Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTÁK LEXIKONJA - SALÁTÁK SÁRGARÉPÁVAL 3.

2016.12.13

SALÁTÁK LEXIKONJA

ÍNYENC SÁRGARÉPA SALÁTA
Elkészítése:
Megtisztítunk, és karikára vágunk fél kiló sárgarépát, és annyi sós vízben, hogy ellepje, 15 percig főzzük. Ez után egy kevés ecettel meg cukorral ízesítjük, hogy kellemesen savanykás ízű legyen a leve, és ebben hagyjuk kihűlni. Opálosra keverjük egy fél citrom levét egy mokkáskanálnyi mustárral, és négy evőkanál olajjal, egy csipet cukorral meg sóval ízesítjük, belevágunk apróra egy csokor zöldpetrezselymet. Ezzel a mártással keverjük össze az alaposan lecsepegtetett répát, és salátalevelekkel kibélelt tálra halmozzuk. Jól behűtve kínáljuk.
Az olajos salátamártást ízesíthetjük tavasz felé petrezselyem helyett egy csokor összevagdalt snidlinggel is.

KÁPOSZTA-KAROTTASALÁTA
Hozzávalók 10 adaghoz:
1,20 kg fehér fejes káposzta, 1 csomag mélyhűtött sárgarépa, 1 csomó metélőhagyma vagy 10 dkg vékony karikára vágott vöröshagyma, só, cukor, ecet, köménymag, olaj, ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított fejes káposztát finomra vágjuk vagy megreszeljük, és sós vízzel leforrázva kb. 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ecetes, olajos salátalevet készítünk, amelyet kevés cukorral és köménymaggal ízesítünk. A forrázott és leszűrt káposztát a lébe keverjük a finomra vágott metélőhagymával, és ekkor adjuk hozzá - fagyott állapotban - a mélyhűtött, kockára vágott sárgarépát.
Tetejét egy kevés olajjal leöntjük, és jól összekeverjük.

KÁPOSZTA-SÁRGARÉPA SALÁTA ÍNYENCEKNEK
Hozzávalók:
1 és 1/2 csésze káposzta apróra vágva, 1 és fél csésze répa reszelve, 2 közepes paradicsom felkockázva, 1/4 csésze petrezselyem finomra vágva, 1/4 csésze kapor finomra vágva, 2 teáskanál olívaolaj, 1 teáskanál almaecet, 2 citrom leve, só, bors

Elkészítése:
A káposztára almaecetet, a sárgarépára citromlét öntünk, majd ezt 10 percig állni hagyjuk, végül hozzákeverjük a többi hozzávalót.

KATALÁN SÁRGARÉPA-SALÁTA (ENSALADA DE ZANAHORIA A LA CATALUNA)
Hozzávalók:
80 dkg sárgarépa, 1 doboz konzerv olajos hal, 1 kemény tojás, 1 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál mustár, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1-2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
A meghámozott sárgarépát gyufaszál vastagságúra reszeljük, egy kevés ecettel, sóval összeforgatjuk, és 1 órán át, állni hagyjuk. Kis üvegtálban összekeverjük a zúzott fokhagymát a mustárral, a sóval, a borssal, az olajjal, az ecettel, majd a zöldpetrezselyemmel. (Pikáns ízű, bőven borsozott mártást készítünk!) A sárgarépát lecsepegtetjük, tálalótálra rakjuk. Behintjük az apróra vágott tojás fehérjével, közepére púpozzuk a villával összetört tojássárgáját, sugarasan a levétől lecsepegtetett olajos halat.
A sárgarépa mellé adjuk asztalra a mártást, amelyből mindenki tetszés szerint ízesíti salátáját.

Forrás:
SALÁTÁK SÁRGARÉPÁVAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.