Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A TENGER GYÜMÖLCSEI 3.

2016.09.30

SALÁTÁK LEXIKONJA

INDIAI RIZSSALÁTA
Hozzávalók:
50 g zsenge zöldborsóhéj, fél piros chili paprika, 1 db gyömbér, 50 ml zöldségleves (instant), 1 kávéskanál szójaszósz, 2 nyers garnéla (kb. 125 g), főtt rizs (előző napról), 2 póréhagyma, fél mangó, 2 kávéskanál mazsola, friss koriander és menta

Elkészítése:
A zöldborsóhéjat félbe, a chilit és a gyömbért kockára vágjuk. A felmelegített levesbe beletesszük a chilit, a gyömbért és a szójaszószt. Ebben kb. 2 percig pároljuk a borsóhéjat és a garnélát, majd kivesszük. A rizst elkeverjük a levessel, és lehűtjük. A pórét apróra, a mangót szeletekre vágjuk, és a mazsolával együtt a rizshez keverjük.
A rizst garnélával és a fűszerekkel tálaljuk.

KAGYLÓSALÁTA (MOULES EN SALADE)
Hozzávalók:
0,5 kg natúr kagyló konzerv, 1 nagy cs. petrezselyem, 2 közepes hagyma, 2 ek borecet (vagy tárkonyecet), 4 ek olaj, só, bors

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát, a petrezselymet öntsük le az ecettel, olajjal és a kagyló levével. Kevés sót és bőven tegyünk bele borsot. Tegyük bele a kagylót, keverjük össze.
Behűtve fogyasztjuk.

KAGYLÓSALÁTA SZARVASGOMBASZÓSSZAL (SALADE DE MOULES SAUCE AUX TRUFFES)
Hozzávalók 4 személyre:
1 l fekete kagyló, mogyoróolaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 megtisztított mogyoróhagyma, 4 nagy sampinyon, 20 g vaj, őrölt bors, a kagylók főzőleve

Saláta:
1 kis fej saláta, 1 fej fodros levelű saláta, 1 pár levél lollo rosso saláta, friss spenótlevelek, 10 cl tejszín, petrezselyem, zeller, kapor, 50 cl szarvasgomba lé, 5 evőkanál tárkonyos ecet, 5 evőkanál olaj, só, bors, 2 evőkanál cukor, 1 mogyoróhagyma, 2 szép paradicsom

Előkészítés:
30 perc

Elkészítése:
Mossuk meg alaposan a kagylót, csöpögtessük le. Melegítsük meg a mogyoróolajat. Adjuk hozzá az összevágott mogyoróhagymát, gombát és fokhagymát. Adjuk hozzá a megmosott kagylót és melegítsük nagy lángon letakarva, időnként rázogatva. Főzés közben adjuk hozzá a borsot. A kagyló megfőtt, ha mindnek kinyílt a héja. A tűzről levéve adjuk hozzá a vajat. Rázzuk össze, majd hagyjuk hűlni. A főzővizet tegyük félre.
Mossuk meg a salátákat és csöpögtessük le.
Készítsük el a szószt: keverjük össze az ecetet, cukrot, olajat, összevágott hagymát, néhány csepp szarvasgombalevet, 1 evőkanál leszűrt főzővizet, sót, borsot. Tegyük az összes hozzávalót egy üvegtálba. Szedjük ki a kagylókat a héjukból. Forraljunk fel 1,5 deciliternyit a leszűrt főzővízből, hűtsük le. Verjük fel a tejszínt joghurt sűrűségűre. Keverjük hozzá a kihűlt főzővizet és a maradék szarvasgombalét. Sózzuk, borsozzuk. Vágjuk finomra a zellert és a petrezselymet. Vágjuk gerezdekre a paradicsomot. 4 tányérra osszuk el a salátákat és spenótleveleket. Tegyük rá a kagylót, locsoljuk meg az öntettel.
Díszítsük a zöld fűszerekkel, a paradicsommal és a kaporágakkal.

KAGYLÓS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók:
70 dkg burgonya, 1 doboz kagylókonzerv, 2 dl kefir, másfél dl majonéz, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom, és kis kockákra vágom. Közben elkészítem a mártást: a kagyló leszűrt levét összekeverem a majonézzel, a kefirrel, a mustárral és a fűszerekkel, majd a mártásba beleforgatom a burgonyakockákat és a szétszedett kagylódarabokat. Hozzáadom a megtisztított, apróra vágott és megsózott vöröshagymát, ezután óvatosan átkeverem. Lefedve beteszem a hűtőszekrénybe, és legalább fél napig érlelem.
Tálalás előtt ismételten óvatosan átkeverem. (Ha túl sűrű, kevés kefirrel hígítom.)
Elkészítési ideje: kb. 70 perc

KÍNAI RÁKSALÁTA
Elkészítése:
Vágjunk kis darabokra egy doboz rákhúst. Adjunk hozzá fél csésze zellert, fél csésze babcsírát, egy evőkanál pimentot, egy evőkanál darált petrezselymet, és két felaprított kemény főtt tojást. Keverjük össze majonézzel, és ízesítsük szójaszósszal.
Vékony paradicsom szeletekkel díszítsük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A TENGER GYÜMÖLCSEI
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.