Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A TENGER GYÜMÖLCSEI SALÁTÁK 1.

2016.09.07

SALÁTA LEXIKON

ALI BABA SALÁTA (HOLLAND)
Hozzávalók:
200 g garnéla, 3 ek majonéz, 3 tojás, 1 cukkini, 2 paradicsom, 2 burgonya, 2 ek zöld-fűszer (kapor, petrezselyem, metél hagyma)
Öntet:
2 ek sherry ecet, 8 ek olíva olaj, 1 tk mustár, 1 tk cukor, só, bors

Elkészítése:
A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk szeletekre. Bő vízben főzzük meg 10 perc alatt. Hagyjuk lecsepegni. A cukkinit vágjuk gyufaszálnyira és forró, sós vízben blansírozzuk. A tojásokat főzzük keményre és tisztítsuk meg. A paradicsomot hámozzuk meg és daraboljuk fel.
Az öntet összes hozzávalóját jól keverjük össze. A zöld-fűszert vágjuk finomra és adjuk a majonézhez. Adjuk hozzá a garnélát és tegyük gombóc formában egy tálra.
Rakjuk köré a burgonyát, cukkinit és tojást és hintsük meg az öntettel.

CITROMOS-FOKHAGYMÁS RÁKSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej saláta, 1 citrom, 1 evőkanál mustár, só, őrölt fehérbors, 4-5 gerezd fokhagyma, 20 dkg garnélarák (konzerv), 2 evőkanál étolaj, 2 közepes fej lila hagyma, 1 csokor citromfű

Elkészítése:
A fölforrósított olajon az összezúzott fokhagymát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett garnélarákokat és néhány percig együtt pirítjuk. A tűzről levéve meglocsoljuk citromlével, mustárral, majd sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük. Hozzákeverjük a fölaprított lila hagymát és citromfüvet, majd lefedve legalább egy fél napig érleljük a hűtőben. Tálalás előtt a salátát megmossuk, néhány szép, nagy levelet félreteszünk, a többit vékony csíkokra vágjuk, és a ráksalátához keverjük.
A citromos-fokhagymás ráksalátát salátaleveleken kínáljuk.

CSERESZNYÉS KAGYLÓSALÁTA
Hozzávalók:
1,5 dl ecetes cseresznye (vagy egy csésze cseresznye és ecetes- cukros-sós salátalé), 2 doboz kagylókonzerv, 1 dl főtt (párolt) rizs, 4 kemény paradicsom, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 gerezd fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
Ha nem ecetes cseresznyéből készítem a salátát, akkor először keverek egy erősen savanykás-édeskés, enyhén sós levet és felforralom, majd beleteszem a cseresznyét. Az újraforrástól számított 5 perc múlva elzárom alatta a lángot, és a lében hagyom kihűlni. Ezután úgy használom fel, mint az ecetes cseresznyét. A kagylókonzervet levétől lecsorgatom. A cseresznyét kimagozom, a paradicsomot megmosom és nyolcadokba vágom. A zöldhagymát - zöld szárával együtt - vékonyra karikázom és megsózom. Elkészítem a saláta mártását: a majonézt, a tejfölt, a cseresznyelevet, a sót és a kagyló olaját simára keverem. Hozzáadom az előzőleg megpárolt (vagy maradék) rizst, és fűszerezem a tisztított, zúzott fokhagymával. Beleteszem a sós zöldhagymát, az ecetes cseresznyét és a kagylót. Óvatosan, hogy össze ne törjenek a saláta alkotórészei, összekeverem és lefedem, majd a hűtőszekrényben érlelem néhány órán át.
Salátalevelekkel bélelt talpas poharakba osztom a kagylósalátát, és a tetejét tetszés szerint díszítve kínálom.

EMENTÁLIS RÁKSALÁTA (SALADE DE LANGOUSTINES A L’EMMENTHAL)
Hozzávalók 4 személyre:
200 g ementáli, 1 kis cukkini, 1 alma, 1 fej fodros saláta, 24 rákfarok, 5 cl olaj, 2 evőkanál borecet, só, bors

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a salátát. Készítsük el az öntetet a borecetből, sóból, borsból, olajból. Főzzük 3 percig a rákfarkakat sós vízben. Vágjuk össze a sajtot kis kockákra, tegyünk ugyanígy az almával is. A cukkinit vágjuk vékony szeletekre. Osszuk szét ízlésesen a hozzávalókat tányérokra.
Locsoljuk meg az öntettel és tálaljuk.

ÉSZAKI HALSALÁTA
Hozzávalók:
4 burgonya, 8 szem szegfűbors, 2 fej galambbegysaláta, 8 retek, 2 fej vöröshagyma, 4 marinált hering, 10 dkg garnélarák
A szószhoz:
1 citrom, 1 dl tejszín, 2 evőkanál vodka, 1 kávéskanál só, őrölt fehér bors, kapor

Elkészítése: A burgonyákat hámozd meg, és 4 szegfűborssal ízesített vízben főzd meg. Tisztítsd meg a salátát és a retket, és vágd vékony karikákra. A hagymát vágd apróra. Szeleteld a heringeket 2 cm-es darabkákra. A maradék szegfűborsot őröld durvára. A salátalevelekkel 4 agyagtányért bélelj ki, erre tedd a heringdarabokat, a rákokat, a retekkarikákat, a hagymát, majd minden tálra 1-1 főtt, felkarikázott burgonyát. Az egészet szórd meg az őrölt szegfűborssal. A szószhoz a citromlét, a tejszínt, a vodkát, a sót és a borsot keverd habosra. Kaporral szórd meg, és kínáld a saláta mellé. Variáció: Vodka helyett gint vagy pálinkát is használhatsz. Ehhez a recepthez olyan hagymával és ecettel marinált heringet használj, amely gyűrű alakúra csavartan kapható.
Konzervként a szupermarketek polcain találhatod meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A TENGER GYÜMÖLCSEI
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.