Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - PADLIZSÁN SALÁTÁK 4.

2016.06.30

SALÁTA LEXIKON

PADLIZSÁNSALÁTA 11. (TÉLRE)
Elkészítése:
Egy kilogramm padlizsánhoz veszünk ötven deka jó húsos zöldpaprikát, negyven deka vöröshagymát, negyven deka paradicsomot és egy deci étolajat. A padlizsánt megmossuk és héjastól karikákra, majd a karikákat kis kockákra vágjuk. Enyhén megsózzuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, és a megtisztított vöröshagymát ugyancsak kockákra vágjuk. A forró olajon fedő alatt megpároljuk a vöröshagymát, ezután rátesszük a padlizsánt és a zöldpaprika-kockákat, és fedő alatt üvegesre sütjük. Időnként megkeverjük. Ha a zöldségek összeroskadtak, a fedőt levesszük, és zsírjára sütjük. Ezután beletesszük a vékony gerezdekre vágott paradicsomot, és egy percig pirítjuk. Ecettel, cukorral, sóval ízesítjük, végül belekeverünk három gerezd pépesre zúzott fokhagymát, és jó bőven meghintjük törött borssal. Újabb néhány percnyi keverés után tűzforrón tiszta, kiforrázott üvegekbe töltjük (célszerű egy-két decis apró üvegekbe tölteni), meghintjük csipet nátrium benzoikummal, és légmentesen lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk legalább egy napig, csak azután tesszük végleges helyére.

Felbontás után már nem tartható el.

PADLIZSÁNSALÁTA 12.
Elkészítése:
Egy kiló hámozott padlizsánt kockákra vágunk, és egy dl olívaolajban megpirítunk. Adjunk hozzá egy karikára vágott erős paprikát, borsot, 4 gerezd finomra vágott fokhagymát, 15-20 dkg karikára vagy félbevágott paprikával töltött olajbogyót, bazsalikomot, sót és végül 1,5 - 2 dl húslevest. Egyszeri forrás után hagyjuk kihűlni, majd legalább egy napig hűtőben állni.

PADLIZSÁNSALÁTA 13.
Hozzávalók:
2 padlizsán (kb. 50 dkg), 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál napraforgóolaj, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsompaprika, 2 zöldpaprika, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál tárkony, 1 mokkáskanál turbolya, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 citrom leve

Elkészítése:
A padlizsánt megmosom, a szárát eltávolítom, és hosszában félbevágom. A vöröshagymát megtisztítom, és finomra vágom. 2 dl vizet felforralok. Beleöntöm az olajat, beleteszem a sót, az összezúzott fokhagymát, a padlizsánt és a vöröshagymát. Kb. 10 percig lefedve párolom, majd leszűröm és kihűtöm. A kissé megpárolt padlizsánt nagyobb kockákra vágom. A paprikákat megmosom, a csumájukat és a magjukat eltávolítom. A paprika húsát kockákra vágom és összekeverem a padlizsánnal. A már lehűlt főzőlébe beleteszem a finomra vágott petrezselyemzöldet, tárkonyt és turbolyát. Frissen őrölt borssal és citromlével fűszerezem, majd az ízes levet a salátára öntöm.
A kész salátát hűtőszekrényben legalább egy órán át, érlelem, hogy az ízek jól összeérjenek.

PADLIZSÁNSALÁTA 14.
Hozzávalók 2 személyre:
1 közepes padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 4 kis almaparadicsom, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál citromlé, bors, só, cukor

Előkészítése:
a padlizsánt megmosom, héjastul karikára, majd kockákra vágom. Megsózom, 20 percig állni hagyom. A paradicsomot és a hagymát felkockázom.

Elkészítése:
A hagymát az olajon sárgára fonnyasztom, majd a lecsöpögtetett padlizsánkockákat hozzátéve, erős tűzön üvegesre pirítom. Beleteszem a fokhagymát és a paradicsomszeleteket, megborsozom, és fedő alatt egy-két percig együtt párolom. Citromlével megöntözöm, csipetnyi cukorral ízesítem, jól átkeverem, és üvegtálba teszem.
Ha kihűlt, lefedem, és hűtőszekrényben fél napig érlelem.

