Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - KARFIOL SALÁTÁK 1.

2016.07.06

SALÁTA LEXIKON

AMERIKAI KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 1 adag rokfortmártás, só, egy kevés ecet, csipetnyi cukor, 1 nagy csokor petrezselyem, a tetejére: 1 kemény tojás, 2 paradicsom

Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük - de nem túl puhára - a rózsáira szedett karfiolt, majd a főzővizét ecettel, cukorral ízesítjük, és ebben hagyjuk kihűlni. Leszűrve tálra rakjuk, és megöntözzük a rokfortmártással, a tetejét meghintjük összevagdalt kaporral, vagy petrezselyemmel, és kemény tojás meg paradicsomcikkekkel díszítjük.
Tálalás előtt néhány órára behűtjük.

BOLGÁR SALÁTA TÉLIRE
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 1 kg zeller, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, üvegenként 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál só, szalicil

Elkészítése:
A karfiolt, zellert, piros paradicsompaprikát és a sárgarépát megtisztítjuk. A karfiolt kis rózsákra, a zellert ceruza vastagságú, ujjnyi hosszú csíkokra, a paprikát szép szeletekre, a répát két milliméter vastag szeletekre vágjuk és összekeverjük. Megsózzuk (kb. egy púpos evőkanál só, kell hozzá), és legalább három órán át, állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Időnként megforgatjuk, majd kisebb üvegekbe rendezzük. Levébe egy kis kanál szalicilt keverünk és ráöntjük. Az üvegek nem lesznek tele ezzel a lével. A hiányt enyhén cukros-ecetes, felforralt és kihűlt vízzel pótoljuk. Tetejükre 2-2 evőkanál étolajat öntünk, és az üvegeket lekötve végleges helyükre tesszük.
Újévig kitűnő, különleges savanyúságot kapunk; tovább nem ajánlatos tárolni.

BROKKOLIS KARFIOL SALÁTA
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
15 dkg brokkoli, 15 dkg karfiol, 5 dkg ketchup, 1 dkg majonéz

Elkészítése:
A zöldségeket megpároljuk, lecsepegtetjük, kihűtjük, és apróra vágjuk. A majonézt és a ketchupot összekeverjük és adunk hozzá pár csepp vizet. Az egészet összekeverjük és elfogyasztjuk. Nagyon finom! A karfiol magas C-vitamin, a brokkoli magas kalcium tartalma miatt nagyon egészséges étel.
A majonézt joghurtra cserélve csökkenthetjük a zsírtartalmát is.

CSÜLKÖS KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók:
1 kis füstölt sertéscsülök, 1 kg karfiol (fagyasztott is lehet), só, 2 piros színű, húsos paprika, 1 evőkanál 10%-os csemege ételecet, 1 kiskanál mustár, fél vöröshagyma, 1 kiskanál porcukor, 5 evőkanál kukoricacsíra-olaj, késhegynyi pirospaprika, fél csokor kapor

Elkészítése: A húst éjszaka hideg vízbe áztatjuk, másnap friss vízben puhára főzzük. A karfiolt rózsáira bontjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk. A paprikát kicsumázzuk, közepes kockákra vágjuk. Az ecetet a mustárral összekeverjük, a hagymát meg a porcukrot hozzáadjuk. Kissé megsózzuk, az olajat cseppenként belekeverjük. A pirospaprikával meg a fölaprított kaporral fűszerezzük. Végül a karfiolt, a paprikát és a kockákra vágott csülköt is beleforgatjuk.

CURRYS KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók:
1 kg tisztított karfiol, 5 evőkanál olívaolaj (vagy egyéb salátaolaj), 1 teáskanál currypor, 1 teáskanál kurkuma, ecet, só (ízlés szerint), kevés porcukor

Előkészítése:
a kis rózsáira szedett karfiolt tésztaszűrőbe teszem. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe mártom annyi időre, amíg újra forrni nem kezd. Ezután leszűröm, de ráborítok egy fedőt, hogy lassan hűljön.

Elkészítése: nagy tálnyi ízes salátalevet keverek, amelyet ecettel, sóval, cukorral, curry porral és kurkumával fűszerezek. A még meleg karfiolt beleforgatom, és letakarom. A lében hagyom kihűlni. Többször óvatosan átkeverem, hogy a salátalé jól átjárja. Ha kihűlt, lefedem, és legalább egy napig hűtőszekrényben érlelem. Fogyasztás előtt átkeverem, levét leszűröm, és az olívaolajjal meglocsolom.

FOKHAGYMÁS KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók:
60 dkg karfiol, 1 dkg cukor, 12 dkg majonéz, 2 dl tejföl, 1 db citrom, 3 dkg mustár, 2 db főtt tojás, 15 dkg reszelt sajt, két-három gerezd fokhagyma, fél fejes saláta, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A karfiolt szedjük szét rózsáira, mossuk meg, majd sós vízben főzzük meg! Hagyjuk benne a saját levében, és úgy várjuk meg, míg kihűl! Ha ez megtörtént, szűrjük le, és tegyük a hűtőszekrénybe! A következő lépésben keverjük el a majonézt a tejföllel, a citrom szűrt levével és a mustárral, majd ízesítsük még az átpasszírozott fokhagymával, sóval illetve őrölt borssal! Ehhez a mártáshoz még adjuk hozzá az előzőleg keményre főzött és lereszelt tojásokat! Így a mártással készen is volnánk, ezért beletehetjük a lehűtött karfiolrózsákat és a lereszelt sajtot. Az a legjobb, ha hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket, ezért még tegyük vissza valamennyi időre a hűtőbe!
Salátalevelekkel letakart tányéron tálaljuk!

