Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉS LEXIKON 18

2016.04.30

SERTÉS LEXIKON

ECETES-FOKHAGYMÁS HÚS
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb, 12 gerezd fokhagyma, 2-3 ek ecet, 1 kanál zsír, 1 kk pirospaprika, húslé, leveszöldség, só

Elkészítése:
A húst sós vízben, bezöldségelve puhára főzzük. A húst kivesszük. A zsíron megfuttatjuk a felaprított fokhagymát, megszórjuk paprikával, keverünk egyet-kettőt, aztán meglocsoljuk az ecettel. Ízlés szerinti ecetet válasszunk, az erősebből kevesebbet, az ízesítettekből többet, de ez ízlés dolga, lehet utólag is savanyúbbá tenni. Forralunk egyet rajta, eközben a húst kis szeletkékre vágjuk. Beledobjuk a fokhagyma mellé, s felöntjük annyi levessel, ami éppen ellepi. 10 percig főzzük, s levesesen tálaljuk. Kenyeret, főtt rizst adjunk hozzá. A bezöldségelt húslébe főzhetünk tésztát, s azt is adhatjuk az asztalra levesként.

ECETES TÖPÖRTYŰ HASÁBBURGONYÁVAL
Hozzávalók:
30-40 dkg töpörtyű, 1 kisebb fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika, só, bors, 1-2 evőkanál ecet, burgonya

Elkészítése:
Finomabb, ha van házi sütésű töpörtyű apraja és töpörtyű vegyesen. 30-40 dkg vegyes töpörtyűhöz 1 kis fej vöröshagymát és 5-6 gerezd fokhagymát, 2-3 evőkanál olajon gyengén felsütünk, teszünk bele egy kiskanál pirospaprikát, beletesszük a töpörtyűt, és annyi vízzel felengedjük, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, 1-2 kanál ecettel ízesítjük, hogy enyhén ecetes legyen, puhára sütjük, mint a pörköltet. Sós vízben főtt hasábburgonyával tálaljuk.

EGRI SERTÉSBORDA
Elkészítése:
Az előkészített sertésbordákat sóval és törött borssal bedörzsöljük, és lisztbe mártva, mindkét oldalukon elősütjük. A visszamaradt zsírból pecsenyelevet készítünk, s ezt rászűrjük a lábosba tett sertésbordákra, és lefedve pároljuk.
Megtisztított vörös káposztát legyalulunk, és vörösborral párolt káposztát készítünk belőle. Megfőzött debreceni kolbászokat, félbevágunk, és egyik oldalukat bevagdalva pirosra sütjük. Tálaláskor előmelegített sültestől közepére halmozzuk a vörös káposztát, erre tesszük a sertésbordákat. Ezekre egy-egy darab sült debreceni kolbászt helyezünk, majd körülrakjuk megsütött mogyoróburgonyával vagy újburgonyával. Az egészet meglocsoljuk pecsenyelével.

EGRI VEGYES RAKOTT
Hozzávalók 5 személyre:
fél kiló sertéscomb, 7 dkg zsír, 40 dkg rizs, 25 dkg paradicsom, 5 db tojás, 20 dkg trappista sajt, só

Elkészítése:
A szeletelt húst kisütjük, a rizst megfőzzük. A tojásokat megsütjük tükörtojásnak. Rizstalapzatot készítünk, arra rárakjuk a kisült húst, arra tesszük a tükörtojásokat. A tojásra rászeleteljük a paradicsomot, meghintjük reszelt sajttal, és sütőbe téve pár pillanatra, az ételre pirítjuk a sajtot. Könnyű elkészíteni és finom.

