Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - PAPRIKA SALÁTÁK 2.

2016.07.28

SALÁTA LEXIKON

SÜLT PAPRIKA PARADICSOMMAL ÉS ARTICSÓKÁVAL
Hozzávalók:
1 piros kaliforniai paprika, 1 zöld kaliforniai paprika, 1 sárga kaliforniai paprika, 5 szelet szárított paradicsom, 2 paradicsom, 4 articsóka, 1 ek kapribogyó, 1 ek pirított fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, 5 ek olívaolaj, 1 ek balzsamecet, 1 ek citromlé, bazsalikom, só, frissen őrölt bors

Elkészítése:
A megmosott paprikákat félbevágjuk, a csumáját eltávolítjuk, majd egy tepsibe helyezzük úgy, hogy a héjas fele nézzen felfelé. 190 fokon kb. 15-20 percig grillezzük, amíg a paprika megsül. A paprikát hagyjuk kihűlni, majd a héját lehúzzuk róla (ha a meleg paprikát egy zacskóba tesszük, és 5-10 percig benne hagyjuk, akkor utána sokkal könnyebb lehúzni a héját). Egy nagy tálat veszünk elő, és az összes vékony csíkra vágott alapanyagot beletesszük. Beleszórjuk a kapribogyót, majd meghintjük a pirított fenyőmaggal. Meglocsoljuk olívaolajjal, balzsamecettel, citromlével, sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk.
Tálalás előtt legalább 1 órát legyen hűtőben, úgy az ízek jobban összeérnek.

SÜLT PAPRIKASALÁTA 01.
Elkészítése:
Jó húsos paprikákat a tűzhelyre téve, többször megfordítva addig kell sütni, míg meg nem puhulnak. Ezután a külső, vékony héjuktól óvatosan letisztítjuk, s úgy egészben a salátás tálba rakjuk, besózzuk, ecet-olajjal, kis cukorral leöntjük, a paprikákat a lében újra megforgatjuk és elrendezzük.

SÜLT PAPRIKASALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 kg húsos zöldpaprika, ecet, olaj, só, esetleg 1-2 gerezd tört fokhagyma

Elkészítése:
A paprikát sütőben barnára sütjük, majd a külső hártyáját lehúzzuk. A paprikát salátástálba rakjuk, majd a külső hártyáját lehúzzuk. A paprikát salátástálba rakjuk, és még melegen megsózzuk, egy kevés ecettel, bőven olajjal megöntözzük. Ha szeretjük, tegyünk bele tört fokhagymát is.
Néhány órára jégbe hűtjük.

SÜLT PAPRIKASALÁTA 03.
Hozzávalók 4 személyre:
8 nagy, sárga és piros húsú paprika, 2+2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kis chilipaprika

Előkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (gázsütő 4. fokozat). Alufóliával kibéleljük a sütőtepsit. A paprikákat megmossuk, szárazra törölgetjük, és a tepsibe rakosgatjuk. A fokhagymát meghámozzuk.

Elkészítése:
A paprikákat a forró sütőben 30 percig sütjük, félidőben megfordítjuk őket. Kivesszük a tepsit a sütőből, és gondosan letakarjuk alufóliával, vagy egy azonos méretű tepsivel (hogy ne tudjon megszökni a gőz). Letakarva 15 percig pihentetjük, aztán játszi könnyedséggel, lehúzzuk a paprikák héját. Húsukat hosszában bevágjuk, csumájukat, ereiket-magjaikat óvatosan eltávolítjuk. Az öntethez a paprikák sütéstisztítás közben keletkezett levét tálkába szűrjük, alaposan elkeverjük benne a borecetet, 1/4 kávéskanál sót, hozzáadunk 2 gerezd áttört fokhagymát, ízlés szerint frissen őrölt borsot, végül apránként az olajat. Lapos, jól záródó műanyag dobozba lerakunk egy sor paprikát, meglocsoljuk egy kevés öntettel, aztán ismét paprika és öntet következik, amíg a hozzávalók elfogynak. A dobozt gondosan lefedjük, és 1 napra hidegre tesszük. Tálalás előtt fél órával kivesszük a paprikasalátát a hűtőszekrényből, hogy a kissé dermedt olaj felengedjen. Eredeti formájuk épségére-szépségére ügyelve lecsepegtetjük a paprikákat, csillag alakzatban lapos tálra rendezzük őket, majd a tetejükre gyaluljuk a maradék 2 fokhagymagerezdet, és chilipaprikával díszítve kínáljuk.
Roston és hirtelensült, erősen fűszeres húsok, halak mellé illik.

SÜLT PAPRIKASALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre:
8 nagy, húsos zöldpaprika Az öntethez:
4 evőkanál salátaolaj, 1 evőkanál borecet, 2-3 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors

Elkészítése:
Mindenekelőtt a paprikasütésen kell túlesnünk, a többi szeszély és ízlés kérdése: A paprikát megmossuk, szárazra töröljük, tepsire tesszük, és forró sütőben (200-220 fokon) meg-megforgatva megsütjük (kipukkanó héja valóságos kis petárdakoncert, ne tessék ijedezni!). Kb. 30-35 perc múltán, ha a paprikák megsültek, kivesszük a tepsit a sütőből, alufóliával gondosan betakarjuk, hogy lehetőleg ne érje levegő, 5 percig pihentetjük, majd a gőzben összeesett paprikáról játszi könnyedséggel, mint valami kesztyűt, lehúzzuk a héjukat, levét felfogjuk, majd a salátaléhez adjuk.
Egy tál aljára lerakunk egy sor paprikát - csumájával együtt -, meglocsoljuk egy kevés öntettel, aztán ismét paprika következik, végül a maradék öntet. Kissé megrázogatjuk, keverni nem szabad, gondosan lefedjük, 1 napig hűtőbe érleljük.
Tálalás előtt fél órával kivesszük a hidegről, hogy a kissé dermedt olaj felengedjen.