GÖRÖG KARFIOLSALÁTA 01.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 12 kicsi szem hagyma, 3 szál sárgarépa, 6 közepes paradicsom, 2 dl olaj, 4 dl száraz fehérbor, só, 1 babérlevél, néhány szem őrölt koriander, késhegynyi kakukkfű, 1 szem szegfűszeg. 2 csokor finomra vágott petrezselyem, 1 citrom leve, 2 citromkarika

Elkészítése:
Az olajban átsütjük (de nem pirítjuk meg) megtisztított kis hagymákat, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a karikákra vágott sárgarépát és a lehéjazott, összetört paradicsomot. Belerakjuk a többi ízesítőt (az egyik csokor petrezselyem és a citrom kivételével), és leöntjük a borral. Fedő alatt 15 percig pároljuk, hogy a karfiol még ropogós maradjon. Ezután szűrőkanállal a zöldfélét tálba szedjük. Visszamaradt levét a felére beforraljuk, a citromlével ízesítjük, és átszűrve a salátára öntjük.
Meghintjük a frissen összevagdalt másik csokor petrezselyemmel, a citromkarikákkal díszítjük, és jégbe hűtjük.

GÖRÖG KARFIOLSALÁTA 02.
Elkészítése:
másfél deci olajat megforrósítunk, és két csomó, zöldjétől megtisztított, de már gumós új hagymát egészben beleforgatunk. 30 deka zöldborsót kifejtünk, 60 deka karfiolt rózsáira bontunk, és mindkettőt az olajba rakjuk. Három deci száraz fehérborral felengedjük, és lefedve, takaréklángon pároljuk, közben megsózzuk. Egy babérlevelet és csipetnyi őrölt koriandermagot is adunk hozzá. Ha szeretjük, késhegynyi kakukkfűvel is fűszerezhetjük. Utána a zöldféléket szűrőlapáttal, egy salátalevelekkel bélelt tálba szedjük, és 2-3 kockára vágott paradicsommal összekeverjük. A levét a felére beforraljuk, evőkanálnyi ketchuppal ízesítjük, majd ha kihűlt, két deci sűrű tejföllel összekeverjük.
A salátára öntve, jégbe hűtjük.

GYÜMÖLCSÖS KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók:
1 fej karfiol, 1 banán, 15 dkg eper vagy málna, 10 dkg alma
Az öntethez:
3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál cukor, őrölt fehér bors, csipetnyi só, 1 doboz joghurt, 1 csokor kapor

Elkészítése:

A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós vízben három percig főzzük, majd hideg vízzel leöntjük és leszűrjük. A meghámozott, felkarikázott banánt elkeverjük a félbevágott eperrel vagy málnával, az apró kockákra vágott almával és a karfiollal.
A hozzávalókból készített öntettel meglocsoljuk, és két óráig állni hagyjuk.

JOGHURTOS KARFIOLSALÁTA (YOGURTLU KARNBAHAR SALATASI)
Hozzávalók:
1 szép fej karfiol, 3-5 evőkanál olaj, 1 citrom, 1-2 gerezd fokhagyma, dió, paprika, só

Elkészítése:
A karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, rózsáira szedjük. Olajból, citromból marinádot készítünk, sóval, borssal ízesítjük, a karfiolra öntjük. Néhány órára, hidegre tesszük, tálalás előtt fokhagymával ízesített joghurtot öntünk a salátára, megszórjuk darált dióval és piros paprikával.

KAPRIS KARFIOLSALÁTA
Hozzávalók:
1 kg karfiol, só, 5-6 evőkanál olaj, 2 kávéskanál mustár, 1 kemény tojás, 1 evőkanál ketchup, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál kapri,1 evőkanál kaprilé, 1/2 citrom, 1 késhegynyi cukor

Elkészítése:
A karfiolt megtisztítom, gondosan megmosom, a barna foltokat levágom, és sós vízben felteszem főni. Amikor megfőtt, leszűröm és hagyom kihűlni. Közben a következőképpen elkészítem az öntetet. Az olajat és a mustárt gondosan kikeverem. Hozzáadom a kemény tojás összenyomott sárgáját, a ketchupöt, a finomra vágott petrezselyemzöldet és a kaprit. Az öntetet a kapri ecetes levével, citromlével, kevés cukorral és sóval ízesítem, jól összekeverem, és a közben kihűlt, kisebb rózsákra szedett karfiolra öntöm. Gondosan átforgatom, és díszítésül ráreszelem vagy összevágva a tetejére szórom a kemény tojásfehérjét.
Jól lehűtve tálalom.

KARFIOL MUSZLINMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 1 adag muszlinmártás, só, 1 cs. snidling vagy újhagyma zöldje

Elkészítése:
Rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük a karfiolt, a levében hagyjuk kihűlni, majd alaposan lecsurgatjuk. Leöntjük a muszlinmártással, és a tetejére szórjuk a finomra vágott snidlinget vagy hagyma zöldét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - KARFIOL SALÁTÁK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.