Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - GYÜMÖLCS SALÁTÁK 2.

2016.07.17

SALÁTA LEXIKON

BABCSÍRÁS ALMASALÁTA
Hozzávalók négy személyre:
1/2 kg alma, 10 dkg mungó-bab-csíra /babcsíra/, 3 marék zsázsa, 1 kk szójaszósz, 1 kk méz, 2 ek olaj, 1 ek almaecet, 1 mk reszelt torma, citromlé, só, őrölt bors

Elkészítése:
Almát megmossuk, cikkekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, húsát vékony szeletekre vágjuk.
Meglocsoljuk egy kevés citromlével, hogy megakadályozzuk a barnulást, majd összekeverjük a csírával és a megmosott zsázsával.
Az öntethez összekeverjük a hozzávalókat és leöntjük vele a csírás almát.

DIÓS ALMASALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
2 savanykás, aromás alma, egy kemény fej saláta, 1 nagy narancs, 10 dkg durvára vágott dióbél, 10 dkg ementáli (Pannónia) sajt, 1 dl majonéz, 2 dl sűrű tejföl, 1 teáskanálnyi mustár, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A mártáshoz a majonézt simára keverem a tejföllel, majd sóval, mustárral és törött fehér borssal ízesítem. az almát megmosom, kicsumázom, a narancsot meghámozom, felkarikázom és kockákra vágom. A fejes salátát megmosom, leveleire szedem és felcsíkozom. A sajtot csíkokra vágom. Az almát almareszelő legdurvább fokán héjastól lereszelem, és azonnal beleforgatom a mártásba. Beleteszem a narancskockákat, a sajtcsíkokat, beleforgatom a salátaleveleket és a diót.
Az egészet jól összekeverem, befedem, és egy órányi hűtés után tálalom.

DIÓS ALMASALÁTA 02.
Hozzávalók:
12 diógerezd, 2 gyöngyhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál fehérborecet, 3 szál zellerlevél, 1 citrom, 2 alma (savanykás), 2 alma (starking), őrölt bors, só

Elkészítése:
A diót durvára, a hagymát 2 cm-es szárral együtt vékony karikákra vágjuk. Az olajat, az ecetet és a hagymát összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. A zellerleveleket letépkedjük a szárról, és a szárat vékonyan felkarikázzuk. Az almák magházát kivágjuk, majd az almákat karikákra vágjuk, és a citrom levével meglocsoljuk.
A kétféle almát váltogatva tányérokra rendezzük, a zellerszárral és a dióval megszórjuk, végül a mártást ráöntjük.

FLORIDA-SALÁTA
Hozzávalók:
2 szép alma, 2 narancs, 1 grape-fruit, 20 dkg paradicsom, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál krémsajt (vagy sűrű tejföl), kevés víz, 1/2 fej saláta a tálaláshoz

Elkészítése:
Megtisztítjuk a gyümölcsöket, és először félbevágjuk, majd cikkekre vágjuk, vagy bontjuk. Összekeverjük a nyolc darabba vágott paradicsommal, és megöntözzük a kevés vízzel hígított citromlével, krémsajttal (vagy tejföllel) elkevert mézzel.
A tányérra salátalevelet fektetünk, arra halmozzuk a salátát, és behűtjük.

FŰSZERES ALMASALÁTA HAGYMÁVAL
Hozzávalók:
4 alma, 2 ek almaecet, 1 dl tejföl, 4 kis fej lila hagyma, 1 ek mustár, 1 ek kukoricacsíra-olaj, petrezselyem, só, őrölt bors

Elkészítése:
Keverje össze a tejfölt, az ecetet, a mustárt, az olajat és az apróra vágott petrezselymet, majd sózza és borsozza meg. A kimagozott almát vágja nagyon vékony szeletekre, és keverje azonnal a mártásba, hogy ne barnuljon meg. Végül az apróra vágott hagymát is adja hozzá a salátához.
Érdemes fogyasztás előtt pár órára a hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

HÚSOS ALMASALÁTA
Elkészítése:
Kis kockákra vágunk 50 dkg savanyú almát, 1 nagy fej vöröshagymát, 1 uborkát. 25 dkg sült, hideg csirke-mellet. 1 pohár tejfölt, vagy joghurtot elkeverünk 1 kiskanál mustárral, 1 evőkanál étolajjal, ízlés szerint sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd egy salátástálba téve mindezt jól összekeverjük.

Hűtve tálaljuk.