EGZOTIKUS RIZSESHÚS
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb, 25 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 25 dkg vegyes leveszöldség, 4 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 kávéskanál kurkuma por (gyógynövény boltokban kapható), 1-1 mokkáskanál fehér bors és őrölt fahéj, só ízlés szerint

Elkészítése:
A sertéshúst megmosom, leszárítom, és vékony csíkokra vágom. A vöröshagymát apróra vágva lepirítom a kuktába tett olajon, majd megsózom és hozzáteszem a sertéshús-csíkokat. Addig sütöm állandó keverés mellett, míg a hús minden darabkája meg nem fehéredik, majd hozzáadom a megtisztított és lereszelt leveszöldséget. Együtt pirítom néhány percig, ezután hozzáteszem a megmosott mazsolát. Rászórom a fűszereket és hozzáöntöm az előzőleg már külön megmosott rizst is. Újból pirítom néhány percig, majd ráöntök 2 dl vizet, a tejfölt, és fűszerezem a zúzott fokhagymával. A kuktát lezárom, felforralom az ételt, és ha a kukta jelez, akkor rögtön kis lángra veszem vissza a tűzhely csapját. 20 percnyi főzés után elzárom a lángot, és még 15 percig hagyom saját gőzében-levében párolódni az ételt. Kinyitva jól átkeverem, és még forrón rászórom a nagyon apróra vágott zöldpetrezselymet. A mazsolától igen finom ízű étel kerekedik a kuktában.

EGZOTIKUS SERTÉSHÚS
Elkészítési idő: kb. 1/2 óra
Hozzávalók 2 személyre:
150 g hosszú szemű rizs, 150 g sovány sertéstarja, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 tk só, 2 ek olívaolaj, 1 kisebb hagyma, 2 újhagyma, ¼ piros és ¼ zöld-húsú paprika. 1 szelet ananász, kockákra vágva, 150 ml mártás pecsenyeléből, 2 ek ketchup, 2 ek méz, 2 ek gyümölcsecet, 1 ek szójaszósz, néhány csepp Tabasco, 1 csipet glutamát, só, frissen őrölt bors, 1 ek frissen felaprított metélőhagyma

Elkészítése:
A rizs elkészítjük az útmutató szerint. A sertéshúst és a zöldségeket keskeny csíkokra metéljük.
A fokhagymagerezdet szétnyomjuk, megsózzuk és olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, amit szintén jól átsütünk. Ezután beletesszük a zöldséget is, és 5 percig folytonos kevergetés közben tovább sütjük.
Hozzákeverjük az ananászt, felöntjük a mártással, ízesítjük és megszórjuk a felaprított metélőhagymával.

ELZÁSZI HÚSOS KÁPOSZTA 01.
Hozzávalók 8 személyre:
2 kg savanyú káposzta, 50 dkg császárszalonna, 1,5 kg kicsontozott sertéslapocka, 7 dl víz, 3 tyúkleveskocka, 7 dl száraz fehérbor, 2 sárgarépa, fűszercsomag (1 megtisztított hagyma, néhány szem bors, darabka szerecsendió, 1 babérlevél, 3 szegfűszeg, csipetnyi só), 2 szál jó minőségű kolbász, 4 pár virsli

Elkészítése:
Nagy edénybe tesszük a savanyú káposzta felét, ráhelyezzük a császárszalonnát és a lapockát, a káposzta közé tesszük a gézbe kötött kis fűszercsomagot, az egészet leborítjuk a káposzta másik felével. (A káposztára előzetesen rászeleteljük a két megtisztított sárgarépát.) Felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a három leveskockát, hozzáadjuk a fehérbort, és ráöntjük a káposztára. Az edényt lefedjük, erős tűzön öt percig forraljuk, hogy a folyadék elpárologjon, azután összesen két órán át mérsékelten meleg tűzön folytatjuk a főzést. Akkor kivesszük a császárszalonnát és a húst, helyébe két szál kolbászt teszünk, megszurkáljuk, lefödjük káposztával, s folytatjuk a főzést. Háromnegyed óra elteltével visszatesszük a kolbász mellé a császárszalonnát és a sertéshúst, s még negyedórát, összesen három órát főzzük. Közben megfőzünk négy pár virslit. Három óra múltával kivesszük, és eldobjuk a fűszercsomagot, a tálon elterítjük a káposztát, elrendezzük a szeletekre vágott császárszalonnát és a sertéshúst, a feldarabolt kolbászt és az egészben hagyott virslit. Héjában főtt, meghámozott burgonyával tálaljuk. Akárcsak a mi töltött káposztánk, felmelegíthető.

