Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉS LEXIKON 68

2020.03.26

SERTÉS LEXIKON

KÖRMENDI HÚSPUDING
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús csont nélkül, só, 3 dl besamelmártás, 3 tojás, 1 késhegynyi törött bors, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt

Elkészítése:
A kockákra vágott húst vajban megsütöm, megsózom, és kétszer ledarálom.
A besamelt simára keverem a három tojássárgájával, a borssal, kevés sóval, majd hozzáadom a darált húst és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Ezt a masszát vajjal kikent, lisztezett formába töltöm, és vízgőzben, fedő alatt 30 percig párolom.
Vigyázok, hogy a vízgőz ne csurogjon a pudingra.
Burgonyapürével tálalom.

KÖRMÖS-KÁPOSZTÁS PACAL
Hozzávalók:
1 kg megtisztított, előfőzött, csíkokra vágott pacal, 2 nagy disznóköröm, 2 nagy fej hagyma, 1/2 kg savanyú káposzta, zsír, pirospaprika, szárított csípős paprika, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
Ha előkészített pacalt vásárolunk, megspórolhatjuk a következő, meglehetősen hosszadalmas műveletet.
A pacalt nagyon alaposan átmossuk, majd bő vízben kiáztatjuk, átkapargatjuk, és felnagyoljuk.
Ezután bő, enyhén sós és ecetes vízben felforraljuk a pacalt és fél óráig főzzük.
A első levet leöntjük róla, friss, enyhén sós vízben újból főzzük legalább 2 óráig.
Ekkor kicsit hagyjuk hűlni a pacalt, majd falatnyi csíkokra daraboljuk.
A körmöt gondosan átmossuk, és négy-öt darabra felvágjuk.
(Ne használjunk bárdot, mert szilánkos lesz, inkább fűrészeljük a csontot!)
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk.
A savanyú káposztáról leengedjük a levet és kinyomkodjuk.
A bográcsban zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával.
Beletesszük a körömdarabokat és az előkészített pacalt, kevés vizet öntünk rá, mivel a pacal sok levet enged, és lassú tűzön főzzük.
Ha már forr, beletörünk egy kevés csípős paprikát, ne legyen nagyon erős, de egy kicsit csípősnek kell lennie.
Még az előkészített pacal is nehezen puhul meg, legalább 3 órával számoljunk, míg az ebédünk elkészül.
A savanyú káposztát két óra elteltével helyezzük a bográcsba, majd összefőzzük a pacallal. Ha kell, öntsünk alá kevés vizet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen bő a leve - a pacal csak akkor finom, ha szaftja egészen sűrű.
Sós vízben főtt krumplival tálaljuk, de magában, fehér kenyérrel is finom, laktató eledel.

KÖRÖMPÖRKÖLT 01.
Hozzávalók:
1.5 kg sertéscsülök és - láb, 2 - 3 ek zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 kk. pirospaprika, csípős paprika, 1 mk bors, 1 - 2 dl vörösbor, só

Elkészítése:
A megtisztított sertéslábakat, csülköt kiáztatjuk.
A bográcsba zsírt teszünk, és a feldarabolt hagymát világossárga színűre pirítjuk, kevés borsot és pirospaprikát szórunk bele.
(Ha mindenki kedveli, csípős paprikát is tehetünk hozzá. )
Mindezt összekeverjük, és hozzáadjuk a feldarabolt sertéshúst.
Vízzel felöntjük úgy, hogy bőségesen ellepje a bogrács tartalmát.
Megsózzuk.
Fövés közben pótoljuk rendszeresen a vizet mindaddig, míg a hús megpuhul.
Ha a hús megfőtt, akkor már csak sütjük tovább, és kb. 15 perccel a bogrács levétele előtt 1 - 2 dl vörösborral meglocsoljuk.

KÖRÖMPÖRKÖLT 02.
Hozzávalók:
1 kg sertésköröm, 5 dkg zsír, 1 nagy fej apróra vágott hagyma, paprika, só

Elkészítése:
A tisztára mosott körmöket az ízületüknél több darabra vágjuk. A hagymát világossárgára pirítjuk, belerakjuk a körmöket, pirospaprikával meghintjük, megsózzuk, vízzel bőven felengedjük, és olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljon.
Leve bőséges legyen.
Burgonyával, savanyú káposztával tálaljuk.
Sokáig puhul meg, az állat korától függően 3-4 óra alatt.
Ezért ajánlatos kuktában készíteni.

KÖRÖMPÖRKÖLT 03.
Hozzávalók:
1,2 kg sertésköröm, 5 dkg sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, só, pirospaprika

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott körmöket az ízületeknél több darabba vágjuk.
Zsíron megpirítjuk a felkockázott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd rárakjuk a körmöket, elkeverjük, kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, és addig pároljuk, míg a hús le nem válik a csontról.
Gyakran kevergetjük!
Hosszúkásra vágott főtt burgonya illik hozzá.
Úgy is készíthetjük, hogy amikor a köröm már majdnem puhára főtt, akkor hozzátesszük a felaprított, nyers burgonyát és együtt készre főzzük. Elkészítési idő: kb. 3 óra

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SERTÉSLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.