Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A SÁRGARÉPASALÁTÁK 5.

2017.03.16

SALÁTA LEXIKON

MAROKKÓI SÁRGARÉPA SALÁTA
Hozzávalók 2 személyre:
4 sárgarépa, 1 kk. kömény, fél citrom leve, friss korianderlevél, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj

Elkészítése:
Megtisztítjuk, felkarikázzuk a sárgarépát kb. 34 mm széles darabokra, majd egy lábosban kevés vízzel és csipet sóval negyed óra alatt puhára pároljuk. Szűrőkanállal alaposan lecsepegtetjük a répát, majd egy serpenyőben, kevés felforrósított olívaolajon átforgatjuk, miközben hozzákeverjük a köményt és a citromlevet. A lábost levesszük a tűzről, majd a keverékhez hozzátesszük a friss koriandert és a félbevágott fokhagymagerezdeket is. Az így kapott mixet a serpenyőben hagyjuk teljesen kihűlni – néha megkevergetjük –, hogy az ízek jól összeérjenek.
Önálló salátaként, de halak vagy szárnyasok köreteként is kitűnő.

MÉZES SÁRGARÉPA SALÁTA
Hozzávalók:
0,5 kg sárgarépa, 1 nagy fej hagyma, 5-6 ek méz, 1 csokor kapor

Elkészítése:
A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzákevertem az apróra vágott hagymát, kaprot és mézet.

NARANCSOS SÁRGARÉPA-SALÁTA
Hozzávalók:
2 vastagabb szál sárgarépa, 15 dkg ementáli vagy trappista sajt, 2 nagy narancs, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1/2 citrom leve, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi törött bors, ízlés szerint só, 1 kockacukor

Elkészítése:
A salátamártáshoz a mustárt, a curryport, az olajat, a citromlevet, és a megmosott, valamint finomra vágott petrezselymet simára keverjük, majd megsózzuk, megborsozzuk. A narancsokat forró vízben megmossuk, és a kockacukorral jól ledörzsöljük a héját. Ezt a narancsolajos cukrot is a mártásba rakjuk, és ha elolvadt, összekeverjük. A vöröshagymát tisztítás után felkockázzuk és megsózzuk, majd jól összekeverjük. 15 percig hagyjuk állni. Közben a sárgarépát megtisztítjuk, majd gőzben félpuhára pároljuk, és egyforma kis kockákra aprítjuk a sajttal együtt. A narancsokat meghámozzuk, felkarikázzuk, és a karikákat kis kockákra vágjuk. A hagymakockákat, a sárgarépakockákat és a narancskockákat óvatosan beleforgatjuk a mártásba.
Befedve, a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük.
Grillcsirke mellé kitűnő salátaköret, de magában is fogyasztható, akár vacsorának is megfelelő.

Forrás:
SALÁTÁK SÁRGARÉPÁVAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.