta bármely rostonsült finom kísérője vagy előétel lehet.

SOPSZKA SALÁTA 10.
Elkészítése:
A kicsumázott zöldpaprikákat, a paradicsomot és a hámozott uborkát kockára vágjuk. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és összekeverjük. Leöntjük olajos, ecetes, sóval, törött borssal ízesített salátalével. Tetejére juhtúrót reszelünk, és finomra vágott kaporral meghintjük.
Hűtve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - SOPSZKA SALÁTÁK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.