PADLIZSÁNSALÁTA 15.
Hozzávalók:
40 dkg padlizsán, 20 dkg cukkini, 25 dkg paradicsom, 10 dkg lilahagyma, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 dl olaj, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál ecet, só, őrölt bors, fél citrom

Elkészítése:
Az alaposan megmosott padlizsánt és a cukkinit hámozás nélkül félujjnyi vastag hasábokra szeljük, és további felhasználásig kevés citromlével meglocsolva állni hagyjuk. Olajon üvegesre pirítjuk a szeletelt lila hagymát, erős tűz fölött állandóan kevergetve vele együtt pirítjuk az előkészített padlizsánt és a cukkinit. Sóval, apróra zúzott fokhagymával, borssal ízesítjük. Két-három perc múltán a tűzről levesszük.
Ízlés szerint ecettel ízesítve, alaposan lehűtve tálaljuk. A cikkekre vágott paradicsomot és a vágott petrezselymet közvetlenül a tálalás előtt keverjük hozzá.
Előételként vagy húsételek mellé körítésként kínáljuk.

PADLIZSÁNSALÁTA 16.
Hozzávalók:
50 dkg padlizsán, 3 ek salátaolaj, 25 dkg paradicsom, bors, só, ecet, ízlés szerint, 1 citrom, 2 fej vöröshagyma, 40 dkg paradicsompaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikom

Elkészítése:
A padlizsánt meghámozzuk, karikákra majd cikkekre vágjuk. Forrásban lévő ecetes vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, kihűtjük.
A vöröshagymát karikákra, a paradicsomot és a paprikát cikkekre vágjuk, és enyhén megsózzuk. A fokhagymát áttörjük, összekeverjük a citrom levével, bazsalikomfűvel és olajjal. Ráöntjük a salátára, néhányszor átforgatjuk, hidegen tálaljuk.

PADLIZSÁNSALÁTA 17.
Hozzávalók:
1 kg padlizsán, 1 csípős zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg olajbogyó, 1.5 dl húsleves, bazsalikom, bors, só, olaj

Elkészítése:
A padlizsánt, ha idősebb meghámozzuk, egyébként héjastul kockákra vágjuk, olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, a durvára vágott olajbogyót, a finomra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük még bazsalikommal is. Pár percig kevergetve együtt pároljuk, majd felöntjük a húslevessel, egyet forralunk rajta és hagyjuk kihűlni. Hűtőben akár 1-2 napig is állhat tálalás előtt.
Főleg nyáron nagyon kellemes saláta, grillezett ételek mellé is kiváló.

PADLIZSÁNSALÁTA 18. (TÖRÖK - PATLICAN SALATASI)
Hozzávalók:
4 db padlizsán, 1 mokkás csésze olívaolaj, 2 citrom, 2 paradicsom, 2 paprika, 1 nagy hagyma, 10 szem olajbogyó, só

Elkészítése:
A padlizsánokat a Köpolu receptje szerint elkészítjük és a többi hozzávalóval összeturmixoljuk.

PADLIZSÁNSALÁTA 19. (TÖRÖK - KÖPOLU)
Hozzávalók:
2 szép padlizsán, 1 gerezd tört fokhagyma, 3 ek olívaolaj, só, őrölt bors, 2 ek borecet,
A tetejére:
30 dkg paradicsom

Elkészítése:
A padlizsánokat megmossuk, megtöröljük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután műanyag késsel meghámozzuk, belsejüket összetörjük, és a fokhagymával, sóval, ecettel meg olajjal habosra kikeverjük. Tálba simítjuk, a tetejét paradicsomkarikákkal rakjuk ki.

PADLIZSÁNSALÁTA 20.
Hozzávalók:
kb. 60 dkg (2 hosszú, karcsú) padlizsán, 2 - 3 nagy fej vöröshagyma, só, borecet; a sütéshez olaj

Elkészítése:
A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, majd héjastól kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Sóval bedörzsöljük, fél órán át, állni hagyjuk. Utána a nedvességet egy papírtörülközővel leitatjuk róla, és - lehetőleg teflonserpenyőben, mindig csak kevés olajon - a szeletek mindkét felét megsütjük. Mély tálba vagy üvegbe, a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymával rétegezve lerakjuk, és az egészet borecettel meglocsoljuk.
A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk, közben néha fel - felrázzuk, hogy az ecetes lé alaposan átjárja.

