Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - SALÁTÁK ZELLERBŐL 3.

2016.10.02

SALÁTA LEXIKON

IRÁNI ZELLERSALÁTA
Hozzávalók:
csésze 4 cm-esre vágott levél nélküli zellerszár, 2 cs. víz, 1 húsleveskocka, 1 ek citromlé 1 ek olívaolaj, só, bors, 1 tk finomra vágott zellerlevél

Elkészítése:
Lassú tűzön, lefedve főzzük a zellerszárat 30 percig, öntsük le róla a vizet.
Keverjük össze a citromlevet, olajat, sót, borsot. Tegyük bele a zellert, szórjuk rá a leveleket.

KAPROS ZELLERSALÁTA
Hozzávalók:
2 zellergumó, 1 tubus (vagy egy tojásból kikevert) majonéz, 2 dl tejföl, só, csipetnyi cukor, mokkáskanálnyi mustár, pár csepp citromlé, 1 nagy csokor kapor

Elkészítése:
A zellert meghámozzuk, gyufaszálnyi darabokra vágjuk, és tésztaszűrőben, 2-3 percre forrásban lévő sós vízbe engedjük. Ezután nemcsak alaposan leszűrjük, de papírtörölközőre terítve meg is szikkasztjuk. Közben a majonézt összekeverjük a tejföllel, utána ízesítjük a fűszerekkel, és a finomra vágott kaprot is hozzáadjuk. Ebbe forgatjuk bele a zellert, majd jégbe hűtve kínáljuk.
(Ha laskára vágott főtt füstölt húst vagy sonkát is keverünk bele, kitűnő előétel vagy vacsoraétel.)

KUKORICÁS ZELLERSALÁTA
Hozzávalók 4-5 személyre:
30 dkg alma, 50 dkg zeller, 40 dkg konzervkukorica, 4 dl kefir, 2-3 evőkanál majonéz, citromlé

Elkészítése:
A megmosott almát héjával, a zellert pedig meghámozva vékony csíkokra vágjuk és meglocsoljuk egy evőkanálnyi citromlével. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát.
A kefirt összekeverjük a majonézzel, a zöldségre öntjük, majd a salátát 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjen.

MAJONÉZES ZELLERSALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1 dl olaj, 1 tojássárga, 1/2 citrom leve, 2 dl tejföl, 1 ökölnyi zellergumó, 1 nagy alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 púpozott tk Mustár, 1 csapott tk Paradicsompüré, 1 csokor friss zeller-zöld, 1 mk törött fehér bors, 1 tk Só, kevés cukor

Elkészítése:
A zellert és a vöröshagymát megtisztítjuk, meghámozzuk, és nagyon vékony karikákra vágva a karikákat felcsíkozzuk. A hagymát forrásban lévő vízbe dobjuk, majd az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük (így nem okoz emésztési problémákat). A zellert a hagyma levében ugyanígy leforrázzuk, illetve 4 percig főzzük, majd ugyancsak leszűrjük. A majonézes mártáshoz az olajat a tojás sárgához cseppenként hozzákeverjük, és közben folyamatosan hozzákeverjük a citromlevet és a mustárt is. Ha már összeállt és vajsűrűségű lett, törött borssal, sóval és csipetnyi cukorral ízesítjük. Végül belekeverjük a paradicsompürét, a kefirt és a tejfölt. A mártásba beletesszük a megmosott, kicsumázott, héjas, felcsíkozott almát, a zeller- és a hagymadarabokat, végül a nagyon finomra összevágott zeller-zölddel is összekeverjük.
A hűtőszekrényben két órán keresztül érleljük, csak azután tesszük az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

MAJONÉZES ZELLERSALÁTA 02.
Hozzávalók:
2 alma nagyságú zeller, 2 savanykás alma, 25 dkg héjában főtt burgonya, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 dl kefir, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor zöld), só és törött fehér bors, ízlés szerint, 1-2 teáskanál méz

Elkészítése:
Először elkészítem a mártást: a majonézt, a tejfölt, a kefirt, a finomra vágott kaprot, a sót, a borsot, a mustárt és a mézet sima mártássá keverem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. A megtisztított és vékony csíkokra vágott zellert párpercnyi előfőzés után leszűröm. Az almát megmosom, és héjastól vékony csíkokra vágom. A zellercsíkokkal együtt azonnal belekeverem a mártásba, hogy ne barnulhassanak meg, majd hozzáadom a felcsíkozott uborkát és a főtt burgonyát.
Jól átkeverem, ezután letakarva a hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - SALÁTÁK ZELLERBŐL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.