Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - GYÜMÖLCS SALÁTÁK 1.

2016.07.14

SALÁTA LEXIKON

ÁFONYA
ÁFONYASALÁTA

Hozzávalók:
60 dkg érett áfonya, 10 dkg cukor, 1/2 dl édes vörös bor, és egy darabka citromhéj. Tetejére: 2 dl édes tejszínhab

Elkészítése:
Átválogatjuk, többször megmossuk az áfonyaszemeket, majd annyi vízzel öntjük le, hogy szűkösen ellepje. Beletesszük a cukrot, a citromhéjat, és puhára főzzük, majd levét félig elpárologtatjuk. Kihűtjük, megöntözzük a borral, és tálalásig behűtjük. Tálaláskor tetejét édes tejszínhabbal koronázzuk. Ha szárított áfonyabogyókból készítjük, akkor egy éjjelen át, áztatjuk a kiválogatott, többször is megmosott áfonyaszemeket, és másnap az áztatóvízben főzzük puhára, és ízesítjük.

ALMASALÁTÁK
ALMASALÁTA 01.

Hozzávalók 4 személyre:
4.5 db Jonathan alma, 1 pohár natúr joghurt, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál méz, 1 darabka fahéj, 1 citrom, 2 szegfűszeg

Elkészítése:
Alaposan megmossuk az almákat. Hámozás nélkül magházát kivéve vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citrom levével, így nem barnul meg. Üvegtálba helyezve rácsorgatjuk a mézet. Lefedjük, és a hűtőszekrénybe tesszük.
A fahéjból, a szegfűszegből egy kevés vízzel illatos levet főzünk. Ha kihűlt az almára öntjük.
A joghurtot elkeverjük a mustárral és közvetlenül a tálalás előtt rálocsoljuk az almára.
Tetejét almaszeletekkel díszítjük.

ALMASALÁTA 02..
Hozzávalók:
100 g füstölt szalonna, bors, 150 g olvasztott sajt, só, 2 hagyma, 2 zöld-alma, 120 g savanyú tejföl, fél citrom

Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, a sajtot és a szalonnát feldaraboljuk. Az almát meghámozzuk, felvágjuk cikkekbe, és meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Ezeket beletesszük egy salátástálba és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a szalonnát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, végül összekeverjük a salátával.

ALMASALÁTA 03.
Hozzávalók:
3 szép alma, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 citrom, 2 dl tejföl, ízlés szerint cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, az alma édességétől függően beleszórunk 1-2 evőkanálnyi cukrot, majd egy-két percig pirítjuk, amíg egészen világos karamellé nem válik.
Ezután belecsurgatjuk a citromlevet, és addig forraljuk, amíg a karamell egészen felolvad. Az almaszeletek mindkét oldalát egy-két pillanatig pirítjuk benne. (Csak addig kell pirítani, hogy éppen megüvegesedjen, de ne nagyon puhuljon.)
Ezután kivesszük a léből, szépen üvegtálra rakjuk, és hűlni hagyjuk. Közben a citromos-karamellás lébe beleszórjuk a fahéjat és a szegfűszeget, majd felére beforraljuk. Ezután kihűtjük, és összekeverjük a tejföllel. A mártást rácsorgatjuk az almára, és lefedve betesszük néhány órára a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt óvatosan átkeverjük, és körberakjuk babapiskótával.

ALMASALÁTA 04.
Elkészítése:
50 dkg megtisztított, jó puha almát vékony szeletekre vágunk, soronként 5 dkg porcukorral összerakjuk az üvegtálba, közé hintünk 5 dkg mazsolát. 30 percig állni hagyjuk, azután jól összerázzuk, rummal meglocsoljuk, és 2 dkg vékonyra vágott mandulával megszórjuk. vegyíthetünk hozzá vékony karikákra vágott, tisztított narancsot is.

ALMASALÁTA 05.
Hozzávalók:
3 szép, nagy savanyú alma, 2 csokor zöldhagyma, zöld szárával együtt, 5-6 friss, zsenge zellerszár, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár, citromlé és cukor, ízlés szerint, csipetnyi só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
Először a páclevet készítem el. Az olajat, a mustárt, a sót, az őrölt fehér borsot, a citromlevet és csipetnyi cukrot összekeverem. A zöldhagymát tisztítás után szárával együtt nagyon finomra vágom és megsózom (meg besózom!). Az almát megmosom, és héjastul apró kockákra vágom. Rögtön rálocsolom a fűszeres levet, és jól átforgatom, nehogy az alma megbarnuljon. Hozzáteszem a zöldhagymát, a megmosott és finomra vágott zellerszárat, és üvegtálba téve jól átkeverem.
Lefedve teszem a hűtőszekrénybe, hogy az ízei összeérjenek.

ALMASALÁTA 06.
Hozzávalók 4 személyre:
2 Smith alma, 30 dkg spenótlevél, 1 uborka, 15 dkg túró, 10 dkg mortadella, 3 tojás, 1 citrom leve, olívaolaj

Elkészítése:
A tojást 7 percig főzzük, majd megpucoljuk, és karikára vágjuk. Megmossuk a spenótot, és vékonyan felvagdossuk. Megmossuk az almát, kiszedjük a magházát és felkockázzuk, ugyanígy az uborkát és a mortadellát. A spenótot salátástálba tesszük, ráhelyezzük a többi alapanyagot, a végére hagyva a tojást és a szétmorzsolt túrót.
Olívaolajjal és sóval ízesítjük, tálaláskor citromkarikával díszítjük.