ÍNYENC ALMASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre
: 5 nagyobb alma, 1 citrom, 25 dkg érett füge, 2 dl tejszín, 2 evőkanál sárgarépa lé, 2 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt gyömbér és reszelt citromhéj, 7 dkg mogyoró durvára törve

Elkészítése:
Az almát és a fügét megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, a citrom levével meglocsoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgarépalevet és a cukrot, őrölt gyömbérrel és reszelt citromhéjjal fűszerezzük.
Az ízesített tejszínbe keverjük óvatosan a füge- és almakockákat, tetejére hintjük a durvára vágott mogyorót és azonmód tálaljuk.

JOGHURTOS ALMASALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg alma, 2 dl joghurt, 2 evőkanál méz

Elkészítése:
Az almát megtisztítjuk és héjastul vékony csíkokra (úgynevezett julienre) vágjuk. A joghurtot elkeverjük a mézzel és az almacsíkokat máris belekeverjük. Behűtve kínáljuk. Ha méz helyett néhány csepp édesítőszert használunk, igazán kímélő salátánk lesz.

JOGHURTOS ALMASALÁTA 02.
Elkészítése:
Főzzünk meg és hűtsünk le 2 pár virslit, amikor kihűlt, kis karikákra vágjuk fel. 1 nagy fej lila hagymát vékony karikára, 2 nagy, hámozott almát kockára vágjunk fel. Egy salátástálban keverjük össze az előkészített anyagokat 2 dl natúr joghurttal. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, hűtve tálaljuk.

KIVIS ALMASALÁTA DIÓVAL
Hozzávalók:
2 kivi, 2 alma, 1 marék dió, 2 dl joghurt, pici méz, fahéj

Elkészítése:
A kivit és az almát megpucoljuk, felkockázzuk. A diót apróra vágjuk, az almához és a kivihez keverjük, ráöntjük a joghurtot, mézzel, fahéjjal ízesítjük. Szórhatunk hozzá gabonapelyheket is.

LILA ALMASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
4 db savanykás alma, 40 dkg cékla, 2 dl joghurt, 1 csokor kapor, csipetnyi só, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál borecet

Elkészítése:
A céklát megmossuk, egészben megfőzzük, majd meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Az almát megtisztítjuk, a magházát eltávolítjuk, fölkockázzuk, és a céklakockákhoz adjuk. A joghurtot elkeverjük a sóval, a cukorral és a borecettel, majd beleszórjuk a fölaprított kaprot. A cékla- és almakockákat a kapros joghurtba forgatjuk és legalább fél napra lefedve behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt újból átforgatjuk, hideg sültek mellé kínáljuk.

MAJONÉZES ALMASALÁTA 01.
Hozzávalók:
4 nagy savanyú alma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 csokor kapor, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 3 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál citromlé, só és csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítése:
A majonézbe belekeverem a tejfölt, a bort, a citromlevet, a sót, az őrölt fehér borsot és a megmosott, leszárított, apróra vágott kaprot. Kevés cukorral ízesítem. Almareszelőn lereszelem az ecetes uborkát és a megmosott, kicsumázott héjas almát, majd az uborkával együtt beleforgatom a mártásba.
Jól átkeverem, és lefedve teszem a hűtőszekrénybe. 1-2 órai érlelés után sajtszeletekkel és pirított, enyhén édeskés kaláccsal vagy péksüteménnyel kínálom.

MAJONÉZES ALMASALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb alma, 2 tojás, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál almaecet, csipetnyi só és bors, 1 evőkanál cukor, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük. A sárgákat villával összetörjük és a tejföllel, a mustárral és az almaecettel simára keverjük, ízesítjük sóval, borssal és cukorral. A tojások fehérjét villával apróra törjük és a mustáros krémhez adjuk. Az almákat meghámozzuk és káposztareszelőn lereszeljük. A mustáros tojást összekeverjük a reszelt almával és tálalás előtt meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.
Pirítós kenyérrel adjuk asztalra.

MAZSOLÁS ALMASALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg vegyes saláta, 2 újhagyma, 1 zöld alma, 2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál pirított fenyőmag, 3 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál almaecet, 1 citrom, só, bors

Elkészítése:
Először is előkészítem az alapanyagokat. Lereszelem a citrom héját, megtisztítom a salátát, a mazsolát pedig langyos vízbe áztatom. A hagymát felszeletelem, az almát felkockázom, és meglocsolom a citrom kifacsart levével. Aztán egy tálban összekeverem a hagymakarikákat, az almakockákat és a salátát. Lecsöpögtetem, és kinyomkodom a mazsolát, és a pirított fenyőmaggal együtt a salátához adom.
Az olajat, az ecetet és a citromhéjat kevés sóval és borssal ízesítve alaposan összekeverem, az így kapott öntettel meglocsolom a salátát, és jól átforgatom, hogy mindenhova jusson a pikáns dresszingből.

