Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTÁK LEXIKONJA - SALÁTÁK SÁRGARÉPÁVAL 2

2016.12.02

SALÁTÁK LEXIKONJA

Leírása
Kétéves növény, az első évben tőleveleket fejleszt és zömök raktározó főgyökeret.
A répatest részben a sziklevelek alatti szárrészből fejlődik.
A második évben megjelenik a magszára, amelyen fehér szirmú virágai összetett ernyő virágzatot alkotnak. Szár- és tőlevelei egyaránt szárnyaltak, erősen szabdaltak.
Termése iker-kaszat.
Nem megfelelő vetőmag esetén első évben is virágozhat.

Története
Származási helye - géncentruma - Nyugat-Ázsia - a mai Afganisztán és Irán területe.
Évszázadok során nemesítették a mai változatokra, azzal a céllal, hogy édesebb legyen, ill. csökkenjen a gyökér fásodása.
Első "klasszikus" utalások a gyökér felhasználására az 1. századból valók (Dioszkoridész: De materia medica).
Európába a 8. században mórok közvetítésével jutott el az Ibériai-félszigetre, innen terjedt el Észak-Európa felé.
A 12. századi andalúziai arab tudós földműves, Ibn al-'Awwam átfogó művében, a Könyv a mezőgazdaságról(Kitab al-Filaha) említ piros és sárga színű répatesteket. A jelenlegi narancssárga színűre holland kertészek nemesítették a 17. században.
Magyar leírás elsőként 1664-ből származik a sárgarépáról Lippay Jánostól (1606-1666).

Sárgarépa, nyers
Tápanyagtartalom 100 g-ban

Tápanyagok
A termesztett sárgarépa kb.
- 88% vizet,
- 7% cukrot,
- 1% fehérjét,
- 1% rostot,
- 1% hamut és
- 0,2% zsírt tartalmaz.
A rost főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lignin.
Elhanyagolható mennyiségben tartalmaz keményítőt.
A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Más savakat nyomokban tartalmaz, ilyenek:
- a borostyánkősav,
- α-ketoglutársav,
- tejsav és
- glikolsav (gyümölcssav); a fő fenolos sav a kávésav.

Narancssárga színének okozója a β-karotin, kisebb mennyiségben α- és γ-karotinok.
Az α- és β-karotin részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben.
Átlagosan 6-54 mg közötti mennyiségben tartalmaz karotinokat 100 g sárgarépa.
A baromfitartók emiatt sárgarépa kivonatokat adnak az állatoknak, hogy javítsák azok húsának és a tojásaik sárgájának színét.
A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.
A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják; további célokra mint
- szélhajtó (csökkenti a felfúvódást),
- emésztési problémák kezelésére,
- bélférgek ellen,
- székrekedés esetén és
- mandulagyulladáskor.
Az A vitamin hiány tünetei egyebek mellett a
- farkasvakság,
- hajhullás,
- bőrszárazság.
Egy városi legenda szerint aki sok sárgarépát eszik, az éjjel is élesen lát.
Ez a történet a második világháborúra nyúlik vissza, amikor a német csapatok a Brit szigetet támadták. A Királyi Légierő azt a pletykát terjesztette, hogy a pilóták a sok sárgarépa fogyasztásától látnak jól az éjszakai támadások alkalmával, hogy ezzel megpróbálja elkendőzni a kifejlesztett és alkalmazott új radartechnológiákat, valamint a piros jelzőfény használatát a repülőgépek műszerfalán, ami nem károsítja annyira az éjszakai látást.

