Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉS LEXIKON 65.

2019.07.05

SERTÉS LEXIKON

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ 01.
Hozzávalók:
4 szelet kicsontozott karaj (egyenként kb. 20 dkg), 1 hosszú szál füstölt kolbász, őrölt bors, majoránna, só, 4 szelet húsos, füstölt szalonna, a tálaláshoz: tejföl

Elkészítése:
A hússzeleteket megmossuk, leszárogatjuk, majd éles késsel mindegyikbe akkora nyílást vágunk, hogy egy kolbászdarab kényelmesen beleférjen.
Az üreget sóval, borssal, majoránnával bedörzsöljük, majd beletesszük a kolbászt.
A húsokat kívülről megsózzuk, egy-egy szelet húsos szalonnát fektetünk rájuk, és külön-külön dupla alufóliába csomagoljuk, majd a parázsló faszén fölé állított rácsra rakjuk.
Kb. 45 percig sütjük, közben meg-megforgatjuk.
A fóliából kicsomagolva, tejföllel meglocsolva kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kicsontozott sertéskaraj, 20 dkg füstölt kolbász, 1 evőkanál zsír, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél kávéskanál őrölt bors, só

Elkészítése:
A karajról eltávolítjuk a zsíros részt, majd sóval mindenütt jól bedörzsöljük.
A húst éles késsel hosszában, középen bevágjuk. (ma már a hentessel fel lehet szúratni, és megtölteni.)
A kolbászos karajt forró zsírban minden oldalán kérgesre pirítjuk.
A félbevágott hagymát és a karikára vágott zöldséget a hús köré rendezzük.
2 dl vizet öntünk alá és forró sütőben, 200 fokon, lefedve 45 percig sütjük.
Ezután a fedőt levesszük, a zöldséget a léből kiszedjük.
A húst a sütőbe visszatolva pirosra sütjük.
A húslét az időközben a pépesre összetört zöldséggel besűrítjük.
Felszeletelés előtt a húst rövid ideig hűlni hagyjuk.
A hússzeleteket visszahelyezzük a lébe, és forrásig melegítjük.
Sült burgonyával tálaljuk.

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT SERTÉSKARAJ
Hozzávalók 4 személyre:
kb. 80 dkg kicsontozott sertéskaraj, a hús hosszának megfelelő füstölt vagy nyers kolbász, késhegynyi őrölt bors, kakukkfű, 2-3 gerezd fokhagyma, só, 4-5 dkg zsír

Elkészítése:
A húst középen éles, hegyes késsel felszúrjuk, ide töltjük, nyomjuk be a kolbászt.
Vékony zsineggel, mint a kötözött sonkát, körbekötözzük.
Borssal és kakukkfűvel bedörzsöljük, ízlés szerint zúzott fokhagymával is bekenhetjük, megsózzuk, forró zsírral leöntjük, és tűzálló tálban, alacsony lángú sütőben kb. 1 óra alatt, kisütjük.

KOLBÁSZ-ROLÁDOK
(SAUCIJZENBROODJES)
Hozzávalók:
80 dkg sertés hús, 1 l liszt, 2 tasak sütőpor, 1 teáskanál só, 20 dkg margarin, grill fűszerkeverék

Elkészítése:
A lisztet szitálja a sütőporral és a sóval együtt keverőtálba.
Morzsolja hozzá a margarint, majd annyi langyos vízzel dolgozza össze, hogy rugalmas tésztát kapjon.
Nyújtsa ki félujjnyi vastagra, és vágja négyzetekre. Halmozzon mindegyikre a fűszerkeverékkel összedolgozott darált húsból.
Csavarja fel a tésztát kis hengerré, végül közepes hőfokon süsse aranybarnára a süteményeket.

