Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - SALÁTÁK ZELLERREL 4.

2016.10.16

SALÁTA LEXIKON

MAJONÉZES ZELLERSALÁTA 03.
Hozzávalók:
2 db alma, 2 db alma nagyságú zellergumó, 25 dkg héjában főtt burgonya, 2 db ecetes uborka, 4 evőkanál búzapehely, 2 dl majonéz, 3 dl kefir, 2 csokor kapor, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só

Elkészítése:
A mártáshoz a majonézt összekeverem a kefirrel, a búzapehellyel, a citromlével, a mustárral, a mézzel és a sóval, borssal. Hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt kaprot, végül a reszelt citromhéjjal is fűszerezem. A tisztított és vékony karikákra vágott zellert felcsíkozom, és forrásban lévő vízbe téve pár percig főzöm, majd leszűröm. Azonnal belekeverem a mártásba, hogy ne barnulhasson meg. A megmosott, és kicsumázott almát héjastul, ugyancsak vékony csíkokra aprítom, majd a felcsíkozott uborkával és a meghámozott, csíkokra metélt főtt burgonyával együtt a mártáshoz adom. Az egészet óvatosan átkeverem, és a befedett salátástálat a hűtőszekrénybe teszem.
Pirított rozs- vagy zabpelyhes kenyérrel tálalom.

MAJONÉZES ZELLERSALÁTA 04.
Elkészítése:
A főtt zellert karikára vágjuk és a rendes salátalében, illetve majonézben megforgatjuk.

MAJONÉZES ZELLERSALÁTA 05.
Hozzávalók:
40 dkg zeller, 4 db alma, 1 db citrom, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 dl majonéz, cukor, só

Elkészítése:
A zellert megtisztítjuk, megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. Citromlével meglocsoljuk, sót, cukrot szórunk rá, és hűtőszekrényben érleljük. Közben az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kockára vágjuk. Hozzáadjuk a zellerhez.
A tejfölt, tejszínt, majonézt összekeverjük, és jól összekeverjük a zellerrel.

NYERS ZELLERSALÁTA 01.
Elkészítése:
5 dkg zellert és 3 dkg sárgarépát tormareszelőn reszeljünk meg. Keverjünk hozzá 2 dkg hámozott, darált mandulát, 5 dkg reszelt almát és citromos, mézes salátalevet.

NYERS ZELLERSALÁTA 02.
Hozzávalók:
30 dkg zeller, 30 dkg alma, 2 evőkanál olaj, 1 citrom leve, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál finomra vágott zöldpetrezselyem, késhegynyi reszelt citromhéj, 1 kávéskanál mustár, késhegynyi törött bors, 1 kávéskanál cukor vagy méz, késhegynyi só

Elkészítése:
Üveg vagy porcelán tálban (vagy ép zománcú edényben, műanyag tálban) az olajat összekeverjük a citromlével. A keverést műanyag- vagy fakanállal végezzük (a fémeszköz a C-vitamint hatástalanítja), hozzáadjuk a tejföllel elkevert tojássárgáját, és az egészet jól összehabarjuk. Az előírt fűszereket, sót, cukrot az öntetbe keverjük, az almát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a kicsavart citrom belsejével jól átdörzsöljük, hogy meg ne barnuljon, és a reszelő legnagyobb fokán az öntetbe reszeljük. Reszelés közben azonnal a mártáshoz keverjük, majd a zellert megmossuk, megtisztítjuk és a reszelő legfinomabb fokán reszelve, keverjük az almás öntethez. Csinosan tálra rendezzük, finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Személyenként egy kemény tojással önálló étel.

NYERS ZELLERSALÁTA 03.
Elkészítése:
10 dkg hámozott zellert tormareszelőn reszeljünk meg, sózzuk meg ízlés szerint, pihentessük letakarva 1-2 óra hosszat, ízesítsük még kevés sóval, esetleg ecettel. Édesíthetjük még mézzel vagy cukorral. A sóval együtt friss citromlével is összekeverjük, nehogy megbarnuljon.
Ízesíthetjük 3 dkg nyers, reszelt almával is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGSALÁTÁK - SALÁTÁK ZELLERBŐL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.