Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SPANYOL SALÁTÁK 1

2020.05.18

SALÁTA LEXIKON

Andalúziai saláta
(Ensalada de Andalucía)
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 3-4 szem paradicsom, 1 fej saláta, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma, egy kevés só, törött bors.

Elkészítése:
Sós, fövő vízbe téve a rizst, 15 perc alatt puhára főzzük.
Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, újra leszűrjük, és lecsepegtetjük.
Hagyjuk kihűlni.
A magházától megtisztított paprikát és a paradicsomot vékony karikákra vágjuk.
A rizst lapos, nagyméretű tálalótálra tesszük, összeforgatjuk a megmosott, leszárított, csíkokra vágott salátalevelekkel és az olajjal, ecettel, zúzott fokhagymával, törött borssal ízesített öntettel.
Körberakjuk a zöldpaprika- és paradicsomszeletekkel.
Behintjük zöldpetrezselyemmel és metélőhagymával.
Hűtőszekrénybe tesszük 15-20 percre, majd tálaljuk.

Andalúz saláta
Elkészítése:
4 szem nagyobb burgonyát hámozzunk meg, kockázzuk fel és főzzük meg sós vízben.
Szűrjük le, majd öntsünk rá 2 dl fehérbort, és pihentessük 1 órán át. 2 paradicsompaprikát vágjunk csíkokra, 4 paradicsomot szeletekre, és keverjük a krumplihoz.
Borecettel, olívaolajjal, sóval, borssal, mustárral ízesítjük, néhány szem kapribogyót keverünk hozzá, végül összekeverjük 100 g főtt rizzsel.
Jól behűtve, olajbogyóval díszítve tálaljuk.

Andalúziai vegyes zöldsaláta
(Ensalada variada de verduras)
Andalúziában ezt az alapsalátát sokféle módon egészítik ki: reszelt vagy kis kockákra vágott zsíros sajttal, citromlével ízesített almaszeletekkel, zsenge nyers karfiolrózsákkal, narancs- vagy grapefruit-gerezdekkel, olajbogyóval, durvára vágott dióbéllel.
Ízesítik finomra vágott metélőhagymával, zöldpetrezselyemmel, friss tárkonylevelekkel is.

Hozzávalók:
1 fej saláta, 1 uborka, 1 csomag apró piros retek, 1 csomag zöldhagyma, 2 cső zöldpaprika, 5 evőkanál olaj, 4 evőkanál borecet, egy kevés törött bors, esetleg só ízlés szerint.

Elkészítése:
Mély salátástálba tesszük a megmosott, megszárított, felmetélt salátaleveleket, a meghámozatlan és vékonyra szeletelt uborkát, a retket, amelyeknek szárát levágtuk, a hosszában szétvágott zöldhagymát és a karikákra vágott zöldpaprikát.
Összekeverjük az olajat az ecettel és a borssal, majd leöntjük vele a zöldségeket.
Alaposan összeforgatjuk, és tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - SPANYOL SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.