Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - BAB - ZÖLDBAB 4

2016.01.30

SALÁTA LEXIKON

OLAJOS ZÖLDBABSALÁTA Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 2 fej vöröshagyma, 2-3 paradicsom, zöldpetrezselyem, kevés só, cukor, olaj

Elkészítése:
A sárga hüvelyű zöldbabot végeitől megtisztítjuk és nagyon kevés vízzel - lehetőleg jól záródó edényben - kis lángon feltesszük főni. A vízbe beletesszük a karikára vágott hagymát, a negyedelt paradicsomokat, a zöldpetrezselymet, sót, és 1-2 evőkanál olajat, pici cukrot. Lassú főzéssel addig pároljuk, amíg a bab megpuhult és levét elfőtte. Kihűtjük, majd jégszekrénybe téve néhány órán át érleljük.

ÓRIÁSBAB-SALÁTA 01.
Hozzávalók 4-6 személyre: 1/2 kg száraz óriásbab, 2 közepes hagyma, olívaolaj ízlés szerint, só, bors, citromlé vagy ecet, ízlés szerint

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk. Ha ezt elfelejtjük, akkor a következőképpen járunk el: Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzről és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet és újból felöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje, sózzuk és puhára főzzük. Leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl és salátástálba halmozzuk.
A hagymákat kerek szeletekre vágjuk és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
A babot, hagymát, petrezselymet összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáöntünk olívaolajat és citromlevet, vagy ecetet ízlés szerint és máris tálalható.

ÓRIÁSBÁB-SALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg óriás száraz bab, só, 4-5 evőkanál borecet, 1 nagy fej lila hagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1-2 piros és zöldpaprika, 3-4 evőkanál olaj, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 csipetnyi chilipaprika

Elkészítése:
Az óriás babot megfőzöm, leszűröm, sós, borecetes levet öntök rá, és hagyom benne kihűlni. A hagymát megtisztítom, vékony karikákra vágom, megsózom, és kézzel többször összenyomkodom. Hozzáteszem a finomra vágott petrezselyemzöldet és a felszeletelt hegyes, piros zöldpaprikát. Mindezt a babhoz keverem, kevés olajjal meglocsolom, chili-paprikával és frissen őrölt borssal fűszerezem. Jól lehűtve tálalom.

PARADICSOMOS ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók:
60 dkg konzerv zöldbab, 2 evőkanál ketchup, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál 5%-os ecet, 2 késhegynyi őrölt fekete bors, 1/2 csomó metélőhagyma, só

Elkészítése:
Az olajat, a ketchupot, az ecetet jól összekeverjük. Borssal, sóval ízesítjük és ráöntjük a leszűrt zöldbabkonzervre. Összekeverjük és meghintjük apróra vágott metélőhagymával. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.

SAJTOS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg konzerv zöldbab, 1 csomó retek, 15 dkg kígyóuborka, 20 dkg paradicsom, 3 evőkanál olaj, 15 dkg márványsajt, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 db citrom

Elkészítése:
A retket megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, hasonlóképpen az uborkát is. A sajtot lereszeljük, a petrezselymet finomra vágjuk.
Megfelelő nagyságú saláta keverőtálba tesszük a retket és az uborkát.
Megsózzuk, majd hideg helyen fél óráig állni hagyjuk. Olajat, citromlét, csipetnyi őrölt borsot, zöld-petrezselymet, a levétől leszűrt zöldbabot, reszelt sajtot, végül cikkekre vágott paradicsomot keverünk hozzá.

