Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKONJA - A SOPSZKA SALÁTÁK 2.

2016.08.30

SALÁTA LEXIKON

SOPSZKA SALÁTA 11.
Hozzávalók:
4 paradicsom, 2 uborka, 2 friss édes paprika kockára vágva, 2 ek petrezselyem, 2 ek hagyma vagy zöldhagyma aprítva, 22 dkg sajt reszelve, keverve, sóval, ecettel, olajjal ízesítve.

 

SOPSZKA SALÁTA 12.
Hozzávalók 4 főre:
1 fej vöröshagyma, 1 kígyóuborka, 2-3 paradicsom, 2 db sült paprika, 15 dkg fetasajt, petrezselyem, olajbogyó

Elkészítése: a hagymát és a zöldségeket apróra vágjuk, és óvatosan összekeverjük. A tetejére ráreszeljük a sajtot, meghintjük petrezselyemmel és rászórjuk az olajbogyót. Tálaláskor az asztalra teszünk sót, borsot, olívaolajat, borecetet, hogy ki-ki kedve szerint fűszerezhesse a salátáját. Jó tanács:
A sopszka salátát soha ne fűszerezzük előre, így mindig ropogós marad.

SOPSZKA SALÁTA 13.
Hozzávalók 4 személyre:
8 db zöldpaprika, 2 fej vöröshagyma, 8 db paradicsom, 2 db uborka, 3 ek borecet, 6. ek olaj, 20 dkg juhsajt vagy juhtúró, olaj, só

Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk. A zöldpaprikát először szeletekre, majd vékony csíkokra; a hagymát és a paradicsomot kockákra; az uborkát pedig vékony szeletekre vágjuk. Mindezt összekeverjük, megsózzuk. Ráöntjük az ecetet és az olajat, majd újra összekeverjük.
Tetejére szórunk reszelt juhsajtot, vagy szétmorzsolt juhtúróval tálaljuk.

SOPSZKA SALÁTA 14.
Hozzávalók 4 személyre:
zöldpaprika 40 dkg, paradicsom 40 dkg, uborka 40 dkg, vöröshagyma 1 nagy fej, félzsíros túró 25 dkg, borecet 2 evőkanál, olaj 2 evőkanál, só 1 mokkáskanál, bors

Elkészítése:
A hozzávalókat külön-külön karikára vágjuk, és egy salátástálba tesszük. Meglocsoljuk borecettel, enyhén megsózzuk, borsozzuk. Olajjal megöntözzük és megszórjuk a tehéntúróval.

SOPSZKA SALÁTA 15.
Elkészítése:
Vékony karikára vágott vöröshagymát, karikára vágott paradicsomot, kockára vágott uborkát összekeverünk. Juhsajtot reszelünk rá, vagy juhtúrót morzsolunk közé.
Barna kenyérrel önálló fogás is lehet.

SOPSZKA SALÁTA "CÉZÁROSÍTVA"
Hozzávalók:
1 méretes (25 cm) kígyóuborka, 8 db paradicsom, 6 db paprika (piros és sárga), 1 maréknyi snidling, 1 nagy lila hagyma fele, igen apróra vágva, 2 dl kefir, 1 teáskanálnyi Worcester szósz, 1 kk Dijoni mustár, só, őrölt bors, cukor, citromlé, reszelt sajt

Elkészítése:
A snidlinget nagyon apróra vágtam, összekevertem a hagymával, az apróbb kockákra vágott paprikával, a kb. 1 cm-es kockákra vágott paradicsommal, sóztam, borsoztam, összekevertem. Az uborkát V-gyaluval hasábokra vágtam, azt is belekevertem. Ráöntöttem a kefirt, bele a mustár, a Worcester, és alaposan összeforgattam. Kevés citromlével és porcukorral alakítottam az ízeken, aztán irány a hűtő, ott másnap reggelig érlelődik.
Tálalás előtt kap még 10-15 dkg reszelt sajtot, és fogyasztható!

SOPSZKA SALÁTA FETA SAJTTAL
Hozzávalók:
fetasajt 50 g, kígyóuborka 100 g, vöröshagyma 50 g, paradicsom 50 g, zöldpaprika 50 g, fekete bors, oregánó, olívaolaj pár csepp

Elkészítése:
Az összes hozzávaló zöldségfélét nagyobb kockákra daraboljuk Borssal, oregánóval fűszerezzük és összekeverve, olívaolajjal megpermetezve tálaljuk Tetejére adagonként kockázott feta sajtot teszünk.

SOPSZKA SALÁTA JUDIT MÓDRA
Elkészítése:
Kockára vágjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, és a hámozott uborkát. Finomra vágott hagymával összekeverjük. Leöntjük, olajos ecetes, sóval, törött borssal ízesített salátalével. Tetejére juhtúrót reszelünk, finomra vágott kaporral ízesítjük.

SOPSZKA SALÁTA JUTKA MÓDRA
Hozzávalók:
3 uborka, 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 1 lehetőleg lila hagyma, borecet, 1 evőkanál olaj, só olajbogyó, juhsajt, vagy juhtúró

Elkészítése:
A hagymát félbe, majd hajszál vékony karikára vágjuk. Az uborkát héjástól felszeleteljük. A paprikát karikára, a paradicsomot félbe vágjuk, úgy szeleteljük. A zöldségeket kicsit sózzuk. Az ecetet összekeverjük az olajjal, és a salátára öntjük.
A sajtot rámorzsoljuk.

SOPSZKA SALÁTA KICSIT MAGYAROSAN
Hozzávalók:
2 uborka, 5 szem paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 3 fej zöldpaprika, 1 kefir, 1 joghurt, 20 dkg juhtúró, 20 dkg sós sajt (juhsajt, márványsajt, Anikó sajt stb.), só Elkészítése:
A paprikát, a paradicsomot, az uborkát és a hagymát felszeletelem, a sajtot lereszelem, a sót, a joghurtot és a kefirt együtt kikeverem. Egy nagy tálba rétegenként lerakom a zöldségféléket, a rétegek közé juhtúrót és sajtot teszek, és meg-meglocsolom a joghurtos keverékkel. A tetejére is öntök belőle, és megszórom reszelt sajttal. Jól hűtve fogyasztjuk.
Egytálételként is kitűnő nyári eledel.

SOPSZKA SALÁTA SPENÓTTAL
Hozzávalók:
1 db kígyóuborka, 3 db paradicsom, 1 lila hagyma, 10 dkg juhsajt, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál borecet, 15 dkg spenótlevél, fűszerek: só, bors

Elkészítése:
Az uborkát kockázzuk fel. A paradicsomot és a lilahagymát pedig vágjuk karikára. A spenótleveleket mossuk meg és csepegtessük le őket alaposan. Rétegezzük alulra az uborkát, rá a lila hagymát, spenótleveleket, majd legvégül a paradicsomot. Halmozzuk a tetejére a juhsajtot. Keverjük össze az olajat és a borecetet, fűszerezzük sóval, borssal.
Az öntettel locsoljuk meg a salátát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - SOPSZKA SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.