Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉS LEXIKON 11

2016.02.26

SERTÉS LEXIKON

CIGÁNYPECSENYE 01.
Hozzávalók:
4 szelet sertéscomb, fokhagymakrém, 5 dkg vaj, pirospaprika, só

Elkészítése:
A besózott hússzeleteket sütés előtt fél óráig a következő páclében érleld: 1 evőkanál fokhagyma-krémet eressz fel 2,5 dl vízzel és öntsd a húsokra. Fél óra múlva vedd ki a húst, csepegtesd le, és tedd a grillrácsra. Az olvasztott vajban keverd el a pirospaprikát, és azzal kenegesd. Ha jó parazsad van, vagy ha elég meleg a sütő, 10-15 perc alatt kész is lesz!

CIGÁNYPECSENYE 02.
Elkészítése:
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és fokhagymával jól bedörzsöljük. Olajjal megkenjük, és serpenyőben puhára sütjük. Tálaláskor pirospaprikával meghintjük. Vegyes csalamádé köretet adunk mellé.

CIGÁNYPECSENYE 03.
Elkészítése:
Szép egyenletes csont nélküli szeleteket vágunk sertés combból esetleg gerincből.(karaj)
Jól kiklopfoljuk, sóval, borssal és zúzott fokhagymával dörzsöljük be. Lisztet kevés pirospaprikával összekeverünk, és ebbe mártjuk a szeleteket. Forró zsiradékon hirtelen kisütjük, pirosra. Tálalásnál megszórjuk apróra vágott fokhagymával, pirospaprikával.
Sült burgonyával, burgonyapürével és vegyes savanyúsággal kínáljuk.
A cigánypecsenyét mindig frissen tálalás előtt süssük!

CIGÁNYPECSENYE 04.
Hozzávalók:
karaj vagy tarja, só, bors, fokhagymakrém, mustár

Elkészítése:
A 2 cm vastagságú karaj vagy tarja szeleteket gyengén kiverjük, megborsozzuk és megsózzuk. Ezután megkenjük fokhagymakrémmel és mindkét oldalon mustárral. Akkor finom ízű a hús, ha ezt a műveletet előtte nap elvégezzük, és ily módon elkészített húsokat hűtőszekrényben tároljuk. Hússütő rácson ezután mindkét oldalén pirosra sütjük a szeleteket.

CIGÁNYPECSENYE 05.
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, 15 dkg szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 fej vöröshagyma, só, paprika, bors

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát apróra törjük, és kis csészében olajjal elkeverjük. A húst megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, és a hagymára helyezzük. A húsok tetejét bekenjük a fokhagymakrémmel, és megfűszerezzük. Megsütjük, majd tálalás előtt pirospaprikával meghintjük. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

CIGÁNYPECSENYE 06.
Hozzávalók 4 személyre:
8 db, egyenként 12-15 dkg-os sertéstarja szelet, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt bors, 3 dl olaj, só

Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, a szélét bevagdaljuk. Fokhagymával, sóval, törött borssal bedörzsöljük, és olajjal leöntjük. 1-2 napig érleljük. A húsról az olajat serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk. A szeleteket mindkét oldalon megsütjük, a megfordításhoz széles pengéjű kést használunk. Nyáron friss paprikasaláta illik hozzá. Télen ecetes paprikával, vagy zöld paradicsommal fogyasztható.

CIGÁNYPECSENYE BOLONDOSAN
Hozzávalók:
70 dkg sertéstarja, 2 evőkanál vaj, 6 gerezd friss fokhagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 lila hagyma, só, bors

Elkészítése:
A tarját szeletekre vágjuk, majd olívaolajon elősütjük. Szintén szeletekre vágjuk a fokhagymát, és együtt megsütjük a hússal. Közben a lila hagymát gerezdekre vágjuk a paprikával és a paradicsommal együtt. Egy serpenyőben készítjük el az egészet. Tálaláskor friss baguette-tel kínáljuk, és mellé tesszük a sült zöldségeket.

CIGÁNYPECSENYE FÓLIÁS BURGONYÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet sertéstarja
A pácléhez:
1/2 dl olaj, 1/2 dl vörösbor, 1 kávéskanál fokhagymás pácfűszer, 1 kávéskanál őrölt rozmaring, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál őrölt vegyes bors

Előkészítés:
A tarjaszeleteket megmossuk, leszárítjuk, kissé kiverjük és félretesszük. A pácléhozzávalókat összekeverjük. A hússzeleteket egyenként bekenjük a páclével, és tálba rakjuk. Betesszük a hűtőbe, és másnapig érleljük.

Elkészítése:
Sütés előtt fél órával kivesszük a hűtőbből a húst. Lecsurgatjuk a páclevet, és forró serpenyőben a húsok mindkét oldalát körülbelül 6-8 perc alatt szép pirosra sütjük. Fóliában sült burgonyával, salátákkal tálaljuk.

CIGÁNYPECSENYE ROSTON 01.
Hozzávalók:
4 nagy szelet tarja, 2 evőkanál olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt bors

Elkészítése:
A tarjaszeleteket kissé kiverjük sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával vastagon bedörzsöljük. Ráöntjük az olajat meg a bort és hűvös helyen, néhány órán át, érleljük. A pácból kiemelve lecsepegtetjük, és faszénparázs felett mindkét oldalát pirosra sütjük, közben a visszamaradt páclével néhányszor meglocsoljuk.

CIGÁNYPECSENYE ROSTON 02.
Hozzávalók:
2 szelet sertéstarja A mártáshoz: 0,5 dl olaj, 0,5 dl testes vörösbor, 1-1 mokkáskanál őrölt rozmaring, grillfűszer, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése:
A mártáshoz valókat összekeverjük, és hideg helyen legalább fél napig állni hagyjuk. A kissé kivert tarjaszeleteket a bezsírozott rostélyra fektetjük, és felső felét a mártással kenegetjük. Néhány perc múlva, amikor az alsó fele már megfehéredett, a hússzeletet megfordítjuk, és megkenjük a felülre kerülő felét. Most már tovább hagyjuk a roston, amíg a hús parázs felőli fele meg nem pirult, majd ismét megfordítjuk, és amíg az alsó fele is megsült, a tetejét ismét megkenjük.

CIGÁNYPECSENYE SALÁTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
8 db, egyenként 12-15 dkg-os sertés tarjaszelet, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt bors, 3 dl olaj, só

Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, a szélét bevagdaljuk. Fokhagymával, sóval, törött borssal bedörzsöljük, és olajjal leöntjük. 1-2 napig érleljük. A húsról az olajat serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk. A szeleteket mindkét oldalon megsütjük, a megfordításhoz széles pengéjű kést használunk. Nyáron friss paprikasaláta illik hozzá. Télen ecetes paprikával, vagy zöld paradicsommal fogyasztható.

CIGÁNY SÜLT
Elkészítése:
Egy darab vesepecsenyét göngyölj oly nagyobb darab szalonnába, hogy az, az egészet beborítsa. Sózd és borsozd meg, hagyd szép barnára sülni a szalonnával és tojásos burgonyával add föl.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SERTÉS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.