KOLOZSVÁRI HÚSOS BÉLES
Hozzávalók:
50 dkg sült vagy főtt sertés- és marhahús, 2 dl tejföl, 30 dkg lisztből kelt tészta, zsiradék, só

Elkészítése:
Kelt tésztát készítünk, nem túl vékonyra kinyújtjuk, az egyik felét zsiradékkal kikent tepsiben félig megsütjük.
Kivesszük, egyenletesen elosztjuk rajta a húsréteget, amely 2 dl tejföllel összekevert, apróra vágott sertés- és marhahúsból áll.
A tészta másik feléből fedőlapot készítünk, ráhelyezzük, visszatesszük a sütőbe, és a felső lángon megsütjük.
Kockákra vágva tálaljuk, savanyúságot adhatunk hozzá.

KOLOZSVÁRI SERTÉSKARAJ
Hozzávalók 6 személyre:
1,2 kg sertéskaraj, 15 dkg füstölt sertéstarja, 12 dkg zsír, 4 dl tejföl, 15 dkg vöröshagyma, 60 dkg savanyú káposzta, 1 dkg pirospaprika, 25 dkg paradicsom, só

Elkészítése:
A serpenyőben felhevített zsíron üvegesre fonnyasztjuk az apró kockára vágott vöröshagymát.
A karajszeleteket húsverővel kiveregetjük, megsózzuk, és a hagymás zsírba helyezzük.
Meghintjük a pirospaprikával és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot.
Beletesszük a csíkokra vágott füstölt sertéstarját, hozzáadjuk a savanyú káposztát, megkeverjük, és közepes tűzön, fedő alatt készre pároljuk.
Amikor a hús puha, ha szükséges, sóval utána ízesítjük, hozzáadjuk a tejfölt, és melegen tálaljuk.

KOLOZSVÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók 8 személyre:
60 dkg lapocka, 50 dkg füstölt kolbász (lehetőleg még nem nagyon száraz, legjobb a frissen füstölt), 80 dkg kicsontozott sertéskaraj, 50 dkg füstölt tarja vagy sonka, 1,5 kg savanyú káposzta, 16 savanyú káposztalevél. 15 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 tojás, 6 dl tejföl plusz 2 dl tejföl, ízlés szerint törött, fekete bors, majoránna, piros fűszerpaprika, só

Elkészítése:
A lapocka felét megdarálom, összekeverem a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, a megmosott, átválogatott és lecsurgatott rizzsel, a felvert tojásokkal, a sóval, borssal, majoránnával és a pirospaprikával.
A kierezett savanyú-káposztaleveleket megtöltöm a rizses-húsos töltelékkel, majd a tekercsek két végét behajtom, hogy a töltelék ki ne folyhasson belőlük.
Az előző nap beáztatott füstölt húst 8 darabra vágom, a füstölt kolbászt és a kicsontozott karajt is 8 részre osztom.
A zsírral kikenem a legnagyobb méretű, előzőleg beáztatott Römertopfot, és a káposzta negyed részét elterítem az alján.
Megsózom, majd sorban egymás mellé rárakom a töltelékeket.
Erre újabb káposztaréteget borítok. A sonkaszeleteket ráhelyezem, majd ismét káposztaréteget szórok a tálba.
Erre teszem a füstölt kolbászdarabokat, végül beborítom a megmaradt káposztával.
Rászórom a zúzott fokhagymát, ráöntöm a 6 dl tejfölt, és a tálat saját, ugyancsak beáztatott fedelével befedem.
Hideg sütőbe tolom, és a már leírt módon, 3 órán keresztül, kis lángon párolom.
Tálalás előtt a felszeletelt karajt egy evőkanál olajon vagy zsíron hirtelen, mindkét oldalán átsütöm, majd ráteszem a töltött káposzta tetejére.
A megmaradt tejfölt kevés pirospaprikával összekeverem, és rálocsolom az étel tetejére.
Fantasztikusan finom, ám rendkívül hizlaló, eredeti erdélyi étel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SERTÉSLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.