Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A SOPSZKA SALÁTÁK 1.

2017.03.31

SALÁTA LEXIKON

Sopszka saláta (bolgárul шопска салата) a bolgár konyha hagyományos étele.

Jellemzése
A hagyomány szerint a Szófia környéki Sop-vidék konyhájának jellemző ételeként terjedt el az egész országban, s vált annak egyik nemzeti ételévé. Vagdalt hámozott sült vagy friss paprika, paradicsom, uborka, vöröshagyma és petrezselyemzöld összekeverésével készítik, melyet juhsajt, olaj és borecet hozzáadásával készített öntettel ízesítenek.
A hűtve tálalt ételt reszelt juhsajttal szórják meg.
Hagyományosan a masztika illetve rakija alkoholos italokhoz vagy előételként fogyasztják.

Forrás
- Bulgária
- Bulgária-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
- Bolgár kultúra
- Előételek
- Saláták

A SOPSZKA - LEGENDA
„Lusta embertől csak lehet jó ötletet kapni”, mondja a bolgár, és ez teljesen igaz az ország nyugati részén lakó shopokra. Ezt a salátát is egy oda valósi szakácsmesternő találta fel, még hozzá teljesen véletlenül.

Bolgáros pontossággal pont akkor ért oda a szakácsversenyre, amikor a zsűri már értékelte a versenytársak salátait.

Az idő hiányában az asszony gyorsan vagdosta a paradicsomot, az uborkát, paprikát, hagymát és petrezselymet, összekeverte sóval, étolajjal, de díszítésnek csak annyit tudott felmutatni, hogy fehér sajtot reszelt a keverék tetejére, egy levél petrezselyemmel és egy szem olívabogyóval tette olyan látványossá, hogy megnyerte az első díjat.

EREDETI SOPSZKA SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 1 kis szál kígyóuborka, 10 dkg feta sajt, 4 evőkanál olívaolaj, 1 csokor kapor, ízlés szerint só és törött fehérbors

Előkészítése:
A feta sajtot kis kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és felkockázzuk. A zöldhagymát tisztítás után szárával együtt apróra daraboljuk, a megmosott uborkát pedig héjastól ugyancsak kis kockákra aprítjuk.

Elkészítése:
A zöldségeket gyengén megsózzuk, és salátástálba tesszük. Meghintjük törött borssal, majd meglocsoljuk az olajjal és jól átkeverjük. Az összes juhsajtot rászórjuk a tetejére, meghintjük a finomra metélt kaporral, és jól lehűtve tálaljuk.

SOPSZKA SALÁTA 01.
A leghíresebb bolgár saláta, elkészítése gyors és egyszerű.
Elkészítése:
Háromfajta zöldség kerül bele egyenlő mennyiségben: paradicsom nagyobb darabokra vágva, ugyanannyi uborka hasonlóan nagyobb darabokban és édes hagyma, szintén durvább szeletekre vagy kockákra vágva.

Ezeket egy edényben összekeverjük, ízesítésül olívaolaj, borecet vagy citrom jöhet, és persze kevés só. A tetejére frissen reszelt balkáni sajt kerül, nagy mennyiségben - a saláta sózása, ennek a függvénye, ha a sajt nagyon sós, akkor el is lehet felejteni. Egy adagra egy nagyobb szem paradicsomot, ugyanannyi uborkát és hagymát kell számítani. A trükk: mindig frissen készüljön és kerüljön az asztalra. Mivel nem apró darabokra kell szeletelni - sőt, kifejezetten tilos az apróra darabolás - ezért ez könnyen kivitelezhető.
Majd elfelejtettem: egész fekete olívával megszórva tálaljuk - egy adagra 5-6 szem kerüljön.

Forrás:
SALÁTA LEXIKON - SOPSZKA SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.