Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - CUKKINI SALÁTÁK 1

2016.09.22

SALÁTA LEXIKON

CÉKLASALÁTA CUKKÍNIVEL
Hozzávalók:
40 dkg cékla, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg cukkini, 1 kávéskanál olaj, só, ecet, gyömbér, bors

Elkészítése:
A nyers céklát, répát és a hámozatlan cukkinit a reszelő nagy lyukán lereszeljük, és egy picit besózzuk. Az ecetből, olajból öntetet készítünk, amit ízesítünk sóval, borssal és reszelt, vagy őrölt gyömbérrel.
A kész salátát salátalevélen tálaljuk.

CUKKINISALÁTA 01.
Hozzávalók:
1 nagy cukkini, 1 adag francia majonéz, 2 dl kefir, 2 kk cukor, 2 ek citromlé, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és snidling

Elkészítése: A meghámozott cukkinit durvára reszeljük és beleforgatjuk a kefirrel hígított majonézbe, amelyet még cukorral, citromlével és az összevagdalt zöld fűszerekkel ízesítettünk.

CUKKINISALÁTA 02.
Hozzávalók:
4 kis, vékony cukkini, 2 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál majonéz, fél citrom leve, 1 csokor metélőhagyma, só, bors, cukor, csípős pirospaprika

Elkészítése:
A megtisztított cukkini- és hagymakarikákat kevés forró olajon megpároljuk. Citromlével meglocsoljuk és kihűtjük. A joghurtot kikeverjük a majonézzel, majd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, cukorral, csípős pirospaprikával, apróra vágott metélőhagymával ízesítjük.
A zöldségeket a mártással összekeverjük és 30-40 percig hűtőszekrényben érleljük.

CUKKINISALÁTA 03.
A cukkini salátához igyekezzünk kicsi és vékony, lehetőleg saláta cukkinit beszerezni, ha pedig a kertünkben terem, időben szedjük le.
Hozzávalók:
50 dkg (saláta) cukkini, 2-3 darab szárított paradicsom, 10 szem fekete olajbogyó, 3 szál újhagyma, menta levelek, 1/2 citrom leve, 1 ek fehérborecet, 4 ek olívaolaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
A cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le. Éles késsel vágjuk fel vékony karikákra. A szárított paradicsomot kockázzuk fel, az olajbogyókat és az újhagymát karikázzuk fel. Az öntethez csavarjuk ki a citrom levét, keverjük el az ecettel, sóval és borssal, majd mini kézi habverővel dolgozzuk bele az olívaolajat. Az öntetet öntsük rá a salátára, és óvatosan, de alaposan keverjük össze. Tálalás előtt szórjuk meg vékony csíkokra vágott mentával.

Tippek:
- A cukkini salátát érdemes legalább 1 órával tálalás előtt elkészíteni, és néha megforgatni az öntetben.
- Ha csak nagyobb cukkinit kapunk, vágjuk ketté, és vágjuk ki a magokat, úgy szeleteljük fel.
- Gazdagítható ízlés szerint friss paradicsommal, feta sajttal. Menta helyett bazsalikommal is megszórhatjuk.
- Nagyon ízletes önmagában, de tálalhatjuk grillezett húsokhoz is.

Forrás:
-SALÁTA LEXIKON - CUKKINI SALÁTÁK
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.