Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉS LEXIKON 64.

2019.05.12

SERTÉS LEXIKON

KOLBÁSZKÁK
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál őrölt köménymag, késhegynyi őrölt szegfűszeg, só, őrölt bors, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyem, 1 kis uborka, 1 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája

Elkészítése:
Az uborkát és a hagymát pucolja meg, és vagdalja nagyobb darabokra, a szalonnát és a húst kockázza fel. Mindezeket együtt darálja le húsdarálón. Adja hozzá a fűszereket, a zúzott fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet, valamint a tejföllel elkevert tojássárgáját. Alaposan gyúrja össze, hogy formázható legyen. Ha túl lágy a keverék, szórja meg szükség szerint zsemlemorzsával.

Tegye félre pár órára pihenni, majd formáljon az anyagból ujjnyi vastag hengert.
Vágja 5-6 centis darabokra, amelyek végeit húzza egymáshoz közel.
Bő, forró olajban süsse aranybarnára.

KOLBÁSZ-KUPACOK (SAUCIJZENBROODJES)
Hozzávalók:
80 dkg puha kolbász, 7,3 dl liszt, 2 tasak sütőpor, 1 teáskanál só, 20 dkg margarin, 2,4 dl tej

Elkészítése:
A kolbász héját húzza le, és villával nyomkodja szét. A lisztet szitálja a sütőporral és a sóval együtt keverőtálba. Morzsolja hozzá a margarint, majd annyi tejjel dolgozza össze, hogy rugalmas tésztát kapjon. Formálja 7 centi vastag hengerré, és szeletelje fel kisujjnyi vastag karikákra. Mindegyikre ossza el a kolbászt. Kissé lapogassa le a tölteléket, végül 200 fokos sütőben 15 percig süsse.
Ekkor csökkentse 175 fokra a hőmérsékletet, és 15 perc alatt süsse készre.
(Az elkészített tészta lefagyasztva négy hónapig is eltartható.)

KOLBÁSZMÁRTÁS

(WURSTSOßE - TOLNAI-BARANYAI SVÁB ÉTEL)
Hozzávalók:
20 dkg füstölt kolbász, 1 fej hagyma, 1 babérlevél, 2 ek liszt, 3 ek tejföl

Elkészítése:
A karikákra szelt kolbászt az apróra vágott hagymával kevés babérleveles vízben puhára főzöm. A lisztből és a tejfölből habarást készítek, és a kolbászhoz adom.
Jól összeforralom, majd puha kenyérrel tálalom.

KOLBÁSZOS KARAJ 01.
Hozzávalók:
60-70 dkg karaj csont nélkül, 1 kisebb szál lángolt kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál paprikakrém, só

Elkészítése:
A húst megmossuk, leszárítjuk, majd éles, hegyes késsel akkora lyukat fúrunk a hús belsejébe (hosszába), hogy a kolbászt beletölthessük. A kolbász bőrét lehúzzuk (ez úgy megy a legkönnyebben, ha megmossuk, és várunk 1 percet, így a héja könnyedén lejön), és a húsba toljuk. Alufólia lapra helyezzük, gyengén megsózzuk, majd megkenjük paprikakrémmel. A füstölt szalonnát hajszálvékony szeletekre vágva a hús tetejére borítjuk. Ezután becsomagoljuk, és előmelegített, forró sütőben 1 óra 10-15 percet sütjük.
A fóliából kibontva pirosra pirítjuk.
Ha kissé kihűlt, felszeleteljük, szaftját ráöntjük, és hagymás tört burgonyával, ecetes salátával kínáljuk.

KOLBÁSZOS KARAJ 02.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg kicsontozott sertéskaraj, 1 szál gyulai kolbász, 6-8 dkg zsír, só.
A krumplisalátához:
75 dkg burgonya, 5 dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál póréhagyma fehér része, 1 csomó petrezselyem, 1 evőkanál ecet, 5 dl száraz fehérbor, só, bors, a tálaláshoz salátalevelek, paradicsom

Elkészítése:
A húst kicsontozzuk, a zsíros részeket leszedjük, a közepét hegyes késsel kiszúrjuk, s beledugjuk a kolbászt. Megsózzuk, jó forró zsírral leöntjük, hogy a zsírból minden részre jusson, s előmelegített sütőben megsütjük. Közben időnként megforgatjuk, zsírjával megöntözzük, s ha zsírjára pirult, egy kis vizet öntünk alá, hogy ne égjen le, és a keletkező forró gőz is segítse a sütést. Kihűtve, tálalás előtt szeleteljük fel, hogy a vágásfelületek ne száradjanak ki. A krumplisalátához a burgonyát héjában főzzük meg, megtisztítjuk, vastagabb karikákra vágjuk, serpenyőben felhevítjük az olajat, enyhén átpirítjuk benne a karikára vágott póréhagymát, a szétnyomott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, hozzáadjuk a bort és az ecetet, sózzuk, borsozzuk, s a forró öntetet öntsük a felkarikázott burgonyára.
Óvatosan keverjük össze, hogy össze ne törjön, s ha kihűlt, karikára vágott paradicsommal, salátalevélen tálaljuk a hús mellé.

KOLBÁSZPAPRIKÁS

(WURSTPAPRIKASCH - TOLNAI-BARANYAI SVÁB ÉTEL)
Hozzávalók: 1 szál füstölt kolbász, 1 fej hagyma, 3-4 krumpli, 1 babérlevél, száraz metélttészta

Elkészítése: A kolbászt, a hasábokra vágott krumplit, az apróra vágott hagymát és a babérlevelet 1,5 l vízzel feltesszük főni. A krumpli megpuhulásáig főzzük, a kolbászt felszeleteljük. Tésztát főzünk bele.

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT DAGADÓ
Hozzávalók: 1-1,5 kg sovány dagadó, 2 szál sütnivaló kolbász, 1 db szikkadt zsemle, 1 db tojás, só, bors

Elkészítése: A felszúrt húst kívül belül sóval, borssal bedörzsöljük. A kolbászról lehúzzuk a bőrét, összegyúrjuk, mint a darált húst, hozzákeverjük a beáztatott, kifacsart zsemlét, és a tojást. Összedolgozzuk, egy csipetnyi szódabikarbónát adunk hozzá, és megtöltjük a húst. Kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, aláöntünk vizet, és lefedve hatvan percig sütjük. Meglocsoljuk a levével, és kitakarva, erős lángon húsz-harminc perc alatt megsütjük.

Tálalása:
Párolt savanyú káposztát és sós vízben főtt burgonyát adjunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SERTÉSLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.