ELZÁSZI HÚSOS KÁPOSZTA 02.
Hozzávalók:
40 dkg sovány, csont nélküli sertéstarja, 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 pár virsli, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál olaj, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
Lapos, nagy kuktába teszem a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát. Erre fektetem a megsózott, megborsozott és zúzott fokhagymával bekent hússzeleteket. Beborítom a megtisztított és vékony karikákra vágott vöröshagymával, majd sorban, egyenletesen ráhalmozom a sonkakockákkal elkevert savanyú káposztát. Tetejére teszem a karikákra vágott virslit. Az egészet leöntöm a bor, 2,5 dl víz, az olaj és a szétmorzsolt húsleveskocka keverékével. A kuktát lezárom, és az ételt felforralom. 30 percig főzöm kis lángon, majd a lángot eloltva alatta, 5 percig hagyom zárva a kuktát. Tálaláskor a tetejéről leveszem a virslit és a káposztát, beteszem egy mélyebb, főzelékes-tálba, majd szépen egymás mellé ráhelyezem a párolt hússzeleteket.

ELZÁSZI HÚSOS KÁPOSZTA 03.
Hozzávalók:
40 dkg sovány, csont nélküli sertéstarja, 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 pár virsli, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál olaj, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
Lapos, nagy kuktába teszem a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát. Erre fektetem a megsózott, megborsozott és zúzott fokhagymával bekent hússzeleteket. Beborítom a megtisztított és vékony karikákra vágott vöröshagymával, majd sorban, egyenletesen ráhalmozom a sonkakockákkal elkevert savanyú káposztát. Tetejére teszem a karikákra vágott virslit. Az egészet leöntöm a bor, 2,5 dl víz, az olaj és a szétmorzsolt húsleveskocka keverékével. A kuktát lezárom, és az ételt felforralom. 30 percig főzöm kis lángon, majd a lángot eloltva alatta, 5 percig hagyom zárva a kuktát. Tálaláskor a tetejéről leveszem a virslit és a káposztát, beteszem egy mélyebb, főzelékes tálba, majd szépen egymás mellé ráhelyezem a párolt hússzeleteket.

ELZÁSZI KÁPOSZTÁS TÁL
Hozzávalók 6 személyre:
100 g hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 150 g savanykás alma, 80 g sertészsír, 1 kg savanyú káposzta, 2 babérlevél, 6 borókabogyó, 2 szegfűszeg, 2 dl elzászi fehérbor, 1/41 húsleves vagy víz. 300 g füstölt hasaalja szalonna, 600 g kicsontozott, füstölt sertéscomb, só, frissen őrölt bors, 1 csipet cukor; a húsadalékhoz: 4 boudins (véres hurka), 4 szafaládé, 4 Strassburgi virsli, 300 g fokhagymás kolbász

Elkészítése:
A káposztához meghámozzuk a hagymát, felszeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és vékony gerezdekre szeleteljük. Egy nagy lábasban felforrósítjuk a zsírt, beletesszük a hagymát, a fokhagymát és az almát, üvegesre fonnyasztjuk. Rádobjuk a savanyú káposztát, villával kevergetve fellazítjuk, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót és a szegfűszeget, aláöntjük a bort és a levest vagy vizet. Beleágyazzuk a szalonnát és a füstölt combot, lefedjük, és 1 1/2-2 órán át, pároljuk. Ha a levét elfőné, egy kevés vízzel pótoljuk. Egy másik edényben, enyhén sós vízben, éppen csak gyöngyöztetve felforrósítjuk a kolbász-virsliféléket. Kiemeljük a káposztából a szalonnát és a húst, felszeleteljük. A káposztát sóval, borssal és cukorral ízesítjük. Egy nagyobb tálba vagy tálra rendezzük, és a kolbász-virslifélékkel tálaljuk, a húst külön kínáljuk. További köretként sós vízben főtt burgonyát adhatunk mellé.

