Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A TENGER GYÜMÖLCSEI 4

2016.10.06

SALÁTA LEXIKON

KAGYLÓS TÉSZTASALÁTA
Hozzávalók:
20 dkg kagylókonzerv, 40 dkg orsó tészta, 2 szál zeller, 2 db paradicsom, 1 citrom, 1 kis csomó tavaszi hagyma, vagy póréhagyma, 1-2 chili-paprika, 2 ek olívaolaj, tetszőleges salátaöntet, (esetleg Ezer sziget), 4 dl kefirrel elkeverve, 1 kis csokor kaporral ízesítve

Elkészítése:
a salátaöntethez adjuk a kagylóhúst, majd a kifőzött, lehűtött tésztát. A paradicsomot kis darabokra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk.
Zeller-zölddel, citrommal, zöldhagymával és chilipaprikával díszítjük.

LANGUSZTASALÁTA KÁPOSZTÁVAL (SALADE DE LANGOUSTINES A LA CHOUCROUTE)
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg savanyú káposzta, 30 dkg koktélparadicsom, 16 friss languszta, 4 kis hagyma zöld hajtásával együtt, 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű, 1 kávéskanál szárított oregánó, 1 citrom leve, 3 evőkanál olívaolaj, 1 halászlékocka, só, bors

Előkészítés:
30 perc Főzés: 5 perc Elkészítése: Vágjuk négybe a koktélparadicsomot.

Hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre a hagymát. Ha a káposzta túl savanyú lenne, mossuk át folyó csapvíz alatt. Készítsük el a halászlékockát az utasítás szerint.
Ha forr, tegyük bele a langusztákat 4 percre, csepegtessük le és hagyjuk hűlni. Szedjük ki a farkukat, lehetőleg egészben.
Egy tálban keverjük össze a hagymát, a fűszernövényeket, egy csipet sót, őrölt paprikát, citromlevet, olajat.
A következőképpen tálaljuk a salátát:
Tegyük tálra a káposztát, öntsük le az öntettel, dekoráljuk a paradicsommal, és a tetejére tegyük a rákfarkakat.
Tálaljuk frissen.

MANDULÁS KAGYLÓSALÁTA
Hozzávalók:
1 kemény fejes saláta, 1 doboz konzerv kagyló, 1 nagy savanykás alma, 1/2 dl konyak, 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál tisztított mandula, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis citrom, só, őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A saláta mártásához a konyakot, a tejszínt és a zúzott fokhagymát összekeverjük, kevés sóval és a borssal ízesítjük. A kagylót leszűrjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsurgatjuk, majd metéltre vágjuk. Az almát kicsumázzuk, és héjastól felcsíkozzuk, majd fél citrom levével azonnal megöntözzük, hogy az alma szép fehér maradjon. Mélyebb salátástálba tesszük a citromos almát, hozzáadjuk a salátacsíkokat és az egymástól elválasztott kagylódarabokat. A mártást ráöntjük. Jól összeforgatjuk, de ügyelünk arra, hogy a kagyló ne törjön.
Salátával bélelt talpas poharakba osztjuk, tetejükre szórjuk a vékony forgácsokra aprított mandulát, és a maradék citromból vágott karikákkal feldíszítjük.

OLASZ KAGYLÓSALÁTA
Hozzávalók:
3 doboz olajos kagyló, 1 doboz ananász, 34 dl majonéz, 1dl paradicsompüré, 1 dl tejszín, kapor, szurokfű (oregánó)

Elkészítése:
A kagylókat vegyük ki a dobozukból és tegyük a kockára vágott ananásszal együtt egy edénybe. A majonézt jól keverjük össze a kagylók olajával, a tejszínnel és a paradicsompürével.
Fűszerezzük a szurokfűvel. Tálaláskor kelyhekbe, üvegtálkákba tegyünk kagylót, öntsük le az öntettel és szórjuk meg friss, vágott kaporral.

PARADICSOMOS KAGYLÓSALÁTA
Hozzávalók:
2 doboz kagylókonzerv, 25 dkg kemény, apró paradicsom, 2 fej saláta, 2 dl tejföl, 1 dl fűszerezett paradicsomlé (vagy paradicsom ivólé), 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, só és cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

Elkészítése:
A tejfölbe belekeverem a paradicsomlevet, az egyik doboz kagyló leszűrt levét, kevés sót, csipetnyi cukrot, az őrölt fekete borsot és a megtisztított, zúzott fokhagymát. A zöldhagymát tisztítás után felkarikázom, és gyengén megsózom, a megmosott paradicsomot pedig felnégyelem. Salátástálba öntöm a kagylót, a paradicsomot, a zöldhagymát, rácsorgatom a paradicsomos mártást, átforgatom, és a hűtőszekrényben 1-2 óráig hűtöm. A fejes salátát leveleire szedem, megmosom, leszárítom, és csíkokra vágva teszem ugyancsak a hűtőszekrénybe.
Közvetlenül tálalás előtt a salátát beleforgatom a paradicsomos kagylóba és azonnal kínálom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A TENGER GYÜMÖLCSEI
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.