Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TENGER GYÜMÖLCSEI 10

2020.07.10

SALÁTA LEXIKON

TENGER GYÜMÖLCSEI SALÁTA
Összeállítás: 20 perc
Főzés: 2 perc
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg polipkarika, 50 dkg főtt királyrák, 20 dkg konzerv kagyló, 4 salátalevél, 4 evőkanál "Ezer sziget" salátaöntet, 1 evőkanál tejszín, 1 kis csokor összevagdalt friss petrezselyem

Elkészítése:
Egy nagy lábasba 3 cm magasan vizet töltünk, és felforraljuk.
A polipot 2 percig főzzük benne, közben megkeverjük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, kihűtjük.
A rákot megtisztítjuk.
A kagylót leszűrjük.
A tenger gyümölcseit salátalevelekkel bélelt tálra rakjuk.
A salátaöntetet a tejszínnel elkeverjük és ráöntjük.
Petrezselyemmel meghintve azonnal kínáljuk.

TENGER GYÜMÖLCSEI SALÁTA SPÁRGÁVAL, BRANDY ÖNTETTEL
Hozzávalók:
80 dkg tenger gyümölcsei, 20 dkg főtt spárga, 30 dkg paradicsom, 6 evőkanál olívaolaj, fél fej fejes saláta, 5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl brandy, 1 dkg só, 3 db friss bazsalikom levél, őrölt bors

Elkészítése:
A tenger gyümölcseit megfőzzük, a zöldségeket kockára vágjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, fűszerezzük, majd friss saláta levélen tálaljuk.
Brandyvel leöntjük és rövid ideig flambírozzuk.

THAI ÜVEGTÉSZTA-SALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg darált sertéshús, 12 db garnéla (konyhakész), 20 dkg üvegtészta, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ág angol zeller, 10 dkg fafülgomba, 1 lila hagyma, 4 ek olaj, 3 dkg vaj, 1 citrom leve, só, bors

Elkészítése:
Forró olajon az apróra vágott lila,- és vöröshagymát megfuttatjuk, a darált húst beleforgatjuk, sózzuk, borsozzuk fehéredésig kevergetve, pirítjuk, majd 10-15 percig lefedve, kis lángon főzzük.
A rákokat tisztítjuk, s citromos vízzel leforrázzuk.
Leszűrjük és lecsepegtetjük.
Vajban zúzott fokhagymát pirítunk, beledobjuk a rákokat, sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk.
Az üvegtésztát 15-20 percre forró vízbe áztatjuk.
A zellerszárat vékony csíkokra vágjuk, és sós, forró vízzel blansírozzuk, majd lecsepegtetjük.
A gombát (ha szárított) 10 percre langyos vízbe áztatjuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
Az üvegtésztát leszűrjük, s wokba tesszük.
Hozzáadjuk darált húst, a rákot, a zellert és a gombát és óvatosan kavargatva átpirítjuk.
Thai vidéken nem keverik, csak dobva-rázva sütik.
Készítsünk egy öntetet 1,5 dl halmártásból, 1 kk. chili mártásból, 1-1 ek cukorból és citromléből valamint 2-3 apróra vágott chili paprikából.
Öntsük a tésztára, és jól forgassuk át.

TINTAHALSALÁTA 01.
Hozzávalók:
3 doboz tintahalkonzerv, 10 dkg póréhagyma, 5-5 db paradicsom és zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, fél citrom leve, 1 kiskanál porcukor, só, bors, fél csokor metélőhagyma, 1 kiskanál koriandermag, a tálaláshoz ketchup és cseresznyepaprika

Elkészítése:
A tintahalat leszűrjük, a póréhagymával, a paprikával meg a paradicsommal metéltre vágjuk.
Korianderrel, borssal, citromlével, porcukorral ízesítjük, olajjal és sóval összekeverjük.
Tálaláskor apróra vágott metélőhagymával meghintjük.
Külön ketchupot adhatunk hozzá, melybe darált erős cseresznyepaprikát keverünk.

TINTAHALSALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 doboz konzerv tintahal, 1 nagy savanykás alma, 1 kis fej saláta, 2 evőkanál olajbogyó, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl majonéz, 1 evőkanál citromlé, 2 dl sűrű tejföl, só, törött fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A mártáshoz a majonézt simára keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a tisztított, zúzott fokhagymát, a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra vágott petrezselymet.
Sóval, borssal ízesítjük, majd a citromlevet is belekeverjük.
Salátástálba öntjük és hozzákeverjük a megmosott, kicsumázott és vékony csíkokra vágott héjas almát, a kimagozott és finomra aprított olajbogyót, a lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott tintahalat.
Végül belekeverjük a megmosott, leszárított és kézzel apróra tépkedett salátát.
Az egészet jól átforgatjuk és rögtön tálaljuk, hogy a saláta ne essen össze.
Jó, ha az összes hozzávalót előhűtjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - A TENGER GYÜMÖLCSEI
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.