SALÁTA FEHÉR BABBÓL (FASOLIA SALATA)
Hozzávalók:
450 g fehér bab, petrezselyem, 2 kiskanál só, kapor vagy borsmenta szárított vagy friss, 1 csésze olívaolaj, hagyma, 1 citrom leve, vagy ecet, zöldhagyma

Elkészítése:
A fehér babot éjszakára beáztatjuk. Másnap lecsepegtetjük, és úgy tesszük fel egy fazék hideg vízben, hogy a víz ellepje. Másfél óráig, vagy amíg meg nem puhul, addig főzzük, majd hagyjuk a vízben kihűlni, aztán lecsepegtetjük.
Egy salátástálban jól felverjük az olajat a citromlével, (vagy 2 evőkanál ecettel) aztán hozzáadjuk a babot, és óvatosan elkeverjük.
Vágott petrezselyemmel és kaporral, (vagy borsmenta levelekkel) meghintjük és beletesszük a zöldhagymát.

SALÁTA LAMPIONOS PARTIRA
Elkészítése:
Főzzünk 1/4 kg babcsírát forrásban levő vízben hét percig, majd hideg vízben mossuk át. Aprítsunk a lehető legfinomabbra, egy szár zellert, egy zöldpaprikát, és egy kis petrezselyem zöldjét. Vegyük ki a belsejét hat nagy paradicsomnak, a belsejéhez adjuk a zöldségeket, és majonézt, hogy jó legyen az íze. Töltsük vissza a keveréket, és a levágott tetőket helyezzük vissza a paradicsomokra, hogy egésznek nézzenek ki. Az egész salátára még önthetünk majonézt a külső díszítéséhez. Egy darabka zöldpaprikát rátehetünk, mintha a szára lenne. Hűtsük be, és ropogós salátaleveleken tálaljuk.

SALÁTA ÖTFÉLE BABBÓL
Hozzávalók:
45 dkg konzerv vörös-bab (apró szemű), 450 g konzervbab (közepes szemű), 225 g éjszakára beáztatott, majd megfőzött fehér bab, 450 g zöld hüvelyű zöldbab, 450 g sárga hüvelyű zöldbab, 1/2 pohár tejföl, 1/4 pohár petrezselyem, 1/2 pohár olaj, 1/3 pohár citromlé, 1 kiskanál só, 1 csipet bors

Elkészítése:
Leöntjük a folyadékot a konzervbabokról, és leöblítjük. Leöntjük a vizet a főtt fehér babról. 5 percig blansírozzuk (magas hőfokon főzzük) a zöld- és sárga hüvelyű zöldbabot. De szerintem mindenki főzze olyan puhára a babokat, ahogyan szereti. A tejfölt elkeverjük a petrezselyemmel, az olajjal, a citromlével, a sóval és a borssal.
Összeforgatjuk a babokat az öntettel, és 3 órára hűtőbe tesszük.

SONKÁS ZÖLDBAB - NEM HIZLALÓ
Elkészítése:
A zöldbabot egészben vegetás vízben majdnem puhára főzzük. Lecsepegtetjük. Vékonyra szelt gépsonkára fektetjük (5-6 db zöldbab). Két tojást felverünk, kis sót, pici lisztet keverünk hozzá, egy keveset locsolunk a babra (vigyázat, könnyen lefolyik), majd feltekerjük a sonkát. A tekercseket tűzálló tálba fektetjük. 10-15 percig sütjük. Akinek még jöhet hozzá néhány kalória, locsolja meg tejföllel Önálló ételként salátával, de köretnek is nagyon finom.

SONKÁS ZÖLDBABSALÁTA 01.  

Hozzávalók 4 személyre:
45 dkg zöldbab, 45 dkg paradicsom, 10 dkg sovány főtt sonka, 10 dkg eidami sajt, 1 csomó zöldhagyma, 2-3 evőkanál csirkeleves (kockából), almaecet, olívaolaj, só

Elkészítése:
A megtisztított zöldbabot félbevágjuk, jól megsózott, lobogva forró vízben mintegy tíz percig főzzük, utána hideg vízben leöblítjük, leszűrjük, és 2 evőkanál almaecettel elkeverjük. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, s miután a héját lehúztuk, négyfelé vágjuk. A megmosott hagymát a szárával együtt felkarikázzuk, a sonkát és a sajtot vékony metéltre vágjuk, vagy felkockázzuk. Összekeverjük a saláta hozzávalóit, s leöntjük az olajjal elkevert, felforrósított csirkelevessel. A tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