ALMASALÁTA JOGHURTTAL
Hozzávalók:
1/2 kg puha alma, 2 dl joghurt, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál darált dió

Elkészítése:
Az érett, puha almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A joghurtot a mézzel habosra verjük, és az almaszeletekre öntjük.
Üvegtálba helyezzük, dióval megszórjuk.

ALMASALÁTA PIRÍTOTT MANDULÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
1,25 dl fehérbor, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál cukor, 2 késhegynyi fahéj, 25 g mandulalapocska, 1 teáskanál vaj, 500 g kemény alma, 100 g nagy szemű fehér szőlő

Elkészítése:
A fehérbort felforraljuk a citromlével, a mézzel, a cukorral és a fahéjjal, majd hűlni hagyjuk. A mandulát világosra pirítjuk, a megolvasztott vajban. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk, és vékony csíkokra vágjuk
. Azonnal az öntethez keverjük, így nem barnul meg. A szőlőszemeket kettévágjuk, kimagozzuk. Hegyes késsel fellazítjuk a héját, lehúzzuk. A salátába keverjük, tálalásig letakarjuk.
A salátát ízesítjük, tálkákba tesszük, és megszórjuk a mandulával.

ALMASALÁTA RUMOS MAZSOLÁVAL
Hozzávalók:
5 db közepes nagyságú alma, 2 evőkanál durvára vágott mogyoró, 2 evőkanál rumban áztatott mazsola, 2,5 dl fehér joghurt, 2 evőkanálnyi forró csokoládé

Elkészítése:
A megmosott és magházától megtisztított almákat kockákra vágjuk, és salátástálba rakjuk. Rászórjuk a durvára vágott mogyorót és a rumban megáztatott mazsolát, s meglocsoljuk joghurttal, s könnyeden átforgatjuk. Harminc percig hideg helyen érleljük. Azután óvatosan összekeverjük, és tálaláskor adagonként meglocsoljuk a forró csokoládéval.

ALMASALÁTA SONKÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
3 db savanykás alma, 1 db kisebb zeller, 5 evőkanál citromlé, 20 dkg gépsonka, 5 dkg dió, 5 dkg majonéz, 2 dl kefir, 1 evőkanál mustár, csipetnyi só és cukor, a tálaláshoz néhány salátalevél

Elkészítése:
A zellert megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. Az alma magházát eltávolítjuk, fölcsíkozzuk, a zellerrel együtt a citromlével meglocsoljuk. A diót durvára törjük, a sonkát pedig szintén csíkokra vágjuk. A majonézt elkeverjük a kefirrel, a mustárral, sózzuk és cukrozzuk.
Tálalás előtt az almát, a zellert a dióval és a sonkával összevegyítjük, a salátalevelekkel bélelt tálra halmozzuk és a joghurtos majonézzel leöntve kínáljuk.

ASTORIA SALÁTA
Hozzávalók:
40 dkg zeller, 40 dkg savanykás alma, 1 doboz camamber sajt, 2 dl 12%-os tejföl, 2 dl joghurt, 5 dkg vagdalt dióbél, ízlés szerint cukor, ízlés szerint citromlé, ízlés szerint őrölt fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A meghámozott zellert gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk és forrásban levő vízzel leöntjük. Öt percig állni hagyjuk, jól lecsepegtetjük és elvegyítjük a csíkokra vágott almával és sajttal. A tejfölből, joghurtból, egy csipet cukorral, néhány csepp citromlével, sóval, borssal öntetet készítünk. Összekeverjük a többi hozzávalóval.
Jól behűtve, tetejét vagdalt dióval díszítve tálaljuk.

AUSZTRÁL ALMASALÁTA - APPLE SALAD
Hozzávalók:
1db 20 unciás konzerv ananász darabok, 2 kvart (1 kvart = 1,136 liter) összedarabolt piros héjú alma (héjjal együtt), 2 pohár zöld magtalan szőlő, félbevágva, 1,5 pohár pörkölt pekándió, 1 pohár zeller, 2 pohár felaprózott friss petrezselyem
Öntet:
2 rúd vaj, 1/2 pohár cukor, 1 ek citromlé, 2 ek kukoricaliszt, 1 pohár majonéz

Elkészítése:
Leszűrni az ananászt, megtartani a levét és félretenni a darabokat.
Elkészíteni az öntetet: kis lábasban összekeverni az ananászlevet, vajat, cukrot, citromlét, és felforralni közepes lángon.
Egy kis tálban összekeverni a kukoricalisztet és elegendő vizet, ahhoz, hogy egy sima keveréket kapjunk, ezt hozzáadjuk a felforralásban levő léhez.
Lecsökkenteni a hőfokot, és addig főzni, amíg a keverék sűrű és sima nem lesz. Lehűteni. Belekeverni mixerrel a majonézt. (Ezt előzőleg is bele lehet tenni)
A megmaradt ananász darabokat és az összes saláta hozzávalókat összekeverni, összerázni egy külön tálban, majd a kihűlt salátaöntetet hozzáadni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - GYÜMÖLCS SALÁTÁK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.