Felhasználása, elkészítési módok
Nyersen fogyasztva főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel.
A rövid tenyészidejű fajták friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták vermelve, homokba rakva jól tárolhatók.
Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, és nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője vagy díszítője is lehet.
A sárgarépát a legkülönfélébb módokon elkészítve lehet fogyasztani.
A nyers sárgarépából aβ-karotin tartalomnak csak 3%-a szabadul fel az emésztés során, ez az elkészítéssel, pépesítéssel, főzéssel, étkezési olaj hozzáadásával 39%-ra is feljavítható. Felhasználható apró darabokra vágva sütni, párolni, főzni, levesekbe és szószokba, bébiételekbe és állateledelbe.
A sárgarépa zöldje is ehető, bár emberi fogyasztása nem túl gyakori.
Erre a célra a sűrű vetések egyelésénél kihúzgált (még vastag gyökeret nem fejlesztett) növények alkalmasak.
Általában sültek mellé, salátába teszik.
Az 1980-as évek óta lehet kapni bébirépákat (amelyek meg vannak hámozva és egyforma méretű hengerekre vágva) és nyugatabbra népszerű rögtön fogyasztható gyors ételek.]
Pépesítve bébiételek készülnek belőle; víztelenítve chips, pehely, por; vékonyan szeletelve olajban ki lehet sütni, mint a burgonyát.
A sárgarépa édes íze lehetővé teszi, hogy édességek is készüljenek belőle, mint sütemény, puding, gyümölcslekvár része.
A sárgarépalé széles körben forgalmazott egészségvédő italként önmagában vagy mással keverve (pl. céklalével, narancslével).
Napi 15 gramm sárgarépa fogyasztása fedezi a napi szükségletet ezért figyeljünk oda a túladagolásra, mert inkább gyerekeknél ellenreakciót válthat ki. Magas béta-karotin tartalma miatt a cigarettázók nem tolerálják, ugyanis nikotin jelenlétében a karotin fölösleg nehezen ürül ki a vérből.[forrás?]
A nyulak és lovak kedvenc eledele.

Termesztése
Napos-félárnyékos helyen érzi jól magát.
Februártól vethető a magja, öntözött területen júniusig a rövid tenyészidejű fajták. Homokos-vályogos talaj az ideális, köves talajban nem lesz egyenes a gyökér. Elterjedt termesztési mód az emelt ágyásos termesztés. A piacra termelés gondos fajtaválasztást igényel, a különböző célokra különböző fajták alkalmasak. Friss piaci eladásra gyorsan növő, korán betakarítható fajtákat célszerű választani (ezek tenyészideje kb. 2-3 hónap); a feldolgozóipar számára a nagy szárazanyagtartalom értékes, ezek késő őszi betakarítást jelentenek.

Betegségek, kártevők
Néhány gombák által okozott betegsége a levélen:
- lisztharmat (Erysiphe heraclei),
- alternáriás levélfoltosság (Alternaria porri f. sp. solani); a
- gyökéren szklerotíniás rothadás (Sclerotinia sclerotiorum).

Kártevői a
- sárgarépalégy (Chamaepsila rosae),
- gyökérgubacs fonálférgek (Meloidogyne hapla),
- cserebogarak pajorjai, (Melolonthidae sp.),
- mocskospajorok (a vetési bagolylepke, Scotia segetum lárvája),
- lótücskök (Gryllotalpa gryllotalpa),
- drótférgek (a pattanóbogarak lárvái (Agriotes sp.)).

Fajták
A sárgarépa fajták két nagy osztályba sorolhatók,
- a keleti és
- nyugati fajtába.
A közelmúltban számos újdonság jelent meg, amelyeket sajátos jellemzőik miatt termesztenek.

A keleti fajtát Közép-Ázsiában háziasították a mai Afganisztán és Irán területén a 10. század környékén. Ezek a fajták lila és világossárga színűek és gyakran elágazódik a gyökér. A lila színért az antociánok felelősek.