PADLIZSÁNSALÁTA 21.
Hozzávalók:
2 szép padlizsán, 2 ek borecet, 1 dl olaj, 1 gerezd tört fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál só, késhegynyi őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Összekeverjük a borecetet az olajjal, majd a sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Annyi vízzel hígítjuk, hogy az íze kellemesen savanykás legyen, és a petrezselymet apróra belevágjuk. Öt percig forraljuk, végül beletesszük a műanyag késsel meghámozott, kockákra vágott padlizsánt. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd leszűrjük, tálba öntjük.
Megöntözzük egy kevés borecettel, bővebben olajjal, és jégbe hűtjük.

PADLIZSÁNSALÁTA 22.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg padlizsán, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál 5%-os ecet, 10 szem fekete olajbogyó, só, őrölt bors, 6 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
A padlizsánt kis lángon megsütjük, majd héját lehúzzuk, levét szűrőn lecsöpögtetjük, és kockákra vágjuk. A vöröshagymát karikára vágyjuk, a padlizsánhoz keverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát is. A fokhagymát lereszeljük, belekeverjük az olívaolajba, hozzáadjuk az ecetet, az őrölt borsot és a sót, majd a salátára öntjük. Tetejét olajbogyóval díszítjük.

PADLIZSÁNSALÁTA-KRÉM
Hozzávalók:
2 db padlizsán, 1/2 zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1/2 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 cs petrezselyem, 2 kávéskanál étolaj, 1 citrom leve, só, őrölt bors

Elkészítése:
A padlizsánt 1 órán keresztül a 200 fokos sütőben sütjük, akkor jó, ha teljesen puha, és fekete a héja. Kettévágjuk, a belét kikaparjuk, héját eldobjuk. Villával összetörjük, majd az összes fűszert belekeverjük. Tehetünk bele Vegetát is, mustárt is, lehet csípősre is készíteni pici Erős Pistával. Ki hogy szereti.
Pirított kenyérre kenjük.

PADLIZSÁNSALÁTA-KRÉM, PAPRIKÁBA TÖLTVE
Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán, 4-5 evőkanál joghurt, só, kevés mustár, kevés citromlé, pici fokhagyma, pici cukor, pár db tölteni való édes sárga paprika

Elkészítése:
A padlizsánt lehámozzuk, sós vízben megfőzzük, amikor kihűlt villával összetörjük. Belekeverjük a fent leírtakat. Az egészet alaposan összekeverjük és a félbevágott, ereitől megtisztított paprikába töltjük. Majd a hűtőbe tesszük 1-2 órára.

PADLIZSÁNSALÁTA MÁSKÉPP
Elkészítése: 1 kg padlizsánt elkészítek ugyanúgy, mint a Melitzano saláta esetében, és hozzákeverek 1 csíkokra vágott zöldpaprikát, 2 hámozott, szeletelt paradicsomot, 1 fej finomra vágott vöröshagymát, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, 1 ek vágott petrezselymet, 2 ek borecetet, olívaolaját, sót, borsot. Összekeverem, behűtöm.

PADLIZSÁNSALÁTA PARADICSOMMAL ÉS MOZZARELLÁVAL
Hozzávalók:
40 dkg padlizsán, 20 dkg paradicsom, 20 dkg mozzarella, citromlé, olívaolaj, só, bazsalikom

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk és rostsütő lapon, tűzhely lapján vagy egy lapos serpenyőben minden oldalát alaposan megpirítjuk. Ezután meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy salátástálba helyezünk egy sor padlizsánt, egy sor tisztára mosott és karikára vágott paradicsomot, és egy sor vékonyra szeletelt mozzarellát. A rétegezést addig folytatjuk, míg meg nem telik az edény, vagy el nem fogy az alapanyag.
Meglocsoljuk vízből, citromléből, sóból, olívaolajból álló salátaöntettel, tetejét megszórjuk illatos bazsalikommal.