SÜLT PAPRIKASALÁTA 05.
Hozzávalók:
1 kg vastaghúsú, nagy zöldpaprika, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, ecet, cukor, só ízlés szerint

Elkészítése:
A megmosott zöldpaprikákat tepsibe teszem egymás mellé, és az előmelegített forró sütőben barnára sütöm mindkét oldalán (vagy villanytűzhely sütőlapján, állandóan forgatva). Ezután lehúzom a héját, a paprikát feldarabolom, és a csumáját kidobom. Az előzőleg elkészített salátalébe teszem.
Ha kihűlt, üvegbe rakom, jól lezárom, és a hűtőszekrényben érlelem 1 napig, csak azután kínálom. A salátaléhez 5 dl vízbe belekeverek ecetet, olajat, tisztított, zúzott fokhagymát, sót, csipetnyi cukrot. Tálalás előtt levéből leszűrve kínálom.
Nagyobb adagot is lehet belőle készíteni, mert üvegben sokáig eláll.

SÜLT PAPRIKASALÁTA 06.
Hozzávalók:
1 kg vastaghúsú, szép nagy zöldpaprika, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál erős ecet, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors

Elkészítése:
A paprikákat a sütőben addig sütjük, amíg a héjuk ráncosodni, hólyagosodni kezd. Közben 4 dl vízbe beletesszük a megtisztított és elforgácsolt fokhagymát, az ecetet, a sót, és befedjük. Felforraljuk. A paprikák héját lehúzzuk, és kicsumázzuk. Salátástálra rakjuk a szeletekre vágott paprikát, ráöntjük a fűszeres levet, és rászórjuk a törött borsot.
Jól lehűtve tesszük az asztalra hideg sült hús, vagy hideg, roston sült hal mellé.

SÜLT PAPRIKASALÁTA 07.
Hozzávalók:
1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj, 1 mk só, fél csomó vágott petrezselyemzöld

Elkészítése:
A paprikákat a sütőben hólyagos-feketésre sütöm, majd hideg vízbe dobom. Ekkor lehúzható róla a vékony bőre és úgy szárastól egy tálba teszem, és azonnal leöntöm az olajból, ecetből, zúzott fokhagymából, sóból és petrezselyemzöldből álló salátaöntettel. A hűtőben sokáig eláll.
Meleg salátaköret a dalmát paprikaköret.
Szegről-végről rokona a mi lecsónknak és nagyon illik a grillezett húsokhoz.

SÜLT PAPRIKASALÁTA 08.
Hozzávalók:
1 kg paprika, 3 evőkanál olaj, 6-8 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál só, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál ecet, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítése:
A paprikákat roston időnként forgatva barnulásig sütöm. Még melegen lehámozom, és hosszában félbevágom. Az olajból, sóból, cukorból, ecetből, zúzott fokhagymából páclevet készítek és beleforgatom a paprikákat.
Jól behűtve legalább egy napig érlelem.

SÜLT PAPRIKASALÁTA 09.
Elkészítése:
A szép, húsos zöldpaprikát megmosva, megtörölve a tűzhely lapjára - gáztűzhelyen védőlemezre tesszük, és kis lángon átsütjük. Ezután tálba rakjuk, egy kissé megsózzuk és letakarjuk, hogy egy ideig gőzben álljon. Miután a vékony héját lehúztuk, a paprikát kicsumázzuk, szeletekre vágjuk, és kisebb üvegekbe rakjuk (annyit, hogy lehetőleg egyszeri használatra elfogyjon). A szokásosnál savanyúbb ecetes salátalevet készítünk, megsózzuk, megcukrozzuk, felforraljuk, és még forrón a paprikára öntjük. A tetejére kb. egyujjnyi olajat öntünk. Az üvegeket lekötjük, és a forrástól számított 30 percig lassan gőzöljük.
A vízben hagyjuk kihűlni.

SÜLT PAPRIKASALÁTA OLÍVABOGYÓVAL
Hozzávalók 2 adaghoz:
6-8 db húsos zöldpaprika, 1 db kaliforniai paprika (ehelyett lehet még egy zöldpaprika), 20-30 db olajbogyó, 1,5 evőkanál citromlé, 1-1,5 evőkanál méz, 1,5 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, és egészben megsütjük a sütőben. Gázsütőn 5-6-os fokozaton (kb. 180 fok), s akkor jó, ha már kissé feketés a héja, és puha a paprika.
Kivesszük a sütőből, ilyenkor a héja nagyon könnyen lehúzható. A húsát csíkokra vágjuk. Az olajbogyókat felkarikázzuk. Tálkába rétegezzük, egy réteg paprika, egy réteg olajbogyó.

Az olívaolajat, mézet és citromlevet jól összekeverjük, és ráöntjük. Kb. 1 órát állni hagyjuk. Ízlés szerint fűszerekkel is gazdagíthatjuk, de azok nélkül is nagyon finom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - GYÜMÖLCS SALÁTÁK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.