A nyugati fajtát a 17. században Hollandiában nemesítették. A narancssárga színt a karotinok okozzák.
Akkoriban ennek a színnek politikai jelentősége volt a hollandok számára.
A nyugati fajták a gyökér alakja szerint csoportosíthatók:
Chantenay fajták rövidebbek, de nagyobb kerületűek (akár 8 cm), válluk széles, hegyük lekerekített, feldolgozásra, tárolásra alkalmasak.
Danvers fajták kúp alakúak, válluk széles, végük hegyes. Jobban tűrik a kötöttebb talajt. Gyakran pépesítik, bébiétel készül belőlük. 1871-ben nemesítették Danvers-ben.
Magyarországon és világszerte számos más fajtát is termesztenek. További információk
- A sárgarépa eredetileg lila volt
- A sárgarépa termesztése és felhasználása
- Répa.lap.hu - link-gyűjtemény
- The Plant List
- Mezőhír - A sárgarépa korszerű termesztése (2006) Hozzáférés: 2013-04-20
- Wiktionary-logo-hu.svg
- Nézd meg a sárgarépa címszót a Wikiszótárban!

Kategória:
- Zellerfélék
- Zöldségek
- Növényalfajok

wikipedia

FOKHAGYMÁS SÁRGARÉPA SALÁTA
Hozzávalók:
2 nagy sárgarépa reszelve, 1 paradicsom apróra vágva, két szál újhagyma apróra vágva (zölddel együtt), fehér bors, só, 1 ek búzacsíra, 2 ek olívaolaj, egy fél citrom leve, 1 tk szárított zeller, 1 tk szárított petrezselyem v. egy csomó friss apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma apróra zúzva v. lereszelve

Elkészítése:
A répát, a paradicsomot, hagymát összekeverjük. Megsózzuk, borsozzuk. Rácsöpögtetjük a citromlét. Meghintjük zellerrel, petrezselyemmel, belekeverjük a fokhagymát. Olívaolajat csepegtetünk rá, alaposan elkeverjük az egészet, majd meghintjük búzacsírával.
Behűtjük egy fél órára. Barna kenyérrel és egy pohár tejjel kiváló ebéd.

FRANCIASALÁTA
Hozzávalók:
3 szál főtt sárgarépa, 3 szál főtt petrezselyem, 3 db főtt burgonya, 1/2 főtt zellergumó, kb. 2 dl konzerv zöldborsó, 3-4 ecetes uborka, 2 alma, 1 adag kemény tojásból készült tartármártás, 1 fiola kapribogyó

Elkészítése:
Kis kockákra vágjuk a főtt zöldséget, meg a burgonyát, összekeverjük a leszűrt zöldborsóval, az apróra vágott almával, az uborkával meg a tojásfehérjével. Beleforgatjuk a mártásba, és közé keverünk leszűrt kapribogyót. Én akkor szeretem a legjobban, ha a húslevesből maradt zöldséggel készítem.
Ha főtt hús is maradt azt is bele lehet kockázni.

HAJDÚSÁGI SÁRGARÉPA SALÁTA
Elkészítése:
4 csomó zsenge sárgarépát megtisztítunk, lereszeljük. Összekeverjük 1 csokor finomra vágott petrezselyemzölddel és 1 csomó apróra vágott zöldhagymával.

Megöntözzük citromlével, és olajjal. Ízesítjük sóval és fehér borssal.
Ha gazdagabban akarjuk elkészíteni, akkor tálalás előtt tejföllel megöntözhetjük.

ILLATOS, HAGYMÁS SÁRGARÉPA SALÁTA
Hozzávalók:
600 g sárgarépa, 1 nagy fej hagyma Az öntethez, 2 ek saláta olaj, 5-6 levél friss fodormenta és citromfű, 2 ek citromlé, só, bors

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott sárgarépát és hagymát megreszeljük.
Az olajat a citromlével, a finomra vágott illatos füvekkel, ízlés szerint sóval és borssal kikeverjük, a salátára öntjük.

INDIAI SÁRGARÉPA SALÁTA
Hozzávalók:
60 dkg sárgarépa, 10 dkg eidami vagy trappista sajt, 5 dkg füstölt sajt, 2 evőkanál olaj, 1 citrom leve, só, 2 dl kefir

Elkészítése:
A sárgarépát lereszeljük, megöntözzük a citromlével. Hozzáadjuk a reszelt sajtokat, és szükség szerint a sót.
Hozzákeverjük az olajat, és tálaláskor a kefirt.

Forrás:
SALÁTÁK SÁRGARÉPÁVAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.