Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - SALÁTÁK ZELLERREL 1.

2016.09.18

SALÁTA LEXIKON

ALMÁS-DIÓS ZELLERSALÁTA
Hozzávalók:
40 dkg zellergumó, só, 1 evőkanál cukor, 1 citrom, 3 nagyobb alma (kb. 40 dkg), 1 dl majonéz, 1 evőkanál fehérbor, 1-2 evőkanál tejszín, 4 dkg tisztított dióbél, 8 dkg piros vagy fekete szőlő

Elkészítése:
Meghámozom a zellergumókat, megmosom, és nagyon vékonyra gyalulom. Megsózom, kevés cukrot szórok rá, és bőségesen meglocsolom citromlével. Legalább egy fél órát állni hagyom, hogy a zeller kellően megpuhulhasson. Közben az almákat is meghámozom, kicsumázom, és ugyancsak vékonyra gyalulom, összekeverem a zellerrel. A majonézt a fehérborral, a tejszínnel hígítom, és a salátára öntöm, óvatosan, hogy az alma ne nagyon törjön, összekeverem.
Tálaláskor durvára vágott dióbéllel és szőlőszemekkel megszórom a tetejét.

ALMÁS ZELLERES KUKORICASALÁTA KÖMÉNYES SAJTTAL
Hozzávalók:
gyorsfagyasztott kukorica 200 g, alma 128 g, köményes sajt 100 g, zeller 88 g, olívaolaj 20 g

Elkészítése:
A gyorsfagyasztott kukoricát sós vízben megfőzzük. Az almát megmossuk, de nem távolítjuk el a héját, vékony cikkekre vágjuk. A köményes sajtot apró kockákra vágjuk. A zellert megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.
Ezután az alapanyagokat összekeverjük, balzsamecettel és olívaolajjal meglocsoljuk, és hűtőbe tesszük, hagyjuk összeérni az ízeket. Hidegen tálaljuk. 4 adag lesz belőle.

ALMÁS ZELLERSALÁTA
Hozzávalók:
40 dkg zellergumó, só, 1 kávéskanál porcukor, 1 citrom, 40 dkg savanykás alma, 1 tubus majonéz, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A zellert meghámozom, megmosom, és uborkagyalun vékonyra felszeletelem. Sóval, cukorral megszórom, és citromlével elkeverve a hűtőbe teszem, hogy a nyers zeller kissé megpuhuljon.
Tálalás előtt az almát meghámozom, a magházát kiszedem, és vékonyra legyalulom. A zellerhez adom. Az egészet tejszínnel hígított kész majonézzel keverem össze. Szükség szerint sóval, cukorral vagy citromlével - ízlés szerint - utána ízesítem.
Jól lehűtve, mint önálló köretet adom, elsősorban sült szárnyasok, bundázott húsok mellé.

ANGÉLA SALÁTA
Elkészítése:
Két sós vízben megfőzött zellergyökér, két savanykás alma, egy főtt burgonya és egy főtt cékla kell hozzá. Ezt mind finom metéltre vágjuk össze. Két citrom levét ráfacsarjuk, sót, borsot és egy kanálnyi vágott kaprot teszünk hozzá. Két keményre főtt tojássárgáját háromkanálnyi olajjal jól elkeverünk, és belevegyítjük.

ANGOL ZELLERSALÁTA
Elkészítése:
Szép zöld zellert tisztíts és moss meg, leveleit tedd el dísznek, a többit pedig vágd apró kockákra, és blansírozd meg sós vízben. A zellerkockákat vegyítsd tárkonyecettel savanyított majonézbe, tégy hozzá egy kevés mustárt, és szórd meg vagdalt zöldpetrezselyemmel.
Ha kitálaltad, díszítsd kaviáros tojáskarikákkal, valamint a zöld zellerlevelekkel, s öntsd le az egészet összekevert ecettel és olajjal, melybe sót, borsot és cukrot vegyítettél.

ARTICSÓKA- ÉS ZELLERSALÁTA PARMEZÁNNAL, CITROMMAL ÉS OLÍVAOLAJJAL
Ezzel a salátával egy olasz kávézóban ismerkedtünk össze. A tálalás eléggé lehangoló volt, de az íze, az valami csodálatos: a ropogós, friss zeller és articsóka tökéletes összjátéka az olívaolajjal és citromlével!
Üdít, frissít, és a bőséges parmezánforgácsok az egészet egyberántják.
Mennyei!
Elkészítése:
Készíts elő 2 articsókát, és vágd fel töviről hegyire, amilyen vékony szeletekre csak bírod. Tépkedd ki a fás, durva, külső szárakat a zellergumóból. A salátához a zeller alsó 10 centijét használd, a többit tedd el, jól jöhet még párolni. Vágd félbe, és ezt is szeleteld a lehető legvékonyabbra, alulról fölfelé. A sárga zellerleveleket tedd félre (a zöldeket eldobhatod: dögletesen keserűek). Rakd egy tálba a felszabdalt zellert az articsókával együtt, és sózd meg kissé. Add hozzá az olívaolajas citromléöntetet (lásd 48. oldal), majd egy hámozó késsel gyalulj rá hosszú sajtforgácsokat egy szelet parmezánról.
Végül szórd meg a salátát egy kevés durvára vágott sárga zellerlevéllel.
Kóstold meg a salátádat. Nincs kizárva, hogy még egy kis citromlére vágysz, ugyanis ez a mozgatórugója az egésznek. 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - SALÁTÁK ZELLERBŐL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.