PAKISZTÁNI SALÁTA
Hozzávalók:
1-2 hámozott padlizsán 3 cm-es kockákra vágva (lesózzuk, 20-30 percig állni hagyjuk, hogy ne legyen keserű, majd a vizet leöntjük róla és leöblítjük), 5-6 ek olaj, 1 gerezd fokhagymapép, 2 dl tejföl, sózni nem kell, mert a padlizsán kissé sós marad, salátalevél, aprított petrezselyem

Elkészítése:
Forró olajban megsütjük a padlizsánt, tálra tesszük, elkeverjük a fokhagymával, tejföllel és hűtőbe tesszük.
Salátalevélen, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

PIKÁNS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
1 doboz darabolt ananász, 2 db padlizsán, 20 dkg paradicsom, 1 köteg újhagyma Az öntethez: ananászlé, 1 dl almaecet, 1 db citrom szűrt leve, őrölt gyömbér, só, 1/2 dl olaj

Elkészítése:
Az öntet hozzávalóit jól összekeverjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük. Az újhagymát megtisztítjuk, majd a paradicsommal és padlizsánnal együtt alaposan megmossuk. Nagyobb darabokra, cikkekre vágjuk mindet. Keverőtálba téve jól összekeverjük az öntettel és tálalásig hűtőben tartjuk.
Füstölt, hideg húsokkal, halakkal kiválóan harmonizál.
Elkészítési idő: 30 perc

ROMÁN PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
2 szép nagy padlizsán, 2 dl olaj, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 1-2 gerezd tört fokhagyma, só, őrölt fehér bors, néhány csepp ecet, 3 paradicsom

Elkészítése:
A sütőben, egészben megsütjük a padlizsánokat, majd műanyag késsel meghámozzuk, apróra vagdaljuk. Meglocsoljuk egy kevés ecettel, közé keverjük a kétféle hagymát és megsózzuk. Vékony sugárban beleöntjük az olajat, közben fa vagy műanyag kanállal állandóan keverjük. Annyi olajat csorgatunk bele, amennyit csak felvesz, ez kb. 2 dl; habos, könnyű krémet kell kapnunk. Tálba öntve a tetejét paradicsomkarikákkal díszítve jégbe hűtjük, úgy tálaljuk.

SÜLT PADLIZSÁN-SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 vékony, hosszúkás padlizsán, 2 fej vöröshagyma, 1/2 dl olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint ecet, só, törött bors, kevés cukor

Elkészítése:
A megmosott padlizsánt ujjnyi vastag karikákra vágjuk, a karikákat pedig csíkokra aprítjuk. Jól megsózzuk, és 20 percig hagyjuk állni. Közben a hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra metélve ugyancsak megsózzuk. A salátaléhez fél dl-nyi ecetet elkeverünk kevés vízzel, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. A padlizsáncsíkokat szűrőkanálban leöblítjük sós levétől, majd leszárítjuk, és a felforrósított olajon hirtelen mindkét oldalán megsütjük. Még forrón beletesszük az ecetes salátalébe. Ezután belekeverjük a hagymát, levével együtt. A salátát jól összekeverjük, és hagyjuk, hogy kihűljön. Befedve betesszük a hűtőszekrénybe, és legalább fél napig érleljük. Mindenféle húsétel mellé kitűnő, de magában is fogyasztható pikáns saláta.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

TÖRÖK JOGHURTOS PADLIZSÁN
Hozzávalók:
2 szép nagy padlizsán, 2 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 csokor snidling, só

Elkészítése:
Műanyag késsel vékonyra szeleteljük a megmosott padlizsánt, és besózva 20 percig állni hagyjuk. Közben a joghurtot összekeverjük a tört fokhagymával és az őrölt köménnyel, és jégbe hűtjük. A padlizsánt, miután papírtörülközővel leitattuk róla a nedvességet, az olajban megsütjük. Forró tálra tesszük, a jéghideg mártással leöntjük, és azonnal kínáljuk.

TÖRÖK PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
Egy kb. 50 dkg-os padlizsán, 3 szál sárgarépa, 1 zellergumó, 2 kicsi, hegyes erős zöldpaprika, 6 gerezd fokhagyma, só, ecet, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A padlizsánt a forró sütőbe rakjuk, és 25 percig sütjük. Ezután meghámozzuk, és kockákra vágva egy salátástálba töltjük. Egy kevés ecettel meglocsoljuk, és a meghámozott, nagyon vékony szálakra gyalult répát meg a zellert belekeverjük. A paprikát először félbevágjuk, majd kicsumázzuk, és hajszálvékony csíkokra vágva adjuk a salátához. Az egészet sóval, tört fokhagymával meg az összevagdalt petrezselyemmel ízesítjük, és ha kell, még egy kevés ecettel utána savanyítjuk. Az edényt folpackkal lefedve legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy az ízek összeérjenek.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - PADLIZSÁN SALÁTÁK
Szerző:
 
 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.