NYÁRI ALMASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg borízű (vagy egyéb savanykás) alma 25 dkg nyers uborka, 25 dkg kovászos uborka, 1 kis fej kemény saláta, 1/2 dl kovászos uborka-lé, 1 citrom leve, 4 ek olaj, 1 csapott ek mustár, 1 csapott ek törött fehér bors, csipetnyi cukor, ízlés szerint só

Elkészítése:
Először a salátaöntetet készítjük el. Mély tálba öntjük az uborkalevet, a citromot, az olajat és a mustárt, majd simára keverjük. Ezután ízesítjük a sóval, borssal, csipetnyi cukorral. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól apró kockákra vágjuk, majd azonnal belekeverjük a citromos öntetbe (nehogy megbarnuljon). Ezután a megmosott és héjas uborkát felkockázzuk, és az ugyancsak kockákra aprított kovászos uborkával együtt hozzáadjuk. Jól összekeverjük, és a hűtőszekrényben lehűtjük. Közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá a megmosott, leszárított és vékony csíkokra metélt salátát, amellyel jól összekeverve tesszük az asztalra. (A fejes salátát csak az utolsó pillanatban kell belekeverni, nehogy összeessen.)
Bármilyen húsféle mellé kitűnő, de magában, esetleg kevés kockákra vágott párizsival vagy szétmorzsolt tehéntúróval kalóriaszegény vacsora is lehet.

RIZSES ALMASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg savanykás alma 2 dl maradék párolt rizs, 2 nagy fej lila hagyma, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 4 dl kefir, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott mk. Só, 1 mk törött fehér bors, 1 mk currypor

Elkészítése:
Először a mártást készítjük el: kefirt mély salátástálba öntjük, belekeverjük az összes fűszert és a sót, majd a reszelt sajtot, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott petrezselyemzöldet adjuk hozzá. A lila hagymát meghámozzuk, és egészen apró kockákra vágva megsózzuk, ezután jól összekeverjük. Tizenöt perc múlva beleforgatjuk a mártásba. Közben az almát megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól apró kockákra vágjuk. Azonnal hozzáadjuk a kefires mártáshoz. Végül belekeverjük a párolt rizst. Az egészet alaposan összeforgatjuk, és befedve tesszük be néhány órára a hűtőszekrénybe.
Pirított kenyérszeletkékkel igazán könnyű, de laktató vacsora.

ROPOGÓS ALMASALÁTA SONKÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
3 db savanykás alma, 1 db kisebb zeller, 5 evőkanál citromlé, 20 dkg gépsonka, 5 dkg dió, 5 dkg majonéz, 2 dl kefir, 1 evőkanál mustár, csipetnyi só és cukor, a tálaláshoz néhány salátalevél

Elkészítése:
A zellert megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. Az alma magházát eltávolítjuk, fölcsíkozzuk, a zellerrel együtt a citromlével meglocsoljuk. A diót durvára törjük, a sonkát pedig szintén csíkokra vágjuk.
A majonézt elkeverjük a kefirrel, a mustárral, sózzuk és cukrozzuk.
Tálalás előtt az almát, a zellert a dióval és a sonkával összevegyítjük, a salátalevelekkel bélelt tálra halmozzuk és a joghurtos majonézzel leöntve kínáljuk.

SONKÁS BIRSALMASALÁTA
Hozzávalók:
3 szép birsalma (vagy birskörte), 25 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem zsíros, egyéb füstölt hús), 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, só, cukor, citromlé, őrölt fehér bors, ízlés szerint, 2 összetört szegfűszeg

Elkészítése:
A birsalmát megtisztítom, kicsumázom, és gerezdekre vágom. Azonnal kevés vízbe teszem, és sóval, csipetnyi cukorral felforralom. 1-2 percnyi főzés után leszűröm, és kis kockákra vágom. A füstölt sonkát ugyancsak apró kockákra vágom, a megtisztított zöldhagymát zöldjével együtt felkarikázom. A majonézt simára keverem a mustárral, a tejföllel, a sóval, az őrölt fehér borssal, a citromlével. A birsalma főzővizéből 4 evőkanálnyiba szórom a szegfűszeget, és felére beforralom. Ezt a szegfűszeges levet hozzákeverem a mártáshoz, ízlés szerint kevés cukorral ízesítem, majd hozzákeverem a birsalma- és sonkakockákat, valamint a zöldhagymát. Összekeverem, és hűtőszekrényben érlelem néhány órán át.
A savanykás-pikáns gyümölcs remekül kiegészíti a sós sonka ízét.

