Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TENGER GYÜMÖLCSEI SALÁTÁK 7.

2019.05.23

SALÁTA LEXIKON

RÁKSALÁTA 01.
Hozzávalók:
1/2 főtt, tisztított rák, 3 ek salátaolaj, 1 ek citromlé, 1 mk nagyon csípős pirospaprika, törött bors, só Salátaöntet: 3 ek citromlé, 5 ek olívaolaj, késhegynyi mustár, 1 gerezd reszelt fokhagyma, só, 6 salátalevél, 6 szem fekete olajbogyó, 1 ek finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:
Tegyük tűzálló edénybe a rákot a salátaolajjal, a citromlével, a pirospaprikával, a törött borssal és a sóval. Keverjük jól össze. Fedjük le, és 3 órát tartsuk a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt keverjük össze a citromlevet, az olívaolajat, a mustárt, a fokhagymát és a sót.
Tegyük a rákdarabokat és az olajbogyót máglyaszerűen a salátalevelekre, öntsük le a salátaöntettel, és szórjuk be a petrezselyemmel.

 

 

RÁKSALÁTA 02.
Hozzávalók:
1/2 kg tisztított, főtt rák apróra vágva, 6 szál újhagyma és 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 4 ek citromlé, 1 tk borecet, 1 ek olaj, késhegynyi törött bors, ugyanennyi nagyon csípős pirospaprika és őrölt koriandermag, ízlés szerint Nam Prik Pao***, só, 2 teáscsésze apróra vágott salátalevél, 6 tisztított, főtt rák

Elkészítése:
A salátalevelek és a 6 egész rák kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. Tegyük a salátaleveleket nem túl mély, kerek salátástálba. Rakjuk rá a ráksalátát és díszítsük az egész rákokkal.

***Nam Prik Pao= Thai Chillipaszta

RÁKSALÁTA 03.
Hozzávalók:
1 doboz rákkonzerv (bármilyen fajta lehet), 8 fürjtojás, 10 dkg cérnametélt, 1 kis fej kemény saláta, 1 dl sűrű majonéz, 1 dl tejföl, 3 evőkanál száraz fehérbor, 1 csokor friss kapor, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só, csipetnyi porcukor

Elkészítése:
A saláta mártásához a majonézt simára keverem a tejföllel, hozzáöntöm a bort, beleszórom a nagyon finomra metélt kaprot, az összezúzott fokhagymát, a törött borsot, a sót és a cukrot. Befedem, majd jégbe hűtöm. A cérnametéltet apróra töröm, és sós vízben megfőzöm.

Hideg vízzel leöblítem és lecsöpögtetem.

A fürjtojásokat keményre főzöm és megtisztítom, majd negyedekbe vágom.

A külső leveleitől megfosztott fejes salátát vékony csíkokra metélem, és salátástálba rakom.
Ráhalmozom a főtt cérnametéltet, ezután pedig ráöntöm a mártást.

Végül rárakom a leszűrt rákocskákat, és az egészet villával óvatosan átforgatom. 4 előhűtött talpas kehelypohárba halmozom a salátát, a tetején pedig elosztom az apró tojásgerezdeket.
Néhány darabka félretett rákkal, egy-egy szelet citrommal, esetleg újhagyma zöldjével vagy snidlinggel díszítem.

RÁKSALÁTA EMENTÁLIVAL
(SALADE DE LANGOUSTINES A L’EMMENTHAL)
Hozzávalók 4 személyre:
200 g ementáli, 1 kis cukkini, 1 alma, 1 fej fodros saláta, 24 rákfarok, 5 cl olaj, 2 evőkanál borecet, só, bors

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a salátát. Készítsük el az öntetet a borecetből, sóból, borsból, olajból. Főzzük 3 percig a rákfarkakat sós vízben.
Vágjuk össze a sajtot kis kockákra, tegyünk ugyanígy az almával is. A cukkinit vágjuk vékony szeletekre.
Osszuk szét ízlésesen a hozzávalókat tányérokra.
Locsoljuk meg az öntettel és tálaljuk.
Előkészítés: 35 perc
Főzés: 5 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A TENGER GYÜMÖLCSEI
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.