ELZÁSZI SAVANYÚ KÁPOSZTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt szalonna, 50 dkg sertéslapocka, 25 dkg főzőkolbász, 1 borjúláb, 2 fej hagyma, 1 petrezselyem- gyökér, 3 babérlevél, 3-4 szegfűszeg, 2 dl fehérbor, só, 1 teáskanál egész fekete bors

Elkészítése:
Hideg vízbe tegyük főni a borjúlábat és a fűszereket, valamint a hagymát. A káposztát mossuk ki, a szalonnát daraboljuk fel, és a lapockával együtt tegyük főni annyi vízzel, amennyi éppen hogy ellepi. Ízesítsük petrezselyemgyökérrel, majd fehérborral. Mikor majdnem megpuhult minden, dobjuk a tetejére a főzőkolbász darabokat is. Tálaláskor a húsokat vágjuk szeletekre, és a káposztával egy tálban szolgáljuk föl.

ELZÁSZI SERTÉSBORDA 01.
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj, 2 dkg só, 4 dkg finomliszt, 8 dkg Héra főzőmargarin, 10 dkg császárszalonna, 1 db virsli, 2 ek. Univer vöröshagymakrém, 1 ek. Univer sűrített paradicsom, ízlés szerint őrölt kömény, 80 dkg savanyú káposzta

Elkészítése:
A karajt felszeleteljük, lazítjuk, inas részeit bevagdossuk, sózzuk. Héra margarint hevítünk, a húst lisztbe forgatjuk, és natúron kisütjük.
A visszamaradt zsiradékból pecsenyelevet készítünk, a húsra szűrjük, és a húst átpároljuk. Tálalásig melegen tartjuk.
Héra margarint hevítünk, rátesszük az apró kockára vágott császárszalonnát, és gyengén átpirítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymakrémet és átpirítjuk. Ehhez adjuk a megmosott savanyú káposztát, köményt, kevés sót. Időnként átkevergetve, fedő alatt pároljuk. Ha a leve elfőtt, fehérbort, majd vizet adunk hozzá. A virsli bőrét lehúzzuk, egyenletes karikára vágva olvasztott Hérán átpirítjuk.

Tálalás: A tálra rakjuk a sertésbordákat, erre a párolt savanyú káposztát, rá a pirított virsli karikákat és meglocsoljuk pecsenyelével. Külön pirított burgonyát vagy hagymás burgonyát kínálunk.

ELZÁSZI SERTÉSBORDA 02.
Elkészítése:
Két evőkanál olajon hirtelen átsütünk négy kicsontozott, alaposan kivert, besózott hússzeletet, majd lapáttal kiszedjük a levéből, és egy kukta fazék aljára rakjuk. Ráterítünk egy sor karikákra vágott lángolt kolbászt, és befedjük az egészet egy fél kiló, levétől kinyomkodott hordós káposztával.
A hús visszamaradt zsiradékjába egy evőkanálnyi paradicsomlevet, egy kiskanál lisztet meg egy gerezd tört fokhagymát keverünk, mástél deci vízzel felengedjük, és a káposztára öntjük. A kukta fazekat lezárjuk, és a tűzre téve, a jelzéstől számítva 15 percig takaréklángon hevítjük. Úgy rakjuk tálra a hússzeleteket, hogy tetejükön kolbász legyen, köré rakjuk a káposztát, és leöntjük az ízes mártással.

 

ELZÁSZI TÁL (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése:
Marha-, bárány- és sertéshúst éjszakára borban pácolunk. Sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálba alulra lerakunk szeletekre vágott burgonyát, répát, karfiolt. Rátesszük a húst és sóval, borssal, hagymával fűszerezzük. A tetejére újra burgonya kerül. Egy kevés borral és annyi vízzel kell leönteni, hogy ellepje és sütőben lefedve kb. 3 óráig sütni. .

 

 

Forrás:
SERTÉS LEXIKON - RECEPTEK SERTÉSHÚSRA
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.