TAVASZI ALMASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej saláta, 2 nagy savanyú alma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 3 evőkanál száraz fehérbor, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál őrölt fehér-bors, ízlés szerint só és csipetnyi porcukor

Elkészítése:
A majonézbe belekeverem a kefirt, bort, sót, őrölt fehér borsot és a megmosott, apróra vágott kaprot. Kevés cukorral ízesítem. Almareszelőn lereszelem az ecetes uborkát és a megmosott, kicsumázott héjas almát. A salátát leveleire szedem, megmosom, leszárítom, és kis darabokra tépkedem. Felhasználásig befedve teszem hűtőszekrénybe. Az uborkát meg az almát beleforgatom a mártásba. Jól átkeverem és lehűtöm.
Közvetlenül tálalás előtt beleforgatom az összetépkedett salátaleveleket.

TORMÁS ALMASALÁTA 01.
Hozzávalók:
50 dkg savanyú alma, 1 doboz ecetes torma, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 evőkanál reszelt vöröshagyma), csipetnyi só és cukor

Elkészítése:
Az almát megmosom, kicsumázom, és hájastul lereszelem. Azonnal összekeverem az ecetes tormával, a tejföllel és a finomra metélt zöldhagymával. Ízesítem sóval, és ha szükséges, csipetnyi cukorral. Azonnal tálalom, mert ha áll, az alma levet ereszt.
Főtt füstölt sonkához vagy csülökhöz kiváló.

TORMÁS ALMASALÁTA 02.
Hozzávalók:
alma, joghurt, reszelt torma, narancs kifacsart leve

Elkészítése:
A hámozott almákat lereszeljük, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Hűtőben legalább egy órát érleljük, hogy az ízek összeérjenek.

ZELLERES ALMASALÁTA 01.
Hozzávalók:
20 dkg alma, 15 dkg kacsamáj, 2 szál, halványító zeller, 2 db zellergumó, 2 db piros belű grépfrút, 10 dkg sajt, 1 evőkanál zöld tökmag, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő, 2 cl borecet, 2 cl dióolaj, 5 cl olívaolaj, fél citrom, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott kacsamájat kevés vajon lepároljuk. Az almát, halványító zellert alaposan megmossuk, felszeleteljük. A grépfrútot és a zellergumókat meghámozzuk, szintén felszeleteljük, akárcsak a sajtot. Az ecetet, az olajakat, a szűrt citromlevet és az ételízesítőt jól elkeverjük.
Az előkészített anyagokat átkeverjük az öntettel, majd tálalásig hűtőben tartjuk, végül tökmaggal megszórjuk.

ZELLERES ALMASALÁTA 02.
(hideg előétel)
Hozzávalók: 20 dkg alma, 15 dkg kacsamáj, 2 szál, halványító zeller, 2 db zellergumó, 2 db piros belű grépfrút, 10 dkg sajt, 1 evőkanál zöld tökmag, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő, 2 cl borecet, 2 cl dióolaj, 5 cl olívaolaj, fél citrom, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott kacsamájat kevés vajon lepároljuk. Az almát, halványító zellert alaposan megmossuk, felszeleteljük. A grépfrútot és a zellergumókat meghámozzuk, szintén felszeleteljük, akárcsak a sajtot. Az ecetet, az olajakat, a szűrt citromlevet és az ételízesítőt jól elkeverjük.
Az előkészített anyagokat átkeverjük az öntettel, majd tálalásig hűtőben tartjuk, végül tökmaggal megszórjuk.

ZELLERES ALMASALÁTA SZŐLŐVEL
Hozzávalók:
1 evőkanál vagy tetszés szerinti dióbél (nem darált), 5 dkg szőlő (félbevágva, magozva), 15 dkg zeller (reszelve), 15 dkg alma (reszelve), pár csepp citromlé Öntet: 4 evőkanál joghurt (kb. 10 dkg), fél v. tetszés szerinti méz, 1 kávéskanál mustár, 1 citrom, só, bors, 1-2 friss tárkonyág

Elkészítése: Először a diót üres serpenyőben, mérsékelt tűzön, folytonos keverés mellett (hogy oda ne égjen) illatosra pirítom. Mikor már illatos, leveszem a tűzről, és félre teszem, hogy kihűljön. Amikor kihűlt mozsárban megtöröm. Míg a dió hűl, lereszelem a zellert és az almát. Ezekre folyamatosan citromot csöpögtetek, hogy meg ne sárguljon, majd hozzá adom a félbe vágott szőlőszemeket.
Ezután összekeverem az öntethez valókat egy befőttes üvegben, jól összerázom, majd a salátára öntöm, tetejére a dió.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - GYÜMÖLCS SALÁTÁK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.