SONKÁS ZÖLDBABSALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg konzerv zöldbab, 50 dkg apróbb paradicsom, 8-10 dkg sovány, főtt, füstölt sonka, 10 dkg sajt, 1 póréhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 dl forró szárnyas-húsleves (lehet kockából is), 1 csomó petrezselyem, só

Elkészítése:
Az üvegből kiöntött, leszűrt zöldbabot ízlés szerint locsoljuk meg ecettel és egy nagyobb tálban, jól keverjük össze. A paradicsomokat egy pillanatra mártsuk forró vízbe, húzzuk le a héját, s negyedeljük fel, vagy vágjuk szeletekre. A sonkát vágjuk metéltre, a sajtot apró kockákra. Karikázzuk bele vékonyan a megtisztított póréhagymát (szezonban újhagymát). Jól keverjük el a hozzávalókat, s végül az olajjal együtt jól forrósítsuk fel a húslevest és öntsük a salátára. Hintsük meg finomra vágott petrezselyemmel. A sonka helyettesíthető maradék főtt vagy sült csirkemellel, de el is hagyható.

SONKÁS ZÖLDBABSALÁTA 03. (DÁN)
Hozzávalók:
25 dkg konzerv zöldbab, 10 dkg sonka, 20 dkg burgonya, 1 vöröshagyma, 2dl joghurt, 4 evőkanál majonéz, citromlé, só, bors, petrezselyem-zöld

Elkészítése:
A zöldbab konzerv levét leöntjük, a babot lecsepegtetjük. A krumplit hajában megfőzzük, kihűtjük, majd karikára vágjuk. A babot elkeverjük a krumplival, a felkarikázott hagymával, és a felcsíkozott sonkával. Meglocsoljuk a majonézzel, citromlével és a fűszerekkel elkevert joghurttal. Petrezselyemzölddel díszítjük.

SPANYOL SALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg zöldbab, 30 dkg gomba, 30 dkg paradicsom, 1 szál póréhagyma vagy 1 csomó újhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. másfél dl olaj, só, ecet, őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A megmosott és megtisztított gombát cikkekre vágjuk, majd egy kevés olajban megpároljuk. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágva, sós vízben megfőzzük (konzervet is használhatunk), és mindkettőt lehűtve tálba tesszük. A meghámozott paradicsomot cikkekre vágva adjuk hozzá. Ecettel, olajjal salátalevet készítünk, fűszerezzük, a tálba vegyítjük, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt jól összekeverjük. Tetejét megszórjuk a vékonyan felkarikázott póré- vagy újhagymával, amely egyben a saláta díszítése is.

SZÁRAZBAB SALÁTA
Elkészítése:
1/4 kiló válogatott babot puhára főzünk sós vízben. Épp úgy készül, mint a zöldbab saláta. Finom karikára vágott vöröshagymát rakunk rá.

TARKA BABSALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis doboz fehérbab-konzerv, 1 kis doboz vörös vesebab-konzerv, 20 dkg zöldhüvelyű bab, 1 csomó zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál olaj, só, bors, csípős pirospaprika

Elkészítése:
A kétféle konzervbabot a dobozból kivéve hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. A zöld hüvelyű babot sós vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük, az újhagymát a zöldjével együtt karikára vágjuk. A zöldségféléket összevegyítjük és leöntjük a zúzott fokhagymából, olajból és citromléből készült dresszinggel, melyet sóval. borssal, csípős paprikával ízesítettünk. Legalább két óráig érleljük.

TARKABARKA BABSALÁTA 02. (ENSALADA DE HABAS MULTICOLOR)
Hozzávalók:
50 dkg nagy szemű, száraz tarkabab, 3 fej vöröshagyma, 1 csomag retek, 1 uborka vagy csemegeuborka, 10 szem fekete olajbogyó (ez el is maradhat), 5 evőkanál olaj, 4 evőkanál fehérbor, 2 babérlevél, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
Egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk a babot. Reggel leszűrjük, és ugyancsak hideg vízzel leöntve, 1 fej vöröshagymával és babérlevéllel, sóval, takaréklángon, lefödve, anélkül, hogy megkevernénk, puhára főzzük. Ügyelve arra, nehogy a szemek szétfőjenek! A babot leszűrjük, és lecsepegtetjük. A második fej vöröshagymát apróra, a harmadikat karikákra vágjuk. Ugyancsak karikákra vágjuk a retket, és feldaraboljuk az uborkát. Mély salátástálba összekeverjük az olajat és a fehérbort. Bőven ízesítjük törött borssal. Összeforgatjuk benne a babot, az olajbogyót és a zöldségeket, kivéve a karikákra vágott vöröshagymát, mert ezzel a babsaláta tetejét díszítjük tálalás előtt.

TEJFÖLÖS BABSALÁTA
Elkészítése:
A Hagymás ecetes babsaláta hozzávalóit elkeverem egy pohár tejföllel.
A tetejét kemény tojással és zöldpaprikával díszítem.

VEGYES BABSALÁTA
Hozzávalók:
10 dkg tarkabab, 1 kis üveg darabolt vajbabkonzerv, 2 szál sárgarépa, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 adag provancei mártás, só

Elkészítése:
A beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, és a főzővízben hagyjuk kihűlni, ezután leszűrjük. A leszűrt babkonzervvel összekeverjük, és koszorú alakban tálra rendezzük. A közepére sós vízben vagy húslevesben főtt, karikára vágott sárgarépát rakunk, és az egészet leszórjuk hagymakarikákkal, majd leöntjük a mártással. Tálalás előtt legalább fél napig hűtőben összeérleljük.

ZÖLDBABSALÁTA 01.
Hozzávalók:
40 dkg zöldbab, 2 evőkanál margarin, 5 dkg szeletelt mandula, 1 teáskanál só, ízlés szerint őrölt fehér bors, 1 dl majonéz

Elkészítése:
A megmosott zöldbabot a szokott módon darabolja fel. Egy lábosban tegye fel sós vízben 10 percre főni, hogy roppanós, de ne szétfőtt legyen. Szűrje és csepegtesse le. Egy serpenyőben olvassza fel a margarint, és pirítsa rajta 3-4 percen át a mandulát. Hintse meg a borssal, majd forgassa össze a zöldbabbal. Párolja 2-3 perc alatt össze. Hagyja teljesen kihűlni, végül a majonézzel meglocsolva tegye fél órára hűtőbe.

ZÖLDBABSALÁTA 02. (GREEN BEAN SALAD)
Hozzávalók:
45 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 1 nagyobb paradicsom
Az öntethez:
1,2 dl olívaolaj, 4 evőkanál citromlé, 1 teáskanál oregánó, só, őrölt bors

Elkészítése:
A megmosott, megtisztított babot egészben hagyva tegye öt percre lobogó, sós vízbe. Szűrőkanállal tegye jeges vízbe, majd lecsepegtetve salátástálba. Forgassa hozzá a szálasra vágott hagymát és a vékony gerezdekre darabolt paradicsomot. Locsolja rá a kikevert öntetet, végül 10-15 perces hűtés után tálalhatja.

ZÖLDBABSALÁTA 03.
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg zöldbab, 1 finomra vágott vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, cukor, ecet, petrezselyem, olaj vagy készen kapható majonézmártás

Elkészítése:
A nyers zöldbabot megfőzzük, beletesszük az elkészített salátalébe (cukor, ecet és olaj keveréke). Az apróra vágott vöröshagymával és az elnyomott fokhagymával elkeverjük, és hagyjuk összeérni. A tetejét megszórjuk petrezselyemmel. Ugyanez elkészíthető apróra vágott füstölt sonka (10 dkg) hozzáadásával is. Jó tudni!
A saláta konzervbabból is elkészíthető. Egyébként a középkorban Magyarországon még csak a lóbab volt honos, annak fiatal hüvelyét használták salátához, később már csak kifejtve főzték főételként vagy körítésnek.
Elkészítési idő: 40 perc

ZÖLDBABSALÁTA 04.
Elkészítése:
A friss zöldbabot megtisztítjuk, megmosva. egész vékony metéltre vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és kihűlni hagyjuk. Fél fej vöröshagymát nagyon finomra vágunk, hozzátesszük a babhoz, leöntjük ecet-olajjal, elvegyítjük és salátás tálra rakva, törött borssal behintjük.


ZÖLDBABSALÁTA 05.
Hozzávalók:
0.5 kg konzerv zöldbab, 1 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 1 tubus majonéz, ketchup, citromlé, bor, olaj, salátaízesítő, cukor

Elkészítése:
Levétől leszűrjük a konzerv zöldbabot, és összekeverjük a karikára vágott retekkel meg újhagymával. Egy kis tubus kész majonézt (vagy egy tojásból kevert majonézt) egy evőkanálnyi ketchuppel, pár csepp citromlével, csipetnyi salátaízesítő porral, meg cukorral fűszerezünk, és néhány kanál borral, vagy zöldbab-lével engedjük fel. Végül simára keverjük egy kiskanál olajjal, és a zöld félére öntjük. A tálat salátalevelekkel béleljük ki, és ebben adjuk asztalra a jól behűtött salátát.

ZÖLDBABSALÁTA 06. (DÁN)
Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy konzerv zöldbab, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg sonka, 1 hagyma, 4 ek majonéz, 1 joghurt, fél citrom leve, só, bors, 1 kk. cukor, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A főtt burgonyát karikára vágjuk és összekeverjük a zöldbabbal, a kockára vágott sonkával és a karikára vágott hagymával. Ráöntjük a majonézzel, citromlével, sóval, borssal, cukorral összekevert joghurtot. A tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

ZÖLDBABSALÁTA 07. PIAZ
Hozzávalók:
30 dkg zöldbab (lehet konzerv vagy mirelit is), 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 2 db citrom leve, 4 kemény tojás, 4 db paradicsom, só-bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk (nyáron egészben hagyva) - annyi sós vízben, hogy éppen ellepje - puhára főzzük. Levében hűtjük le. A vizet leöntve róla 2 cm-es darabokra vágjuk. Ezután 2 evőkanál cukrot 2 citrom levével összekeverünk, s addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ekkor ráöntjük a babra. Hozzáöntjük az olajat is és sóval, borssal ízesítjük. Lehűtve tálaljuk. Tálalás előtt 1/8-ra vágott tojás és vékony paradicsom-szeletekkel díszítjük.

ZÖLDBABSALÁTA SONKÁVAL
Hozzávalók:
30 dkg zöldbab, 20 dkg főtt füstölt sonka, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zöldhagyma, 1 db csípős paprika, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött fekete bors

Elkészítése:
A mártáshoz az ecetet összekeverjük az olajjal, a sóval, a borssal, a fele apróra vágott petrezselyemmel és a zöldhagyma megmosott, finomra aprított zöldjével. A megtisztított és három centis darabokra vagdalt zöldbabot forrásban lévő sós vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 8 percig főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A sonkát vékony csíkokra metéljük, a zöldhagymát tisztítás után vékonyan felkarikázzuk. Salátástálba szórjuk a főtt zöldbabot, a sonkát, a hagymát, a marinált paprikacsíkot és a feldarabolt csípős paprikát, majd a mártást rálocsoljuk, és jól átforgatjuk. A hűtőszekrényben lehűtjük és a megmaradt petrezselyemmel, valamint a hagyma-zölddel meghintve tesszük az asztalra.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - BABSALÁTÁK
Szerző:
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.